Filmul de weekend: Hawai. Cu duioșie despre România anilor 80
Avându-i în rolurile principale pe Cristina Flutur, Dragoș Bucur și Andi Vasluianu, filmul Hawaii a fost regizat de un spaniol, Jesús del Cerro.
Jesús este regizor de seriale de televiziune, trăiește de mulți ani în România și a colaborat în numeroase rânduri cu Media Pro. Semnează și scenariul filmului Hawaii și este lăudabil modul în care a încercat să recreeze viața din București în iarna anului 1988. Cu mare atenție la detalii, filmul aduce pe ecran o parte din atmosfera vieții noastre înainte de Revoluție.
Frigul din apartamente, hainele groase pe care eram nevoiți să le purtăm chiar și când mergeam la culcare, peștele de sticlă omniprezent, mobilierul de serie, cratițele de email cu buline, Daciile hodorogite, străzile intunecate și murdare, detergentul Perlan și țigările Kent excelente ca șpagă, le veți regăsi pe toate în această poveste.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 mai 2021, 00:00
De unde titlul Hawaii?
Ei bine, nu se poate spune că povestea filmului nu e originală sau ghidușă. O familie de bucureșteni află că un unchi emigrat de multă vreme în Hawaii a murit și le-a lăsat o avere de 3 milioane de dolari. Ca să poată intra însă în posesia ei este nevoie să meargă în Iugoslavia ca să o revendice. În caz contrar, toții banii ar urma să intre în posesia statului român. Așa că Andrei, interpretat de Dragoș Bucur, se străduiește să obțină un pașaport cu care să ajungă la Belgrad. Securitatea are însă ochi și urechi peste tot și nu va fi ușor să obțină un pașaport, deși dă șpagă în stânga și în dreapta și caută pile care să îl ajute.
Nu povestesc mai departe, poate doriți să îl vedeți personal.
Cristina Flutur și Andi Vasluianu sunt personajele negative și interpretează roluri de securiști.
Premiată la festivalul de la Cannes pentru rolul din ”După dealuri”, Cristina Flutur este probabil cea mai bună și subtilă actriță din toată distribuția. Face un rol nuanțat și aduce mult farmec în întreaga poveste. Ea este securista care se îndoiește de ce face și are mustrări de conștiință. Probabil însă că mulți spectatori vor ridica din sprâncene auzind că au existat și securiști omenoși. Dar asta este o altă poveste.
Faptul că filmul nu este regizat de un român are câteva părți bune, dar și câteva nu tocmai grozave. În primul rând, îi lipsește incrâncenarea, tonul acru și arțăgos, încearcă să înțeleagă acea perioadă și se apleacă cu simpatie și căldură asupra României comuniste. Iar acestea sunt în mod evident avantaje, pentru că rezultă o poveste spusă cu bunăvoință și pe alocuri cu umor.
Pe de altă parte însă, filmul conturează o atmosferă ușor naivă și romantică, departe de realitatea din România sfârșitului deceniului 80. Securiștii și membrii de partid sunt ridiculizați, lucru nici pe departe adevărat în viața reală. Rezultă o poveste superficială cu un final fantezist, fără prea mari pretenții, dar având meritul efortului logistic de a aduce pe ecran obiecte din perioada comunistă care ne vor face să oftăm plini de nostalgie.
Filmul Hawai poate fi vâzut gratuit pe youtube.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.