Ascultă Radio România Cluj Live

Porția de sănătate. Leguminoasele. Fasolea

Fasolea este recunoscută ca fiind un alt aliment important din familia leguminoaselor.
Fasolea este bogată în fibre atât solubile, cat și insolubile.
Fibrele sunt o componentă importantă pentru sănătate. Acestea au mai multe funcții, printre care:
Reglează tranzitul intestinal
Fixează contaminații chimici pe care îi elimină prin fecale, influențează metabolismul acizilor biliari, acțiune care duce la scăderea colesterolului și a lipidelor în sânge.
Debaraseazä organismul de surplusul caloric.
Constitue un substrat favorabil în colon pentru sintetizarea vitaminelor B.

Porția de sănătate. Leguminoasele. Fasolea

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 mai 2021, 00:00 / actualizat: 15 mai 2021, 11:55

Fibrele alimentare pot avea și efecte secundare precum agravarea afecțiunilor inflamatorii ale tubului digestiv, cum ar fi gastrite, ulcere, colite.
Consumul adecvat de fibre reduce riscul cancerului de colon, al bolilor cardiovasculare, obezității, diabetului, constipației.
În consecință, consumul de fasole ajută și la îmbunătățirea nivelului colesterolului și la reducerea riscurilor de boli cardiace.
Fasolea roșie este o sursă de fibre solubile de cea mai bună calitate. Două lingurițe de fasole roșie vă oferă de patru ori mai multe fibre decât o felie de pâine integrală.

Fasolea conține proteine valoroase, adesea asociate cu cele din carne. Acest lucru face din ea o alternativă la carne pentru vegetarieni sau pentru cei care vor să limiteze aportul de produse de origine animală.
Leguminoasele conțin aproape la fel de multe proteine ca și carnea. Proteinele din leguminoase nu conțin toți aminoacizii esențiali, însă acest lucru nu are importanță dacă sunt consumate într-un regim mixt.

Vegetarienii nu trebuie să uite să combine leguminoasele cu unul sau mai multe produse principale cum ar fi: lactate, nuci, semințe, cereale. Este foarte important să consumăm leguminoase și pentru conținutul lor de acid folic.
Fasolea este o sursă excelentă de calciu, fier, cupru, zinc, fosfor, potasiu și magneziu. Datorită conținutului ridicat de potasiu și scăzut de sodiu, fasolea reprezintă un aliment ideal pentru persoanele hipertensive sau care din alte motive urmează un regim hiposodic.
Pentru diabetici, fasolea reprezintă o formă excelentă de amidon, deoarece se digeră ușor și încet, metabolizându-se în cantități mici de zahăr.
Consumul de fasole și alte leguminoase contribuie la prevenirea cancerului, deoarece conțin inhibitori ce blochează formarea celulelor cancerigene.
Ca și modalitate de preparare culinară, fasolea este bine să fie înmuiată opt ore înainte de a fi gătită. De asemenea, în timpul fieberii se schimbă câteva ape pentru a elimina o toxină numită lectină, care poate provoca flatulență. Dacă adăugăm la mâncarea de fasole verdețuri cum ar fi cimbru sau mentă, reducem flatulența digestivă.
Gustoase şi săţioase, mîncărurile de fasole îi aduc organismului un aport preţios de vitamine, minerale, proteine şi antioxidanţi, de un real folos în buna lui funcţionare.
O alimentație bogată în fructe și legume proaspete, condimente, hidratarea, mișcarea în aer curat, relaxarea, respectarea orelor de somn, vor aduce o stare de bine, echilibru și sănătate.

În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală.

 

Angelica Sebe, tehnician nutriționist

Angelica Sebe

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Cursuri pentru tinerii medici gastroenterologi
Sănătate marți, 18 februarie 2025, 16:15

Cursuri pentru tinerii medici gastroenterologi

Tinerii medici gastroenterologi vor participa în 21 și 22 februarie la Cluj-Napoca la un curs de abilități practice în endoscopia digestivă...

Cursuri pentru tinerii medici gastroenterologi
Este nevoie de cel puţin 50.000 de asistenţi medicali în România
Sănătate luni, 17 februarie 2025, 13:12

Este nevoie de cel puţin 50.000 de asistenţi medicali în România

Acest lucru face ca profesia de asistent să devină una dintre cele mai căutate în următorii ani, în condiţiile unui decalaj demografic...

Este nevoie de cel puţin 50.000 de asistenţi medicali în România
Organele unei femei aflate în moarte cerebrală vor salva mai multe vieți
Sănătate vineri, 14 februarie 2025, 12:59

Organele unei femei aflate în moarte cerebrală vor salva mai multe vieți

Suferința unei familii se transformă în speranță pentru alți pacienți aflați în lupta pentru viață.   Familia unei femei de 38 de...

Organele unei femei aflate în moarte cerebrală vor salva mai multe vieți
Rezultatul anchetei epidemiologice de la ”Balul Însuraților” din Reghin
Sănătate joi, 13 februarie 2025, 16:08

Rezultatul anchetei epidemiologice de la ”Balul Însuraților” din Reghin

Ancheta epidemiologică declanșată de Direcția de Sănătate Publică Mureș, în urma raportării a 37 de cazuri cu simptome specifice unei...

Rezultatul anchetei epidemiologice de la ”Balul Însuraților” din Reghin
Sănătate joi, 13 februarie 2025, 11:02

Discuții despre utilizarea canabisului în scop medical

Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor a discutat, miercuri, 12 februarie, despre schimbarea regimului juridic pentru utilizarea canabisului...

Discuții despre utilizarea canabisului în scop medical
Sănătate miercuri, 12 februarie 2025, 13:43

Probleme grave în sistem, care blochează investigațiile și eliberarea rețetelor!

Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator (APMA) a atras atenția, miercuri, 12 februarie, asupra disfuncționalităților...

Probleme grave în sistem, care blochează investigațiile și eliberarea rețetelor!
Sănătate luni, 10 februarie 2025, 14:39

Ziua Leguminoaselor, să le mâncăm în sănătatea noastră!

Avem o zi mondială a leguminoaselor și pentru că sunt alimente extrem de valoroase pentru nutriția noastră, dar mai ales pentru că aceste...

Ziua Leguminoaselor, să le mâncăm în sănătatea noastră!
Sănătate luni, 10 februarie 2025, 10:43

Anchetă epidemiologică la restaurantul din Reghin | UPDATE

Inspectorii DSVSA au sechestrat 100 kg de alimente din restaurantul din Reghin. Este posibil ca un aperitiv să fie cauza toxiinfecției mai multor...

Anchetă epidemiologică la restaurantul din Reghin | UPDATE