Astăzi vom continua discuția despre leguminoase. Caracteristic acestei familii sunt fructele în formă de păstăi. Plantele conțin o cantitate relativ mare de proteine și puține grăsimi. Soia este o plantă de cultură din familia leguminoase. Boabele de soia joacă un rol important în industria alimentară, ele conținând 39 % proteine, 17 % ulei. Proteinele din soia sunt singurele proteine vegetale complete.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
17 aprilie 2021, 00:00 / actualizat: 25 aprilie 2021, 18:38
Astăzi vom continua discuția despre leguminoase. Caracteristic acestei familii sunt fructele în formă de păstăi. Plantele conțin o cantitate relativ mare de proteine și puține grăsimi. Soia este o plantă de cultură din familia leguminoase. Boabele de soia joacă un rol important în industria alimentară, ele conținând 39 % proteine, 17 % ulei. Proteinele din soia sunt singurele proteine vegetale complete.
Soia conține toți aminoacizii esențiali, precum și fier, calciu, magneziu, vitamina E, riboflavină, vitamina B1, grăsimi benefice, antioxidanți.
Datorită conținutului de antioxidanți, dietele bogate în soia pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare și a cancerului.
Consumul de soia este recomandat în caz de astenie, surmenaj, convalescenţă, hepatită, diabet, gută, reumatism, dislipidemii, ateroscleroză, hipertesiune arterială, cardiopatie ischemică, obezitate.
Datorită conţinutului său bogat în proteine complete este un aliment de bază pentru vegetarieni.
Fitosterolii, lecitina, acizii graşi Omega-3 şi alte substanţe din compoziţia boabelor de soia împiedică dezvoltarea celulelor canceroase, în special în cazul cancerului mamar, ovarian și de col uterin.
Soia are efecte benefice şi în ceea ce priveşte funcţionarea tractului digestiv, îmbunătățind procesele digestive şi de asimilare.
Izoflavonele, compuşi asemănători hormonilor feminini, contribuie la echilibrarea organismului femeilor aflate la menopauză, precum şi la combaterea efectelor menopauzei – osteoporoză, bufeuri, stări de proastă dispoziție.
Cea mai recentă izoflavonă descoperită în soia este genisteina. Genisteina este descrisă ca un inhibitor al angiogenezei și un fitoestrogen.
Cercetătorii din cadrul Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center au investigat efectele – pozitive și negative – ale aportului de soia asupra tratamentului cancerului mamar.
„De-a lungul timpului s-a vehiculat paradoxul în ceea ce privește genisteina, un derivat din soia cu structură similară estrogenului și care manifestă până la un punct acțiune asupra receptorilor estrogenici umani. Este cunoscut faptul că majoritatea cancerelor de sân sunt influențate de nivelul hormonilor estrogeni și totuși în Asia, unde se înregistrează cel mai mare consum de soia, frecvența cancerelor mamare este de până la 5 ori mai mică comparativ cu regiunile vestice, unde femeile au un aport scăzut,” afrmă autoarea studiului Leena Hilakivi-Clarke.
Laptele de soia este preparat prin înmuierea, coacerea și fermentarea boabelor de soia. Procesul de fabricație continuă cu adăugarea de ulei și arome, chiar cu sare și indulcitori. Se adăuga adesea și un surplus de calciu.
Tofu sau brânza din lapte de soia este preparat din lapte de soia coagulat.
Este foarte sănătos să consumăm cubulețe de soia alături de orez și legume.
Chiar dacă fitoestrogenii din soia sunt naturali şi nu s-au semnalat efecte adverse, este de preferat ca dieta femeilor gravide, a femeilor care alăptează, precum şi a bebeluşilor în primele luni de viaţă să nu conţină soia sau derivate din aceasta. Este indicat să nu se administreze în alimentaţia copiilor sub 3 ani deoarece poate inhiba dezvoltarea sistemului endocrin (glanda tiroidă).
O alimentație bogată în fructe și legume proaspete, condimente, hidratarea, mișcarea în aer curat, relaxarea, respectarea orelor de somn, vor aduce o stare de bine, echilibru și sănătate.
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Angelica Sebe
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.