Ascultă Radio România Cluj Live

Porția de sănătate: Pregătirea meniului pentru masa de Paște

În mod tradițional, fiecare popor sărbătorește diferit la ocazii speciale.

Porția de sănătate: Pregătirea meniului pentru masa de Paște

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 aprilie 2021, 00:00 / actualizat: 30 aprilie 2021, 15:18

Tradițiile și obiceiurile alimentare ale românilor, cu această ocazie, sunt diversificate și multiple. Dintre acestea putem enumera: sarmale, drob, friptură de miel, ouă, salata boeuf, cozonac, diverse prăjituri.

Este destul de „complicat” pentru organismul uman să proceseze, mai ales după perioada postului, o cantitate mare și foarte diversificată de alimente ca aceea pe care o consumăm în zilele festive .
Pentru ca această sărbătoare să ne aducă, cu adevărat, liniște și bucurie, așa cum ne dorim de fiecare dată, trebuie să ne gândim ca ceea ce punem pe masă să fie spre sănătate.

O zi de sărbătoare nu trebuie să difere foarte mult de una obișnuită. Nu este sănătos ca la o singură masă să mâncăm o cantitate de alimente pe care în mod normal am fi consumat-o de-a lungul întregii zile.
Alimentația sănătoasă înseamnă un consum moderat, dar variat de alimente preparate culinar pe care le dorim apetisante, gustoase și sigure, repartizate în trei mese principale și eventual două gustări. Așadar, dacă ne pregătim să avem o masă de sărbătoare, cel mai bine ar fi să o organizăm la prânz și nu seara. Având în vedere că vom mânca cantități mai mari de alimente putem să renunțăm, in acea zi, la gustări și la masa de seară. Rezultă că vom servi un mic dejun ușor, compus din fructe, semințe și eventual cereale .

Masa festivă va putea conține cam 50% glucide, 20% proteine, 30% grasimi. Referindu-ne la cantitatea de calorii, vom putea consuma la această masă, în condițiile specificate mai sus, aproximativ 2000 kcal.
Este de preferat să consumăm verdețuri si legume: roșii, ceapă verde, leurdă, usturoi verde, ridichi, pătrunjel, condimente. Aportul mărit de enzime din legume va îmbunătăți procesul digestiv.

Când vom face cumpărăturile pentru masa de sărbătoare vom pune pe listă legumele enumerate, dar și altele.
Gândindu-ne la cantitatea de alimente pregătită pentru o persoană la masa de prânz, vă pot recomanda în felul următor:

  • maxim 150g carne
  • 200g legume
  • 150g pâine împreună cu produsele de cofetărie
  • grăsimi de tip smântână, creme de prăjituri, slănină, în cantitate extrem de mică.

De asemenea, vom consuma băuturi în cantitate mică. Băuturile alcoolice sunt permise in limita a:

  • 30ml țuică sau 130ml vin sau 330ml bere.

Băuturile dulci, carbogazoase nu sunt recomandate.

Cuvântul magic pentru Sărbători este cumpătare. Sărbătorile sunt mari provocări emoţionale, dar şi gastronomice pentru om, combinate sau nu cu perioade de vacanţă. Ce facem în această perioadă?! Spuneam că este vorba de cuvântul magic cumpătare. Cu alte cuvinte, putem consuma din toate, dar cu moderaţie, cu multă cumpătare. Postitorii sunt extrem de vulnerabili la abundenţa gastronomică şi alcoolică, pentru că după o perioadă de post, stomacul nu mai este obişnuit şi alimentele pe care înainte le tolera s-ar putea să nu le mai tolereze. Organismul uman este bulversat de abundenţa alimentară, combinată cu consumul de alcool. Şi, culmea, în această perioadă oamenii se mişcă mai puţin. De aceea, repet: cumpătarea este recomandarea cea mai importantă pe care o facem„, a declarat diabetologul Nicolae Hâncu.

Fiecare dintre noi să adopte o conduită alimentară care să genereze sănătate, energie și bucurie.
O alimentație diversificată și echilibrată cantitativ poate să aducă necesarul optim de nutrienți .

În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!

 

Angelica Sebe, tehnician nutriționist

Angelica Sebe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Cursuri pentru tinerii medici gastroenterologi
Sănătate marți, 18 februarie 2025, 16:15

Cursuri pentru tinerii medici gastroenterologi

Tinerii medici gastroenterologi vor participa în 21 și 22 februarie la Cluj-Napoca la un curs de abilități practice în endoscopia digestivă...

Cursuri pentru tinerii medici gastroenterologi
Este nevoie de cel puţin 50.000 de asistenţi medicali în România
Sănătate luni, 17 februarie 2025, 13:12

Este nevoie de cel puţin 50.000 de asistenţi medicali în România

Acest lucru face ca profesia de asistent să devină una dintre cele mai căutate în următorii ani, în condiţiile unui decalaj demografic...

Este nevoie de cel puţin 50.000 de asistenţi medicali în România
Organele unei femei aflate în moarte cerebrală vor salva mai multe vieți
Sănătate vineri, 14 februarie 2025, 12:59

Organele unei femei aflate în moarte cerebrală vor salva mai multe vieți

Suferința unei familii se transformă în speranță pentru alți pacienți aflați în lupta pentru viață.   Familia unei femei de 38 de...

Organele unei femei aflate în moarte cerebrală vor salva mai multe vieți
Rezultatul anchetei epidemiologice de la ”Balul Însuraților” din Reghin
Sănătate joi, 13 februarie 2025, 16:08

Rezultatul anchetei epidemiologice de la ”Balul Însuraților” din Reghin

Ancheta epidemiologică declanșată de Direcția de Sănătate Publică Mureș, în urma raportării a 37 de cazuri cu simptome specifice unei...

Rezultatul anchetei epidemiologice de la ”Balul Însuraților” din Reghin
Sănătate joi, 13 februarie 2025, 11:02

Discuții despre utilizarea canabisului în scop medical

Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor a discutat, miercuri, 12 februarie, despre schimbarea regimului juridic pentru utilizarea canabisului...

Discuții despre utilizarea canabisului în scop medical
Sănătate miercuri, 12 februarie 2025, 13:43

Probleme grave în sistem, care blochează investigațiile și eliberarea rețetelor!

Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator (APMA) a atras atenția, miercuri, 12 februarie, asupra disfuncționalităților...

Probleme grave în sistem, care blochează investigațiile și eliberarea rețetelor!
Sănătate luni, 10 februarie 2025, 14:39

Ziua Leguminoaselor, să le mâncăm în sănătatea noastră!

Avem o zi mondială a leguminoaselor și pentru că sunt alimente extrem de valoroase pentru nutriția noastră, dar mai ales pentru că aceste...

Ziua Leguminoaselor, să le mâncăm în sănătatea noastră!
Sănătate luni, 10 februarie 2025, 10:43

Anchetă epidemiologică la restaurantul din Reghin | UPDATE

Inspectorii DSVSA au sechestrat 100 kg de alimente din restaurantul din Reghin. Este posibil ca un aperitiv să fie cauza toxiinfecției mai multor...

Anchetă epidemiologică la restaurantul din Reghin | UPDATE