Sesam deschide cartea: „Timm Thaler sau râsul vândut”, de James Krüss
Dacă tot am sărbătorit Ziua mondială a râsului în prima duminică a lunii mai, vă propun spre lectură o carte deosebit de captivantă, care vă va pune pe gânduri și, poate, vă va îndemna să râdeți mai cu poftă: „Timm Thaler sau râsul vândut”, carte publicată în anul 1962 de scriitorul german James Krüss, laureat al Premiului „Hans Christian Andersen”.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 14 mai 2021, 06:00 / actualizat: 14 mai 2021, 8:08
Timm era un băiat sărac, care locuia împreună cu tatăl său, cu mama vitregă și cu băiatul ei într-o căsuță din orășelul Ővelgőne. Nu avea o viață prea fericită: tatăl său era plecat la muncă toată săptămâna și era nevoit să rămână cu mama vitregă, care îl certa mereu, și cu fratele vitreg, pe nume Erwin, care era răutăcios și egoist, deranjându-l intenționat de fiecare dată când își făcea temele. Singura lui bucurie erau duminicile în care mergea împreună cu tatăl său la hipodrom, unde acesta paria, dar pierdea mai mult decât câștiga. Băiatul nu avea prieteni și nici nu era preferatul profesorilor, dar avea ceva ce cucerea pe toată lumea: un râs sănătos, încântător.
Într-o zi, tatăl lui Timm suferă un accident pe șantierul de construcții și își pierde viața. În acea zi, pașii îl duc pe băiat la hipodrom. În mintea lui prinde contur un vis: dacă ar câștiga mulți bani, ar putea să aibă o casă mare, cu o cameră doar pentru el, i-ar da lui Erwin bani de buzunar în fiecare zi, iar mama vitregă s-ar purta poate mai frumos cu el. La hipodrom intră în vorbă cu un domn în costum cadrilat. Acesta îl auzise râzând, apoi lăsase să-i cadă o bancnotă de 5 mărci. Dându-se drept o cunoștință a tatălui băiatului, îl îndeamnă să parieze, asigurându-l că îi va purta noroc și că va câștiga, ceea ce se și întâmplă.
În următoarea duminică, Timm îl întâlnește din nou pe misteriosul domn, care îi pare acum mai blând și mai prietenos, privindu-l cu niște ochi căprui calzi, și nu cu ochii albaștri distanți pe care-i avusese prima dată când îl văzuse. Bărbatul se recomandă ca baronul L. Lovaid. Profitând de credulitatea lui Timm, acesta îi propune o înțelegere: să-i vândă propriul râs în schimbul puterii de a câștiga orice pariu, respectiv al perspectivei de a se îmbogăți. Băiatul reflectează la situația dificilă de acasă, la sărăcie, la visul său de a o împăca pe mama vitregă și pe Erwin și de a se elibera pe sine, și bate palma. Pactul îi este prezentat sub forma unui contract riguros, care prevede interdicția de a dezvălui conținutul pactului oricărei alte persoane; în cazul încălcării interdicției, partea vinovată va pierde atât lucrul vândut, cât și pe cel câștigat, iar cealaltă parte își va recupera lucrul vândut. De asemenea, dacă Timm va pierde un pariu, baronul va fi obligat să-i returneze râsul.
Efectul pactului se face simțit încă din acea după-amiază: Timm câștigă pariul, însă nici nu se poate bucura, căci îi este cu neputință să mai râdă. Norocul extraordinar al băiatului îi uimește pe toți. Ceea ce se întâmplă pare lipsit de logică: la hipodrom, pariul cel mai sortit eșecului îi aduce de fapt cel mai mare câștig. Curând, strânge suficienți bani cât să se mute împreună cu familia într-o casă mai mare, trecând mai apoi la standarde de viață mai înalte, care îl propulsează printre cei mai bogați din oraș. La împlinirea vârstei de 13 ani, Timm renunță să mai parieze, explicându-i mamei vitrege că au deja mai mult decât necesar. În ultima duminică în care pariază, întâlnește la hipodrom un bărbat care are ochii albaștri ai baronului din ziua în care făcuse cunoștință cu el. Dar baronul dispăruse. Timm hotărăște să plece departe și să nu se întoarcă în orașul natal până nu își va fi recuperat râsul.
Scrisă cu măiestrie, această parabolă despre puterea de a fi tu însuți și despre adevăratele bucurii ale vieții vă așteaptă să o împrumutați de la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, atât la sediul central, cât și la filialele de cartier.
Diana Pop, Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.