O glumă veche, dar cumva atât de actuală, circulă în zona Balcanilor și ea sună cam așa:
– Care sunt așteptările părinților balcanici vizavi de meseriile ce vor să le aleagă copiii lor, tot balcanici?
– Pe locul 1 se află meseria de avocat, pe al doilea, cea de doctor, pe al treilea cea de profesor, iar după astea, toate celelalte intră la categoria RATAT.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
12 mai 2021, 06:00 / actualizat: 12 mai 2021, 12:43
O glumă veche, dar cumva atât de actuală, circulă în zona Balcanilor și ea sună cam așa:
– Care sunt așteptările părinților balcanici vizavi de meseriile ce vor să le aleagă copiii lor, tot balcanici?
– Pe locul 1 se află meseria de avocat, pe al doilea, cea de doctor, pe al treilea cea de profesor, iar după astea, toate celelalte intră la categoria RATAT.
Așa că, orice altceva ai face în viață, în afara acestor trei meserii, și părinții, dar și vecinii, se uită circumspect la tine și nu prea te văd un om realizat. Puțin mai moderat s-a manifestat tatăl meu, care după 4 ani de facultate și 2 de master a aflat că eu m-am decis să mă fac bucătar. Între timp, slavă domnului, lucrurile s-au îmbunătățit semnificativ, atât de semnificativ, încât în 15 ani meseria de bucătar e un fel de meserie VIP. Să fii chef e de fițe, apari la tv, faci reclame, te vor femeile și mai poți avea și rubrică la câte un radio, exemplu stă subsemnatul.
Bun, statutul l-am dobândit, rămâne doar să confirmăm și să ne păstrăm sus în așteptările societății. Mai nou, chiar și universitățile ne ajută: la USAMV, de exemplu, avem specializări și mastere pe gastronomie și bucătăria moleculară, lucru deloc de neglijat. Lumea e din ce în ce mai dornică de noutăți gastronomice, atât în farfurie, cât și în nutriție și cam în tot ceea ce se învârte în jurul acestui fenomen. Dar ce mi-ar plăcea mie cel mai mult, este să apară o revistă de specialitate, zilnică, săptămânală sau lunară. Zilnic cred că ar fi destul de greu, totuși nu suntem Franța gastronomică. Așa că m-aș mulțumi cu o rubrică zilnică de știri gastronomice în filele unui ziar local. Iar dacă această rubrică ar exista, știrile ar suna cam așa :
1. Lume, lume! După multe luni de așteptare a venit căldura și ne putem vedea iar cu toții pe tarase! Iar dacă vremea nu e bună, de curând avem norocul să putem lua masa și pe interior. Trăiască vaccinul!!!
2. În acest weekend am avut marea bucurie să participăm la lansarea noului meniu al restaurantului X-ulescu, unde atmosfera a fost delicioasă și plină de bule… de șampanie!
3. Faimoasa terasă din centrul orașului și-a angajat bucătar șef nou, iar creațiile lui sunt noile opere de artă ale gastronomiei locale.
4. A 25-a ediție a târgului de mici producători locali a avut loc sâmbătă, în cadrul pieței volante de pe malul verde al Someșului. Mulțumim încă o dată Primăriei pentru viziune și grija pe care o poartă micului producător local.
5. Clujul va deveni capitală gastronomică europeană în anul 2023; proiectul depus de asociațiile de profil, în parteneriat cu Primăria municipiului a obținut punctaj maxim în cadrul competiției cu celelalte orașe angrenate în acest demers.
6. Muzeul Etnografic în parteneriat cu Muzeul de Istorie și societatea civilă au finalizat lucrările pentru al doilea muzeu dedicat gastronomiei. La începutul lunii iulie se va lansa oficial Muzeul de brânză al Transilvaniei. Ținem să menționăm că anul trecut, în aceeași perioadă s-a lansat Muzeul de Pâine al Transilvaniei.
Cam așa ar trebui să sune știrile din viitorul foarte apropiat al orașului nostru. Ar trebui să avem critici culinari educați, clienți flămânzi de nou și de inedit, comunitate locală implicată în economia circulară, autorități cu viziune și, fără doar și poate, niște muzee dedicate gastronomiei.
Informarea și educarea publicului trebuie să devină o prioritate pentru toți actorii din domeniu, e important!
Eu sunt Horia Șimon și vă dau întâlnire săptămâna viitoare, la o nouă ediție a Feliei de Cluj.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.