Dietă alimentară corectă pentru protecţia dinţilor
Alimentele şi băuturile foarte acide pot provoca eroziunea smalţului, de aceea, este important consumul de produse bogate în calciu şi fosfor. Acestea sunt elementele esenţiale ale smalţului, care vor menţine dinţii sănătoşi.
Articol editat de cristina.rusu, 8 mai 2021, 12:00
Cele mai bune surse de calciu sunt iaurtul, brânza, fructele de mare, tofu, migdalele.
Alimentele bogate în fosfor sunt seminţele de dovleac, peştele, nucile braziliene, carnea roşie, ouăle.
Consumul de fructe şi legume crude este indicat pentru menţinerea sănătăţii cavităţii bucale, deoarece procesul mestecării provoacă mai multă salivă, cel mai bun neutralizator natural al bacteriilor care cauzează cariile dentare. Textura lor le face, de asemenea, abrazive în mod natural, astfel încât acestea curăţă uşor suprafeţele dinţilor, îndepărtând placa şi particulele de alimente. Cele mai bune opţiuni în acest sens sunt ţelina, merele, castraveţii, morcovii.
Vitamina D este crucială pentru starea generală de sănătate, dar este foarte importantă şi pentru dinţi sănătoşi. Principalul motiv este că această vitamină ajută corpul să absoarbă mai bine calciul. Cea mai bună sursă de vitamina D este lumina soarelui. Alimentele cu un aport important de Vitamina D sunt peştele, gălbenuşul de ou, uleiul din ficat de cod.
Vitamina C întăreşte vasele de sânge şi reduce inflamaţia, ceea ce ajută gingiile să rămână mai sănătoase. Vitamina C este necesară şi pentru producerea de colagen, o proteină cheie care ajută împotriva parodontitei. Lipsa acestei vitamine face ca gingiile să fie mai sensibile şi mai vulnerabile la bacteriile care cauzează boli parodontale. Alimentele bogate în vitamina C sunt ardeii, portocalele, kiwi, căpşunile, broccoli, varza.
RADOR
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.