Italia revine în zona galbenă: primele cafele la bar şi restaurante deschise pentru prânz și cină
Luni dimineaţa, 26 aprilie 2021, Italia era deja în zona galbenă, cu excepția a patru regiuni portocalii din sud – Puglia, Basilicata, Calabria și Sicilia – una în nord: Valle d’Aosta, plus Sardinia în roșu, restul țării (aproximativ 47 de milioane de oameni) a reînceput să se bucure de mai multă libertate. Nu se mai întâmplase de peste 40 de zile şi între îndoieli, opinii contradictorii privind redeschiderea, temeri generate de aglomeraţii, dimineața a fost marcată de revenirea la baruri, dar nu numai.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 aprilie 2021, 14:12
Luni dimineaţa, 26 aprilie 2021, Italia era deja în zona galbenă, cu excepția a patru regiuni portocalii din sud – Puglia, Basilicata, Calabria și Sicilia – una în nord: Valle d’Aosta, plus Sardinia în roșu, restul țării (aproximativ 47 de milioane de oameni) a reînceput să se bucure de mai multă libertate. Nu se mai întâmplase de peste 40 de zile şi între îndoieli, opinii contradictorii privind redeschiderea, temeri generate de aglomeraţii, dimineața a fost marcată de revenirea la baruri, dar nu numai.
Tot începând de luni, 26 aprilie, au fost redeschise cinematografele și instituţiile de cultură, care vor funcţiona la o capacitate de 50%.
Astăzi însă, majoritatea italienilor s-au bucurat să-şi savureze cafeaua la măsuţele în aer liber ale barurilor, apoi prânzul, iar în cazul în care temperaturile o vor permite, de ce nu, vor servi şi cina. tot pe terasele restaurantelor. Conform unei analize efectuate de asociaţia Coldiretti privind efectele intrării în vigoare a decretului anti-Covid din 26 aprilie, în regiunile galbene, unde începând de astăzi se poate mânca afară, pe terase, există „aproape 140 de mii de baruri, restaurante, pizzerii și ferme de agroturism cu activități de catering”.
La Milano, a revenit ritualul cafelei servite la bar, dar numai în aer liber: iar la Cova, un local istoric, au reapărut și primii turiști.
În timp ce la Roma, la barul Vanni, primii clienţi şi-au băut cafeaua și cappuccino în ritmul muzicii din anii ’60. Și tot în capitală, conform estimării președintelui Fiepe-Confesercenti, Claudio Pica, între Roma și restul regiunii Lazio „au fost deschise aproximativ 88% dintre baruri și restaurante, procent care în weekend, ar trebui să ajungă la 95%”.
În faimoasa cafenea Zanarini din Bologna, micul dejun a fost punctat și de selfie-urile fotbaliștilor echipei orașului.
La Florența, ca de altfel în restul Toscanei, redeschiderea a fost „tulburată” de cerul înnorat și uneori, de ploaie.
Cu toate acestea, mulți au ignorat condiţiile meteo şi s-au răsfățat servind micul dejun la mesele în aer liber ale cafenelelor. Cele mai norocoase au fost barurile care aveau mese sub arcade, fiind de altfel şi cele care s-au aglomerat de dimineața devreme.
Torino s-a trezit cu temperaturi destul de neplăcute și astfel frigul a oprit entuziasmul clienților, zonele exterioare ale localurilor rămânând semi-goale la începutul dimineții.
La Napoli, însă, după două luni de închidere, prima cafea la măsuţa unui bar a fost un sentiment bun pentru mulți clienți, în timp ce sunt în curs pregătirile pentru redeschiderea restaurantelor, în special a celor de pe faleză, unde spațiile exterioare sunt mai numeroase.
La Capri, revenirea la normal o reprezintă mai presus de toate mesele din piață, acel sentiment de libertate pe care insula nu-l mai savura de ceva vreme, aşa cum mărturisesc primii clienți. (https://www.repubblica.it/cronaca/2021/04)
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.