Bârfe din bucătărie: preferinţe culinare din familiile domnitoare
Regele e şi el om. Şi, ca tot omul, are mâncărurile sale preferate. Avantajul lui e că nu trebuie să-şi aştepte rândul la restaurant ca un fitecine de rând; sau, Doamne iartă-mă, să stea ore întregi în bucătărie. Aşa că e foarte comod să-şi solicite preferinţele când îi vine la socoteală.
Articol editat de cristina.rusu, 18 mai 2021, 06:00 / actualizat: 18 mai 2021, 7:37
Pentru un bucătar şef de la palat e obligatoriu să ştie astfel de lucruri ca, dacă monarhului nu-i place de pildă fasolea cu ciolan, să pună pe masă acest preparat doar când regele e plecat de acasă. Din păcate nu avem informaţii despre alimentele interzise pe masa câte-unui conducător; pe de altă parte ştim care le erau mâncărurile preferate.
Citiţi şi vă minunaţi, deşi noi am privi genul acesta de informaţie cu precauţie. Să recunoaştem cinstit: dacă am fi opriţi pe stradă de un jurnalist cunoscut, care ne-ar întreba care sunt mâncărurile noastre preferate, poate că nu i-am spune chiar de pâinea cu untură şi ceapă; sau tocăniţa de cartofi cu bucăţi de salam.
- Matei Corvin
Beatrice, a doua soţie a lui Matei Corvin, a adus obiceiuri noi, renascentiste, la curtea regală. Printre altele, ei i se datorează introducerea furculiţei în Ungaria (ne imaginăm ce scandalizaţi au fost nobilii pământeni de ciudăţenia reginei italience). Dar e mai interesant să vedem în ce înfigeau furculiţa aceea, pentru că la curtea lui Matei Corvin se serveau preparate care ar fi satisfăcut orice gurmand. Se foloseau din plin condimentele pe atunci rare şi scumpe, precum piperul, ghimbirul şi şofranul. În materie de carne, pe lângă triada vită-porc-pui, pe masa regală se punea carne de raţă, de capră, de oaie şi chiar de păun. Expediţiile de vânătoare furnizau carne de fazan şi de cerb, dar era pus la frigare chiar şi bursucul, dacă norocul îl aducea în cale. Regina Beatrice şi-a adus însă patiseri şi cofetari, care aprovizionau cuplul regal cu ceva nemaiîntâlnit: torturi şi prăjituri din făină albă.
- Ludovic al 14-lea
Franţa a devenit o mare putere europeană în timpul lui Ludovic al 14-lea, dar curtea lui e pomenită mai degrabă pentru lux şi strălucire. Regele Soare nu avea măsură la mâncare, se spune că putea să consume cât alţii într-o săptămână. Masa era începută cu 4 feluri de supă, urmau apoi preparatele din carne de pasăre. Se trecea după acestea la oaie şi la porc, echilibrând cărnurile cu deserturi din fructe şi prăjituri. Nu e de mirare că era nevoie de un ajutor pentru digestie, Ludovic al 14-lea folosind muştarul în acest scop. Mereu avea la el câte-un recipient de muştar (sau, mă rog, un servitor de-ai lui avea, pentru că nu ni-l imaginăm scoţând borcanul dintr-un buzunar al mantalei aurite).
- Ecaterina cea Mare
Ecaterina cea Mare, ţarină a Rusiei, era de asemeni renumită pentru pofta ei de mâncare şi de băutură. De fapt, vinurile îi plăceau atât de mult încât şi-a cumpărat un domeniu viticol în Ungaria, ca să nu aibă probleme în aprovizionare. Ce să faci dacă Petersburgul nu era potrivit pentru viţa de vie!
- Maria Terezia
Maria Terezia, împărăteasă a Imperiului Habsburgic, era o fană a mâncărurilor dulci şi condimentate. De pe masa ei nu lipseau fructele uscate, migdalele, ciocolata, cardamomul şi scorţişoara. Păcat că nu a apucat ciocolata cu chili sau cu piper a zilelor noastre! Acestea erau însă numai deserturile: printre felurile mai puţin dulci pe care împărăteasa le prefera se regăsea ciorba de pasăre sau peştele la grătar. Nu-i rău, nu-i rău deloc.
- Franz Iosif
Împăratul Franz Iosif atrăgea atenţia curtenilor prin 2 elemente: părul facial şi modul de viaţă foarte reţinut. Luxul şi confortul nu-i prea conveneau, cobora în schimb milităria din pod ori de câte ori era nevoie. Această combinaţie a avut măcar un efect pozitiv: faptul că împăratul nu a făcut burtă! Există un preparat, Kaiserschmarrn (firimituri imperiale, un fel de clătite tăiate în bucăţi), care şi-a primit numele pentru că era printre preferinţele împăratului. Soţia lui era de asemeni adeptă a alimentaţiei reţinute, pentru că se străduia din greu să-şi păstreze silueta. Împărăteasa Sisi consuma ceai negru şi biscuiţi la micul dejun şi câteva tartine la cină, aşadar cu nimic deosebit faţă de meniul unei cetăţene obişnuite.
- Elisabeta a II-a
În final ne vom opri la Elisabeta a II-a, despre alei cărei preferinţe culinare ştim destul de multe, după ce au fost divulgate de un fost bucătar şef al palatului Buckingam. Doamnei îi place un tort din biscuiţi cu ciocolată, din care îşi ia rezerve chiar când pleacă în străinătate. Regina detestă roşiile şi usturoiul, la palat e probabil aşadar să nu se prea consume mâncare italienească. De asemenea, ca o ciudăţenie, se ştie că evită să mănânce banane dacă fructele nu sunt feliate, pentru că nu ar vrea să semene cu o maimuţă.
Dacă aţi fi regi, ce mâncare v-ar plăcea să aveţi pe masă?
Andrea Nagy
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.