Porția de sănătate. Paștele și cum ne pregătim pentru el
Data de început a Paștilor marchează începutul anului ecleziastic creștin.
Data celebrării Paștilor are la bază două fenomene astronomice: echinocțiul de primăvară și mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului. Astfel, Paștile se serbează în duminica imediat următoare primei Luni pline după echinocțiul de primăvară.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 mai 2021, 00:00 / actualizat: 7 mai 2021, 12:47
Paștile creștine au o durată de 40 de zile, cuprinse între sărbătoarea Învierii Domnului (prima duminică de Paști) și sărbătoarea Înălțării Domnului, care se celebrează la 40 de zile de la Înviere, într-o zi de joi.
Sărbătoarea Paștelui este prilej de mare bucurie. Emoții precum speranța și recunoștința sunt cele ce ne însoțesc în aceste zile. Ne bucurăm de intalnirea cu cei dragi.
În aceste zile fericim Universul cu ceea ce trăim și suntem. Sunt clipe care ne hrănesc și ne împing mai în față pe calea evoluției, a dezvoltării personale.
Cred sincer că suntem mai fericiți împreună și aceste sărbători au darul de a ne reuni. Primim și oferim iubire. Dragostea este calea care permite ființei umane să se deschidă în fața lui Dumnezeu.
Orice zi de sărbătoare este un timp pentru iertare. Să demolăm zidul de netrecut dintre noi construit prin judecată și neiertare. Putem face aceasta cu puterea iubirii necondiționate.
Energia acestei Sărbători ne va călăuzi, susținându-ne în tot ceea ce noi dorim să remediem și să vindecăm.
Întodeauna ne dorim să oferim clipe de neuitat celorlalti. Esența este să avem bucuria în noi, să fim bucurie.
Sărbătoarea Sfintelor Paști este cea mai mărită şi solemnă dintre sărbătorile anului, care aduce omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos.
Din punct de vedere nutritional, alimentele tradiționale consumate cu această ocazie sunt unele foarte gustoase,dar și foarte sățioase. Trebuie consumate în cantitate mică și combinate cu salate de cruditati.
Pe lângă bucatele coapte la cuptor (cozonaci, pască), majoritatea românilor pregătesc, pentru masa de Paște, friptura si drobul de miel. Bineînțeles că vedete sunt ouăle vopsite.
Să ținem cont de unele principii atunci când sărbătorim: varietate, echilibru, cumpătare.
Pentru a mânca in cantitate potrivită ne este de folos să avem mese regulate, sa mâncăm încet, relaxați și să mestecăm bine, pentru a conștientiza semnalul de sațietate. Un stomac plin in proporție de 70% face ca digestia să se desfășoare în mod corect și complet.
Fie ca mesele noastre să fie bogate și din punct de vedere nutrițional, dar și sentimental. Fiecare farfurie să conțină legume și fructe pentru sănătate, proteine pentru putere, carbohidrați pentru energie, condimente pentru savoare, sentimente pentru perfecțiune.
Pace și armonie să păstrăm în casele noastre, astfel încât Lumina Divină să poată pătrunde până în cel mai îndepărtat cotlon al ființei noastre, lăsând acolo bucuria vieții.
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.