Porția de sănătate. Leguminoasele. Fasolea
Fasolea este recunoscută ca fiind un alt aliment important din familia leguminoaselor.
Fasolea este bogată în fibre atât solubile, cat și insolubile.
Fibrele sunt o componentă importantă pentru sănătate. Acestea au mai multe funcții, printre care:
Reglează tranzitul intestinal
Fixează contaminații chimici pe care îi elimină prin fecale, influențează metabolismul acizilor biliari, acțiune care duce la scăderea colesterolului și a lipidelor în sânge.
Debaraseazä organismul de surplusul caloric.
Constitue un substrat favorabil în colon pentru sintetizarea vitaminelor B.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 mai 2021, 00:00 / actualizat: 15 mai 2021, 11:55
Fibrele alimentare pot avea și efecte secundare precum agravarea afecțiunilor inflamatorii ale tubului digestiv, cum ar fi gastrite, ulcere, colite.
Consumul adecvat de fibre reduce riscul cancerului de colon, al bolilor cardiovasculare, obezității, diabetului, constipației.
În consecință, consumul de fasole ajută și la îmbunătățirea nivelului colesterolului și la reducerea riscurilor de boli cardiace.
Fasolea roșie este o sursă de fibre solubile de cea mai bună calitate. Două lingurițe de fasole roșie vă oferă de patru ori mai multe fibre decât o felie de pâine integrală.
Fasolea conține proteine valoroase, adesea asociate cu cele din carne. Acest lucru face din ea o alternativă la carne pentru vegetarieni sau pentru cei care vor să limiteze aportul de produse de origine animală.
Leguminoasele conțin aproape la fel de multe proteine ca și carnea. Proteinele din leguminoase nu conțin toți aminoacizii esențiali, însă acest lucru nu are importanță dacă sunt consumate într-un regim mixt.
Vegetarienii nu trebuie să uite să combine leguminoasele cu unul sau mai multe produse principale cum ar fi: lactate, nuci, semințe, cereale. Este foarte important să consumăm leguminoase și pentru conținutul lor de acid folic.
Fasolea este o sursă excelentă de calciu, fier, cupru, zinc, fosfor, potasiu și magneziu. Datorită conținutului ridicat de potasiu și scăzut de sodiu, fasolea reprezintă un aliment ideal pentru persoanele hipertensive sau care din alte motive urmează un regim hiposodic.
Pentru diabetici, fasolea reprezintă o formă excelentă de amidon, deoarece se digeră ușor și încet, metabolizându-se în cantități mici de zahăr.
Consumul de fasole și alte leguminoase contribuie la prevenirea cancerului, deoarece conțin inhibitori ce blochează formarea celulelor cancerigene.
Ca și modalitate de preparare culinară, fasolea este bine să fie înmuiată opt ore înainte de a fi gătită. De asemenea, în timpul fieberii se schimbă câteva ape pentru a elimina o toxină numită lectină, care poate provoca flatulență. Dacă adăugăm la mâncarea de fasole verdețuri cum ar fi cimbru sau mentă, reducem flatulența digestivă.
Gustoase şi săţioase, mîncărurile de fasole îi aduc organismului un aport preţios de vitamine, minerale, proteine şi antioxidanţi, de un real folos în buna lui funcţionare.
O alimentație bogată în fructe și legume proaspete, condimente, hidratarea, mișcarea în aer curat, relaxarea, respectarea orelor de somn, vor aduce o stare de bine, echilibru și sănătate.
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală.
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.