Ritualuri în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor
Tradiţii
Articol editat de cristina.rusu, 27 aprilie 2021, 06:00 / actualizat: 27 aprilie 2021, 10:00
Tradiţii
Curăţenia sufletească vine laolaltă cu cea trupească. Oamenii de la sat practicau spălarea rituală în Marţea Seacă, pentru a seca bolile şi nenorocul. Credincioşii sunt îndemnaţi să privegheze astăzi, aşadar să fie pregătiţi pentru venirea lui Iisus. La biserică se citeşte predica de pe Muntele Măslinilor, în care Iisus a anticipat patimile prin care va trece, dar şi distrugerea Marelui Templu.
Semnificaţie
De fapt, spălarea rituală nu e practicată numai în satele noastre, în multe credinţe oamenii trebuie să se purifice înaintea marilor evenimente religioase. Sunt culte care practică în Săptămâna Mare spălarea rituală a picioarelor, luând exemplul Mântuitorului din Evanghelia după Ioan:
După aceea a turnat apă în vasul de spălat şi a început să spele picioarele ucenicilor şi să le şteargă cu ştergarul cu care era încins. A venit deci la Simon Petru. Acesta I-a zis: Doamne, oare Tu să-mi speli mie picioarele? A răspuns Iisus şi i-a zis: Ceea ce fac Eu, tu nu ştii acum, dar vei înţelege după aceasta. Petru I-a zis: Nu-mi vei spăla picioarele în veac. Iisus i-a răspuns: Dacă nu te voi spăla, nu ai parte de Mine. Zis-a Simon Petru Lui: Doamne, spală-mi nu numai picioarele mele, ci şi mâinile şi capul. Iisus i-a zis: Cel ce a făcut baie n-are nevoie să-i fie spălate decât picioarele, căci este curat tot. Şi voi sunteţi curaţi, însă nu toţi.” – Evanghelia după Ioan, 13: 5-10)
Unele biserici vechi au fost construite având în faţă o fântână, tocmai pentru a permite credinciosului să se purifice înaintea serviciului religios. În Săptămâna Mare oamenii se purifică însă şi spiritual, eliberându-se de păcate prin spovedanie.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.