Porția de sănătate: Pregătirea meniului pentru masa de Paște
În mod tradițional, fiecare popor sărbătorește diferit la ocazii speciale.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 aprilie 2021, 00:00 / actualizat: 30 aprilie 2021, 15:18
Tradițiile și obiceiurile alimentare ale românilor, cu această ocazie, sunt diversificate și multiple. Dintre acestea putem enumera: sarmale, drob, friptură de miel, ouă, salata boeuf, cozonac, diverse prăjituri.
Este destul de „complicat” pentru organismul uman să proceseze, mai ales după perioada postului, o cantitate mare și foarte diversificată de alimente ca aceea pe care o consumăm în zilele festive .
Pentru ca această sărbătoare să ne aducă, cu adevărat, liniște și bucurie, așa cum ne dorim de fiecare dată, trebuie să ne gândim ca ceea ce punem pe masă să fie spre sănătate.
O zi de sărbătoare nu trebuie să difere foarte mult de una obișnuită. Nu este sănătos ca la o singură masă să mâncăm o cantitate de alimente pe care în mod normal am fi consumat-o de-a lungul întregii zile.
Alimentația sănătoasă înseamnă un consum moderat, dar variat de alimente preparate culinar pe care le dorim apetisante, gustoase și sigure, repartizate în trei mese principale și eventual două gustări. Așadar, dacă ne pregătim să avem o masă de sărbătoare, cel mai bine ar fi să o organizăm la prânz și nu seara. Având în vedere că vom mânca cantități mai mari de alimente putem să renunțăm, in acea zi, la gustări și la masa de seară. Rezultă că vom servi un mic dejun ușor, compus din fructe, semințe și eventual cereale .
Masa festivă va putea conține cam 50% glucide, 20% proteine, 30% grasimi. Referindu-ne la cantitatea de calorii, vom putea consuma la această masă, în condițiile specificate mai sus, aproximativ 2000 kcal.
Este de preferat să consumăm verdețuri si legume: roșii, ceapă verde, leurdă, usturoi verde, ridichi, pătrunjel, condimente. Aportul mărit de enzime din legume va îmbunătăți procesul digestiv.
Când vom face cumpărăturile pentru masa de sărbătoare vom pune pe listă legumele enumerate, dar și altele.
Gândindu-ne la cantitatea de alimente pregătită pentru o persoană la masa de prânz, vă pot recomanda în felul următor:
- maxim 150g carne
- 200g legume
- 150g pâine împreună cu produsele de cofetărie
- grăsimi de tip smântână, creme de prăjituri, slănină, în cantitate extrem de mică.
De asemenea, vom consuma băuturi în cantitate mică. Băuturile alcoolice sunt permise in limita a:
- 30ml țuică sau 130ml vin sau 330ml bere.
Băuturile dulci, carbogazoase nu sunt recomandate.
„Cuvântul magic pentru Sărbători este cumpătare. Sărbătorile sunt mari provocări emoţionale, dar şi gastronomice pentru om, combinate sau nu cu perioade de vacanţă. Ce facem în această perioadă?! Spuneam că este vorba de cuvântul magic cumpătare. Cu alte cuvinte, putem consuma din toate, dar cu moderaţie, cu multă cumpătare. Postitorii sunt extrem de vulnerabili la abundenţa gastronomică şi alcoolică, pentru că după o perioadă de post, stomacul nu mai este obişnuit şi alimentele pe care înainte le tolera s-ar putea să nu le mai tolereze. Organismul uman este bulversat de abundenţa alimentară, combinată cu consumul de alcool. Şi, culmea, în această perioadă oamenii se mişcă mai puţin. De aceea, repet: cumpătarea este recomandarea cea mai importantă pe care o facem„, a declarat diabetologul Nicolae Hâncu.
Fiecare dintre noi să adopte o conduită alimentară care să genereze sănătate, energie și bucurie.
O alimentație diversificată și echilibrată cantitativ poate să aducă necesarul optim de nutrienți .
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.