Adevărata ţară a nimănui
Bir Tawil e un teritoriu de 2.000 de km pătraţi, situat între Egipt şi Sudan. Numele provine din arabă şi înseamnă „fântână înaltă”: neobişnuit, pentru că zona nu cuprinde probabil nicio fântână. De fapt în Bir Tawil, care sună de parcă ar fi o cârciumă elfească din Stăpânul inelelor, nu e nimic: e o pustietate stâncoasă, cu câteva plante pipernicite şi foarte puţine animale, în care se preumblă uneori câte un trib nomad. Dar chiar şi ei ajung aici între decembrie şi februarie, când temperatura binevoieşte să scadă la 30 de grade (în general e peste 40). Clima de iad nu e totuşi un motiv suficient să nu vrea nimeni un teritoriu.
Articol editat de cristina.rusu, 24 aprilie 2021, 18:00
Povestea acestei ţări a nimănui a început în 1899, când britanicii au trasat graniţele dintre Egipt (sub domnie otomană) şi Sudan (care funcţiona ca o colonie englezească). Şi când vorbim de trasat, ne referim la sensul literal: s-a luat o hartă pe care s-a tras o linie orizontală. Graniţa a tăiat teritoriul unor triburi, s-a făcut aşadar o corecţie în 1902: linia dreaptă oficială a primit o buclă în nord şi una în sud. În interiorul acestor bucle a nimerit Bir Tawil şi Triunghiul Hala’ib: o zonă mai prietenoasă, cu câteva aşezări umane.
Când după al Doilea Război Mondial Egiptul şi Sudanul şi-au obţinut independenţa, ambele ţări au vrut ţinutul Hala’ib. S-au certat o vreme pe acest subiect, argumentând în faţa a diverse organizaţii internaţionale care variantă a graniţei trasate de britanici e corectă. Chestiunea a devenit serioasă în 1992, când o companie canadiană părea că a găsit petrol în zonă. În final situaţia a devenit atât de conflictuală încât compania a plecat, niciuna din ţări neavând de câştigat.
De ce nu-i trebuie Bir Tawil nimănui? Pentru că dacă o ţară îl acceptă, admite în mod automat că preţiosul triunghi Hala’ib îi aparţine celeilalte ţări. Aventurierii se pot duce acolo să-şi declare propria patrie, cu câteva caveat-uri. Zona nu poate fi atinsă dinspre Egipt, graniţa fiind apărată de armată. Accesul se face doar dinspre Sudan, după traversarea deşertului, un drum de 14 ore cu o maşină de teren. Mult noroc în găsirea unei benzinării!
Conform portalului Wikivoyage, există 2 lucruri de văzut în Bir Tawil: steagurile lăsate acolo de alţi doritori de independenţă şi cerul de noapte, cu stelele neocultate de nicio poluare luminoasă. În 2016 The Guardian a publicat povestea unui tată american care, pentru că-i promisese fiicei sale că va fi prinţesă, a călătorit până în Bir Tawil, unde a proclamat monarhia.
Sursă: Telex.hu/Foto: captură video YouTube
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.