Actrița Ioana Gajdo a câștigat procesul cu CJ Bihor
Ioana Gajdo
Tribunalul Bihor a admis joi, 13 mai 2021, cererea actriței Ioana Gajdo de a anula dispoziția de trimitere în șomaj tehnic a angajaților Teatrului „Regina Maria”.
Tribunalul Bihor a admis joi, 13 mai 2021, cererea actriței Ioana Gajdo de a anula dispoziția de trimitere în șomaj tehnic a angajaților Teatrului „Regina Maria”.
Astfel, judecătorii Tribunalului au dispus anularea parțială a dispoziției prin care fostul președinte al Consiliului Județean Bihor, Pasztor Sandor, a dispus suspendarea, pe perioada stării de urgență, a contractelor de muncă ale angajaților instituțiilor de cultură subordonate CJ Bihor. CJ Bihor a fost obligat și la plata a 5.831 de lei cu titlul de cheltuieli de judecată. Decizia nu este definitivă, ea poate di atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.
Reamintim că, în 8 aprilie 2020, Pasztor Sandor i-a trimis în șomaj tehnic pe cei peste 500 de angajați ai instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Județean Bihor (Teatrul „Regina Maria”, Filarmonica de Stat, Muzeul Țării Crișurilor, Biblioteca Județeană «Gheorghe Șincai», revistele «Familia» și «Varad», Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Bihor și Școala de Arte «Francisc Hubic»). Decizia lui Pasztor Sandor de a suspenda contractele de muncă ale angajaților din cultură a fost luată în contextul stării de urgență, când activitatea artiștilor a fost redusă. O lună mai târziu, actrița Ioana Gajdo a depus o plângere împotriva președintelui de atunci a CJ Bihor, motivând că nu șeful CJ Bihor, ci însuși instituția are atribuții în emiterea unei decizii de trimitere în șomaj tehnic a angajaților din instituțiile din subordine. Cum șeful CJ Bihor nu a luat act de plângerea artistei și nici de cererea prefectului Dumitru Țiplea de anulare a dispoziției, artista ia contestat în instanță respectiva decizie.
Prin avocata Ioana Țenț, actrița Ioana Gajdo a arătat și că nu s-a făcut o evaluare a activității Teatrului „Regina Maria” pentru a se constata dacă a existat o reducere semnificativă a activității instituției, pentru ca aceasta să fie suspendată.
„Am și demonstrat, din punctul nostru de vedere, că nu a existat o reducere semnificativă a activității Teatrului Regina Maria. Singura activitate care nu a mai putut fi exercitată a fost prezentarea actorilor în fața publicului, pe scena de spectacol – dar acest spectacol este produsul finit pe care îl au actorii. Până acolo, munca lor presupune pregătiri continue de luni de zile, care înseamnă și alte activități, nu doar prezența în fața publicului”, a explicat avocata angajată în proces, Ioana Țenț.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.