Cea mai mare păcăleală a naturii: culoarea albastră
Scurt istoric
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 aprilie 2021, 18:00
În picturile rupestre găsim culorile roşu, negru, maro şi ocru, dar nu şi albastru. Albastrul a fost folosit mult mai târziu pentru vopsirea ţesăturilor, probabil ca urmare a faptului că e mai greu să obţii colorant de bună calitate pentru această culoare. Natura se descurcă şi mai greu: pigmentul, colorantul produs prin celulele specializate de către organismele vii, e atât de greu de obţinut încât de cele mai multe ori când îl vedem, avem de fapt în faţă o iluzie de percepţie.
Albastru şi nu prea
Să luăm ca exemplu specia Morpho Menelaus, aleasă ca emoji pentru fluture. Aripile lui au o particularitate foarte interesantă: practic prind lumina ca într-o capcană, reflectând doar lungimile de undă care dau culoarea albastră. Atunci când aripile bietului fluture sunt stropite cu alcool, îşi pierd această trăsătură. Nici vorbă de pigment: e un răspuns fizic la o problemă chimică. În aceeaşi situaţie se află cele mai multe păsări cu pene albastre ori – ca să nu rămânem pe dinafară – ochiul uman, care e albastru datorită structurii fizice, nu a pigmentului.
Există un singur fluture, Nessaea Obrinus, care e albastru autentic. Această culoare e problematică şi în lumea plantelor: doar 7% din florile cunoscute sunt într-adevăr albastre, restul recurgând la amestecuri de pigmenţi de alte culori pentru a păcăli ochiul.
Sursă: Telex.hu
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.