Teatru radiofonic pentru copii la MiniREACTOR și Radio Cluj
Începând cu data de 11 mai, în fiecare marți și joi de la ora 19:30, veți putea asculta câte un spectacol radiofonic pe pagina de YouTube MiniREACTOR # teatru pentru copii.
Articol editat de cristina.rusu, 7 mai 2021, 17:29
La finalul programului radiofonic, organizatorii vor decide care dintre scenarii va fi transformat într-un spectacol de teatru în aer liber marca MiniREACTOR. În luarea deciziei, opiniile ascultătorilor vor juca un rol important: fiecare dintre cele șase propuneri va fi însoțit, în descrierea evenimentelor de pe Facebook, precum și în cea de pe Youtube, de un formular special pentru feedback, pe care publicul e rugat să îl completeze. Textul care va deveni spectacol în aer liber va fi anunțat de Ziua Copilului în 1 iunie.
Cele șase spectacole radiofonice vor putea fi ascultate ulterior și în emisiunea Sesam, deschide-te, în fiecare sâmbătă de la ora 10 la Radio Cluj, între 19 iunie și 24 iulie.
Piesele radiofonice sunt producții MiniREACTOR în parteneriat cu Radio Cluj.
Regia artistică: Selma Dragoș
Regia tehnică: Rodica Tulbure
Muzica: Văzduh
GEMENII IKREK
de Petra Traistă și Bianca Murariu
La 8 ani, Petra este un copil care știe precis anatomia nasului și a urechii și poate să-și repare singură jucăriile. Mama sa, Ilona, a pus mare accent pe educația alternativă în viața ei, motiv pentru care Gemenii Ikrek este un text conceput de Petra împreună cu Bianca Murariu, învățătoarea sa, adeptă a metodelor alternative de învățare. Fiind născută într-o familie bilingvă, Petra a decis de curând să învețe serios și maghiara. Gemenii Ikrek reprezintă atât relația ei cu limbile din viața sa, cât și pasiunea pentru natură, dobândită într-un program de Green School.
Petra și Bianca au conceput un text pornind de la ideea unui sat bilingv în care doi munți gemeni au fost împărțiți între etnii. Astfel, localnicii încep să mute munții pietricică cu pietricică, convinși că un singur munte va însemna o singură limbă rămasă. Doar că, odată cu asta, localnicii încep și să nu mai audă cu o ureche.
O MINTE, DOUĂ MINȚI
de Ilina Ruxandra și Oana Mureșan
Ilina și mama ei, Oana, au o relație specială, bazată pe multă comunicare. La 11 ani, imaginația Ilinei zboară necontenit, de cele mai multe ori pe un fundal sonor jucăuș survenit din pasiunea ei pentru muzică.
O minte, două minți este o lume de basm imaginată de cele două, o lume propice explorării ideilor, de la cele mai trăsnite la cele mai reale și serioase. Cum ar fi dacă, în lumea asta, mama ar deveni dintr-o dată mică? Ilina și Oana încearcă să ofere prin textul lor un răspuns întrebării: cum ar fi dacă și noi, copiii, am decide ce și cum, iar părinții ne-ar asculta de fiecare dată?
PROPRIA MEA LUME
de Victor și Radu Popescu
Radu Popescu este dramaturg și regizor, și este unul dintre membri fondatori ai Teatrului Apropo. A vrut să-i facă prezentările și fiului său, Victor, cu lumea creativă a scrisului și a teatrului. Împreună au conceput un text care îmbină realitatea multor copii cu o surprinzătoare dimensiune SF.
Propria mea lume este numele unui joc în VR lansat recent, dar care are o funcție specială: poate altera percepția timpului. Doi prieteni pornesc în căutarea unei soluții și ajung chiar la compania care produce jocul. Acolo învață că totul nu e mereu așa cum pare și că, de cele mai multe ori, e mai bine să fim înțelegători decât să judecăm.
PERSEVERANCE
de Catinca și Roxana Dăiciulescu
Pandemia a împins-o pe Catinca spre idei și pasiuni noi, una dintre cele mai palpitante fiind astronomia. Amartizarea roverului Perseverance este un eveniment care le-a inspirat pe Catinca și mama ei, Roxana.
Acestea au ales ca textul lor să fie despre o roboțică plină de energie, ghidată pe Marte de nimeni altcineva decât Houston. Ce se întâmplă în momentul în care Percy începe să detecteze radioactivitate? Prin analizat roci și căutat constelații, Perseverance ne invită să punem și noi piciorul, măcar pentru câteva minute, pe incredibilul sol marțian.
POVEȘTI ADEVĂRATE SAU INVENTATE
de Andrei Mihai și Mihaela Ramona Bar
Andrei e în clasa a IV-a dar deja se pregătește intens pentru o carieră în teatru. A luat cursuri de regie și scenografie, pe lângă faptul că joacă într-o trupă de actorie.
Povești adevărate sau inventate explorează dinamica dintre o mama, poate prea îngrijorată de educația copilului ei, și fiul său care învață în stilul propriu, nerăbdător și dinamic. De la undele Theta până la o găină într-un autobuz, cei doi rememorează o serie de amintiri mai mult sau mai puțin reale, care devin pe nesimțite o altă lecție, atât pentru Andrei, cât și pentru mama lui.
O GHEARĂ DE AJUTOR
de Carla și Liana Precup
Liana a ținut mereu să-și trateze fiica, pe Carla, nu ca pe un omuleț, ci ca pe o persoană în toată firea. Așadar, nu prea ne miră faptul că și Carla a început să facă același lucru cu pisica sa, alimentată și de plictiseala venită la pachet cu lockdown-ul interminabil.
O gheară de ajutor este dovada scrisă a faptului că unele pisici chiar mănâncă teme. După un an de predare online, examenul de capacitate care o așteaptă pe Astrid poate părea cel mai înfricoșător lucru. Noroc cu pisica, care oferă cunoaștere și, cel mai important, încredere de sine.
Mai multe detalii despre programul Mini Reactor puteți găsi pe pagina de facebook – https://www.facebook.com/mini.reactor sau pe site-ul www.reactor-cluj.com.
Comunicat
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.