Dealul Cetățuia – pas important în reamenajarea zonei
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 11 mai 2021, 10:57 / actualizat: 11 mai 2021, 13:15
Primăria Cluj-Napoca a definitivat proiectul pentru reamenajarea Cetățuii, investiție care se va derula din fonduri europene. Înainte de lansarea licitațiilor de execuție, municipalitatea are de expropriat mai multe parcele, în suprafață de 3,5 hectare, care în prezent aparțin unor persoane și firme private.
A fost aprobat Studiul de Fezabilitate pentru reamenajarea întregii zone a dealului Cetățuie. Valoarea totală a investiției este de 41 de milioane de euro, sumă pe care dorim să o atragem din fonduri europene. (Ovidiu Cîmpean)
Șeful Direcției de dezvoltare din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, coordonează proiectul în baza căruia va fi refăcută zona Cetățuia. El precizează că lucrările vor include și restaurarea vechilor fortificații care adăposteau o garnizoană a armatei habsburgice:
Investiția prevede reconfigurarea sistemului de alei pietonale, consolidarea versantului sudic al dealului, punerea în valoare a fortificației de tip Vauban, dar și plantarea a peste 1.100 de arbori, pentru realizarea, practic, a unui parc de peste zece hectare în zona Cetățuii, cu toate dotările specifice: iluminat public modern cu tehnologie led, mobilier urban, locuri de joacă și terenuri de sport. (Ovidiu Cîmpean)
Odată cu refacerea zonei va fi amenajat și un amfiteatru, destinat în principal desfășurării unor evenimente culturale. Ovidiu Cîmpean a explicat că o latură a malurilor de pământ care asigurau sistemul defensiv al fortăreței va fi amenajată sub forma unor tribune, care să găzduiască spectatorii:
Reconstituirea fostei cetăți Vauban prevede și refacerea malurilor de pământ defensive, care vor fi folosite, pe anumite segmente, pentru amenajări culturale de tip amfiteatru în aer liber și alte funcțiuni pe care le va putea primi cetățuia, odată ce proiectul va fi finalizat. (Ovidiu Cîmpean)
La 41 de milioane de euro este evaluată întreaga investiție pentru care, precizează Ovidiu Cîmpean, licitația poate fi organizată abia după ce mai multe parcele aflate în proprietate privată vor intra în administrarea municipalității:
Vom intra în procedurile legale pentru realizarea exproprierilor care vor fi făcute pe o suprafață de 3,5 hectare, proprietate privată cuprinsă în acest proiect. După ce finalizăm această procedură, urmează să fie realizat proiectul tehnic și să obținem autorizația de construire, astfel încât, estimăm, la sfârșitul anului viitor să demarăm licitația pentru execuția lucrărilor. (Ovidiu Cîmpean)
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.