Viața la țară: între vechi și nou [FOTO/AUDIO]
Am luat cu mine toate lecţiile şi m-am întors la ţară. Mai exact, în Munţii Maramureşului. De acolo am plecat şi, oricâte mi-ar fi oferit Bucureştiul, mi-a luat din suflet mult mai multe. Liniştea, dragii mei, se obţine greu. La fel şi libertatea. Şi ceva îmi spune că aceste comori rare s-au mutat la ţară, asta scrie Ioana, pe blogul ei.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 9 mai 2021, 14:13
Visul ei este să restaureze una dintre cele mai vechi case tradiționale din Petrova și să locuiască în ea.
Căsuța are peste 120 de ani și așteaptă să fie restaurată. Îmi doresc să păstrez cât mai mult din ea, cu toate că vreau să fie și confortabilă, așa că va fi greu. Sunt convinsă însă că sunt specialiști care mă pot ajuta să obțin ceea ce mi-am propus.
Tot în ideea de a îmbina armonios vechiul cu noul, Ioana a inițiat proiectul Plai Moroșenesc.
Maramureșul este promovat, iubit și apreciat de turiști, însă mi-am dat seama că-i lipsește ceva, chiar și în mediul online. Promovăm tradiții, dar nu mergem la fața locului, să le vedem cum se întâmplă în realitate și dacă se mai întâmplă. Chiar există oameni care practică acele meșteșuguri vechi și care păstrează tradițiile așa cum trebuie, iar eu încerc să-i găsesc pe acești oameni și să-i prezint publicului, pentru că ei reprezintă Maramureșul tradițional și autentic. De asemenea, prin Plai Moroșenesc, îmi doresc să aduc în lumină puținele case tradiționale din județ. Pe lângă oameni, cred că arhitectura este extrem de valoroasă și ar trebui să o prețuim mai mult.
Faptul că s-a întors acasă, la țară, nu e ceva inedit. De apreciat însă este hotărârea ei de a duce o viață mai altfel, cât se poate de autentică, în spiritul valorilor și al tradițiilor din Maramureș. La urma urmei, o viață simplă, liniștită și mai conectată la esențial. Cu toate că, în era digitală și cu toată tehnologia la putere, nu e tocmai ușor să păstrezi tradițiile și stilul de viață simplu.
Evoluția este un lucru bun, nu e nevoie să renunțăm la tehnologie ca să păstrăm tradițiile. Trebuie doar să înțelegem istoria, să luăm de acolo ce ne este de folos și să avem o gândire simplă. Dacă nu ne-am mai dori atât de mult să ieșim în evidență, ar fi totul mai ușor. Să trăiești simplu nu înseamnă să fii sărac sau lipsit de confort.
Ioana își începe ziua în slujba microfonului și a camerei de filmat. Își practică în continuare meseria de jurnalist, cu aceeași pasiune și dedicare. După ce lasă microfonul, Ioana își ajută părinții cu munca din gospodărie, din câmp dar și cu ferma. Asta pentru că dincolo de liniștea unei vieți la țară, se află și multă muncă.
Eu am crescut la țară și atunci muncile câmpului mi se păreau foarte grele și nu înțelegeam de ce trebuie să fac asta. Acum însă, am o satisfacție deosebită și totodată mă delectez, chiar dacă uneori, fizic, sunt epuizată.
Există viitor la țară, în Maramureș?
Sigur că există. Înainte să plec de acasă, nu prea „am văzut” Maramureșul, probabil că dacă-l vedeam ca acum, nu mai plecam. Am avut nevoie de anii ăștia, petrecuți departe de casă, ca să-mi dau seama de adevărata valoare. Acum îl văd cu mult potențial, ca pe locul în care vreau să trăiesc și să îmbătrânesc. Cred foarte tare în puterea exemplului. Dacă eu arăt că pot să trăiesc decent aici, că mi-e bine, poate îi inspir și pe alții. Posibilități sunt, iar pandemia ne-a arătat asta. Putem munci online, putem face naveta sau putem deveni fermieri, depinde de ceea ce ne propunem și cum vrem să trăim.
Întoarcerea acasă, la țară, evoluție sau involuție?
Sunt des întrebată de ce m-am întors acasă, însă eu nu simt că făcând asta involuez. Părerile sunt foarte diferite, iar eu nu încerc să explic prea mult celor care nu înțeleg decizia mea. La urma urmei, e ceva ce vine din interior. Viața la țară nu e pentru oricine.
Foto: Ioana Mihalca
Mihaela Botiz
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!