De ce e portocalie blana tigrului? Pentru că e verde!
Nu demult v-am vorbit despre faptul că albastrul e cea mai mare păcăleală a naturii.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 mai 2021, 06:00
Cea mai mare păcăleală a naturii: culoarea albastră
Culoarea în natură e o chestiune mult mai complicată decât pare la prima vedere. Să luăm de exemplu blana tigrului: e ciudat cum de mai poate vâna ceva, când blana lui portocalie, cu dungi negre, iese atât de tare în evidenţă. Cel puţin pentru ochiul uman.
În general, ochiul omului are receptori pentru 3 culori de bază: albastru, verde şi roşu. Această trăsătură ne face să putem distinge între verdele pădurii şi portocaliul blănii de tigru. Pe de altă parte multe mamifere pe care le vânează – mistreţi, cerbi – disting doar 2 culori, ceea ce le face să distingă greu între verde şi nuanţele de roşu. Cercetători ai universităţii Bristol au simulat vederea acestor mamifere şi au ajuns la o concluzie interesantă: tigrul e văzut ca fiind verde, la fel ca fundalul pădurii, de animalele pe care le vânează.
Tigrul nu e singurul care se bazează pe vederea proastă a adversarilor, cele mai multe animale folosind trucuri când vine vorba de camuflaj. De fapt, singurul mamifer care e într-adevăr verde e leneşul, care trăieşte în simbioză cu algele adunate în blana lui.
Sursă: Telex.hu
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.