Prima pagină » Știri » Sănătate » E o meserie în care ajungi să-ţi blochezi sensibilitatea, altfel nu poţi ajuta bolnavul [AUDIO]
E o meserie în care ajungi să-ţi blochezi sensibilitatea, altfel nu poţi ajuta bolnavul [AUDIO]
Foto: facebook Andrei Leșan
Radio Cluj a demarat o campanie prin care sprijină munca medicilor în lupta cu noul coronavirus.
Astăzi îl cunoaștem pe Andrei Leşan, şef Secţie Covid-19 la Clinica de Pneumoftiziologie din Cluj.
Articol editat de cristina.rusu,
20 aprilie 2021, 17:12 / actualizat: 7 mai 2021, 12:48
Radio Cluj a demarat o campanie prin care sprijină munca medicilor în lupta cu noul coronavirus.
Astăzi îl cunoaștem pe Andrei Leşan, şef Secţie Covid-19 la Clinica de Pneumoftiziologie din Cluj.
Andrei Leşan: Avem 9 medici, cu care lucrăm în ture. Au o armată de rezidenţi în spate, pentru că altfel nu avem cum să facem faţă. Asistente sunt în număr de 24. Acum avem probleme şi cu concediile medicale, pentru că tragem de mai bine de un an de zile şi încep să apară problemele de sănătate, după cum era de aşteptat. Avem 58 de paturi de Covid pe secţie, dintre care 12 sunt organizate sub formă de preterapie. Avem 6 paturi de terapie intensivă.
Dan Horea: Ocupate toate?
Andrei Leşan: Da, aproape în permanenţă.
Dan Horea: Ce s-a schimbat în evoluţia bolii de când aţi început?
Andrei Leşan: Anul trecut am început speriaţi, neştiind ce să facem. Între timp am câştigat experienţă. De vreo 2 luni, când simţeam o uşoară scădere, a început să se schimbe forma de prezentare. Ori pacienţii aşteaptă foarte mult timp acasă şi nu este recomandat… Cert este că vin pacienţi tot mai tineri, cu afectare tot mai severă, cu necesar mare de oxigen, ajungând în terapie intensivă chiar să fie intubaţi. Şi din păcate o parte din ei se şi pierd.
Dan Horea: Această prezentare târzie la medic e datorată propagandei împotriva ideii de boală?
Andrei Leşan: Tare mă tem că ar fi unul din principalele motive faptul că se face propagandă antispitalizare, antioxigen, antivaccinare. Lumea probabil că nu ştie despre ce este vorba sau este speriată şi ascultă de ce poate.
Dan Horea: Aţi avut vreun caz de bolnav care să refuze tratamentul?
Andrei Leşan: Am avut internaţi care nu acceptau tratamentul, nu credeau în tratament sau în boală în sine. Din fericire am reuşit să convingem pacienţii respectivi că este nevoie, dar de obicei îi poţi convinge după ce li s-a degradat starea de sănătate, încât să vadă că e o problemă reală.
Dan Horea: Este o discuţie în mediul online foarte frecventă rata de supravieţuire după internarea la ATI şi după intubare. La dumneavoastră care e?
Andrei Leşan: Sincer să fiu, nici nu am stat să calculez o rată de supravieţuire. Dar din păcate cazurile care ajung în terapie intensivă sunt severe şi atunci cumva e de aşteptat ca mortalitatea să fie mai mare decât pe secţiile normale. Am avut din fericire şi cazuri care au ieşit din terapie intensivă, au făcut reabilitarea şi au scăpat cel puţin de partea critică.
Dan Horea: V-aţi obişnuit cu pierderea unor pacienţi?
Andrei Leşan: Nu ştiu dacă ne putem obişnui cu aşa ceva, dar la un moment dat dezvolţi o dezumanizare care e normală acestei meserii. Nu te poţi obişnui cu faptul că pierzi un pacient, dar te consolează şi ideea că faci absolut tot ce poţi pentru pacientul respectiv. În continuare te va afecta şi e normal să te afecteze.
Dan Horea: Medicii care se ocupă de bolnavii Covid au fost prezentaţi iniţial ca eroi; după aceea s-a revenit la tradiţionalul „medicii şpăgari”, iar acum inclusiv asasini vă fac unii.
Andrei Leşan: Încerc să nu le pun la suflet. La început te flata când ţi se spunea că eşti erou, iar acum te supără… Dar nu mai plecăm urechea, că nu ajută.
Dan Horea: În privinţa vaccinurilor care e poziţia dumneavoastră?
Andrei Leşan: Absolut obligatoriu. Nu se eliberează un vaccin fără o cercetare serioasă. Nu există altă soluţie decât vaccinarea. Acum sunt iarăşi foarte multe discuţii antivaccinare, care vaccin e bun, care vaccin nu e bun. Oricare vaccin ar fi disponibil, recomandarea mea e să se facă.
Dan Horea / Andrea Nagy
Foto: facebook Andrei Leșan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.