Radio Cluj…la modă: Costume și modă de poveste – despre Met Gala
Când mă refer la spectacolul modei, am în minte și în memorie expoziția de-a dreptul fabuloasă, pe care am vizitat-o în anul 2016 la Metropolitan Museum din New York. Expoziția era intitulată Manus x Machina, The Fashion in the Age of Technology și punea în contrast tehnicile evoluate actuale versus manufacturarea umană.
A fost un alt vis al meu să ajung să văd o expoziție de modă la New York, iar explicația nu este alta decât aceea că orice expoziție legată de modă și costum organizată de Costume Institute din New York este un eveniment de excepție, singular, o experiență pe care nu o uiți o viață întreagă.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 aprilie 2021, 06:00 / actualizat: 22 aprilie 2021, 7:52
Ceea ce s-a și petrecut. Decorul grandios al spațiului de la Metropolitan Museum pus în valoare prin exercițiul curatorial extrem de competent, în care creația vestimentară diversă, sofisticată și extrem de valoroasă era amplasată inteligent și după o logică perfect de urmărit de-a lungul sălilor, m-a lăsat perplexă de emoție, de satisfacție estetică, și nu în ultimul rând de fericire, pur și simplu.
De obicei în prima luni a lunii mai, la deschiderea expozițiilor de costum, fiecare cu tematică anuală aparte, are loc și evenimentul denumit Met Gala, o petrecere mondenă și simandicoasă, unde sunt invitați doar cei celebri, care au bani și pot plăti un meniu extrem de scump, iar fondurile astfel strânse, servesc instituției, ce este singura din cadrul marelui muzeu care se auto-finanțează.
Dar ca să înțelegeți amploarea unui astfel de eveniment și a unei astfel de expuneri glorioase, vă recomand filmul First Monday in May, documentarul realizat de Andrew Rossi în anul 2016, care urmărește pas cu pas realizarea expoziției China: Through the Looking Glass din 2015 și, bineînțeles evenimentul de susținere despre care v-am povestit.
În cadrul acestuia a apărut Rihanna înveșmântată cu o ținută galbenă realizată de Guo Pei, cu o trenă lungă ce mătura scările muzeului, moment ce a făcut să curgă multe comentarii și controverse, pentru cine își amintește.
Condiția extravaganței și a nemaivăzutului etalat în tema expozițiilor este una sine qua non pentru celebritățile care participă.
Exhibarea, imaginea, statutul, și până la urmă banii acestora sunt multiplele călcâie a lui Ahile, pe care oamenii pasionați și iubitori ai modei și ai costumului au știut să le atingă în scopuri demne de toată lauda, căci parafrazându-l pe Machiavelli, scopul scuză mijloacele.
The Costume Institute și-a început activitatea ca Museum of Costume Art în anul 1937, condus fiind de fondatoarea sa Irene Lewisohn, aceeași care a fondat și conservatorul The Neighborhood Playhouse. Cu ajutor financiar primit din partea industriei modei aflată în plină dezvoltare în America acelor ani, secția de costume a micului muzeu va fi atașată în anul 1946 Muzeului Metropolitan, devenind astfel The Costume Institut, beneficiind de curatoriat specializat.
Cea care avea să aducă notorietate și recunoaștere internațională muzeului, nu a fost nimeni alta decât, nu mai puțin celebra Diana Vreeland, redactor de modă la Harper s Bazaar și mai apoi redactor șef al Vogue America.
Numită consultant artistic în anul 1972, până la moartea sa în anul 1989, Diana Vreeland este responsabilă pentru o serie de expoziții memorabile ca The World of Balenciaga 1973, Vanity Fair 1977, The Glory of Russian Costume 1976.
Perspectiva oferită publicului era una nouă, tentantă și diferită. Rochii de poveste erau, astfel scoase din garderobele secrete prin donații și puteau fi văzute de ochii oricărei muritoare dornice de frumos.
De la Diana Vreeland la ambițioasa Anna Wintour, actuala președintă de onoare, drumul a fost relativ simplu și a reprezentat o continuă creștere a calității expoziției dar și a resurselor adunate cu ocazia Met Gala.
Detaliem săptămâna viitoare. Cu bine!
Călina Langa, fashion designer
Foto: arhivă personală Călina Langa – Expoziția Manus x Machina Metropolitan Museum New York 2016
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.