Ascultă Radio România Cluj Live

Felia de Cluj: Despre ceaunul gastronomic primordial

Când zic cărți, mă refer la alea de bucate, adică cărți gastronomice, nu că de celelalte nu mi-ar fi plină biblioteca, dar alea neavând poze, parcă mă plictisesc mai repede. Așa, revenind la cărțile noastre, zilele trecute am dat peste o carte care ne povestește, dar ne și arată în poze frumoase, drumul gastronomiei peruane de la începuturile ei până în zilele noastre, când Peru a devenit destinația gastronomică mondială mai mulți ani la rând.

Felia de Cluj: Despre ceaunul gastronomic primordial

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 aprilie 2021, 06:00 / actualizat: 28 aprilie 2021, 8:15

Ei, drumul ăsta nu a fost ușor, și o să vă povestesc treaba asta pe foarte scurt: cică la început erau băștinașii, adică localnicii, adică incașii; băieții ăștia aveau orașe mari, câteva piramide și mult aur. Apoi niște alți băieți au venit în vizită, -aceștia se numeau spanioli și ei au fost tare uimiți de aurul incașilor, atât de uimiți încât i-au omorât pe aceștia și le-au luat aurul. Apoi spaniolii și-au adus sclavi, din Africa, pe care nu i-au putut ține mult, pentru că oamenii ăia nu făceau față la muncile grele de pe culmile înalte ale Anzilor, unde aerul e mai rarefiat, așa că i-au eliberat și aceștia s-au stabilit pe coasta Pacificului. Apoi, tot pe acolo, au mai trecut navigatori portughezi, iar prin secolul al XIX-lea au venit mulți emigranți chinezi și japonezi, și aici, dar și în Brazilia. Toate populațiile astea au venit și cu cultura, obiceiurile, dar mai ales cu gastronomia lor. Așa că, pe la începutul secolului XX, filosofii peruani, pentru că au și ei așa ceva, se certau care mai de care pe tema originii și identității gastronomice. Că nu mai e nimic peruan, că totul e un amalgam, că totul e importat, că orezul e de la japonezi, că prăjeala au învățat-o de la portughezi etc.

Povestea asta s-a terminat brusc într-o zi când un domn bucătar și vizionar, aș adăuga eu, a reușit să-i facă să înțeleagă că, după atâtea sute de ani, tot ce a venit pe acolo și s-a așezat, dar s-a și amestecat cu ceea ce era și s-au și folosit de ingredientele locale, cumva a devenit marea bucătărie peruană, cu mai multe sub-bucătării (dacă mi-e permis să mă exprim așa). Ei bine, de atunci, de când cineva cu viziune a avut un plan și a stabilit o direcție, lucrurile pentru gastronomie, dar mai ales pentru turism și economie au mers doar în sus. Și, în mai puțin de 25 de ani, Peru este destinația gastronomică mondială numărul unu.

Citind povestea asta, nu am reușit să mă abțin să mă duc cu gândul la povestea gastronomiei românești, această poartă înspre Europa occidentală, poată la care au bătut cu armatele toate hoardele de invadatori din estul îndepărtat și apropiat. Și așa, în ceaunul ăla mare sau mic, cum o fi fost el, în zeama aia fadă, au lăsat și hunii ceva mirodenii, ceva mai multe turcii, apoi au venit fanarioții și ne-au învățat să frecăm mesele cu mentă (de unde și expresia a freca menta), apoi toate astea au fost amestecate de nelipsiții bucătari țigani care lucrau la casele boierești. Apoi au mai adus și ungurii câte ceva (mai multe aș zice eu) și nici cehii, sașii, evreii sau secuii nu au uitat să lase câte ceva în ceaun sau pe masa asta a gastronomiei din zona carpato-danubiano-pontică.

Dacă noi, azi, am fi puțin mai deștepți și puțin mai puțin filosofi, am înțelege că tot ceea ce este aici este moștenirea lăsată de toate popoarele care au trecut pe la noi. Oameni care au venit să cucerească sau să apere granițele marilor imperii, și au fost uitați aici și ei și familiile lor. Oamenii ăia au amestecat în ceaunul gastronomic primordial cu cei ce deja erau aici, și apoi i-au mai adăugat ceva în timp ce împărțeau un codru de pâine. Așa cred eu că s-a format gastronomia românească, dar și noi ca popor.

Diversitatea e cel mai de valoare element al culturii, nu uitați asta, e important!

Eu sunt Horia Șimon și vă dau întâlnire săptămâna viitoare, la o nouă ediție a Feliei de Cluj.

Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto

 

Foto: arhivă Radio Cluj

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 12 ianuarie 2022, 06:00

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]

Lucrez cu și pentru producătorii locali de cel puțin 10 ani, cam de când mi s-a fixat în cap ideea că e mai bine cu ei decât cu...

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj miercuri, 15 decembrie 2021, 16:33

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc

Felia asta m-a prins în vria pachetelor de sărbători și cu vreo 15 kg de cârnați în afumătoare. Tot săptămâna asta am mai făcut jumări,...

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj vineri, 10 decembrie 2021, 18:18

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant

Pentru că am crescut în partea Transilvaniei cu o puternică influență ungurească, pentru mine e numai normal să mănânc preparate care au în...

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 1 decembrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii

La cererea ascultătorilor și cititorilor noștri, l-am rugat pe chef Horia Șimon să ne gătească oareșce mâncare de post 🙂 , asta pentru...

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 17 noiembrie 2021, 13:12

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]

Din 15 noiembrie, adică de luni, am intrat în postul Crăciunului, asta înseamnă că, o perioadă de 40 și ceva de zile, marea majoritate a...

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 20 octombrie 2021, 12:52

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]

Weekendul acesta organizez un eveniment într-o comună din județul Cluj; e în vecinătatea orașului, deci, cumva, o parte din sate au devenit...

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 13 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]

Zilele astea s-au făcut 18 ani de când am fucționat ultima dată după calendarul școlar, cel studențesc, mai exact. În octombrie 2003...

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 6 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie

Pentru că am tras prea mult chiulul (cel puțin așa crede Dan, șefu’ de la radio), m-am trezit exact ca pe vremea când mergeam la școală, că...

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie