Peste 40 de intervenții în localități aflate sub cod roșu de inundații [AUDIO/FOTO/UPDATE]
UPDATE: ora 17.00
La această oră, nivelul maxim al viiturii istorice formate, în cursul nopții, pe Crișul Negru, în județul Bihor, se propagă în aval, pe un sector îndiguit, între Beiuș și Talpoș.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 mai 2021, 10:44 / actualizat: 21 mai 2021, 19:40
UPDATE: ora 17.00
La această oră, nivelul maxim al viiturii istorice formate, în cursul nopții, pe Crișul Negru, în județul Bihor, se propagă în aval, pe un sector îndiguit, între Beiuș și Talpoș.
Potrivit specialiștilor Administrației Bazinale de Apă “Crișuri” din Oradea, viitura a început să se atenueze natural în albie și va fi tranzitată, în următoarele zile, spre frontiera dintre România și Ungaria, în condiții de siguranță.
Partea ungară este informată în timp real cu privire la evoluția hidrologică.
Echipele de intervenție ale ABA “Crișuri” Oradea monitorizează permanent starea digurilor și sunt pregătite să intervină cu toate echipamentele, dacă situația o va impune.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
De ieri, 18 mai 2021, până astăzi la ora 1.40, pompierii bihoreni au participat la peste 40 de misiuni de salvare a oamenilor și bunurilor acestora. Cei 83 de pompieri militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crișana” al județului Bihor au intervenit în nouă localități din Bihor afectate puternic de fenomenele hidrometeorologice deosebit de periculoase.
Ei au evacuat apa din subsolurile, locuințele și curțile a 29 de gospodării situate în localitățile Hârsești, Căbești, Josani, Fânațe, Cociuba Mică și Ștei. Totodată, forțele de intervenție au salvat peste 30 de animale și păsări și au acționat pentru evacuarea bunurilor cetățenilor din încăperile afectate de inundații. De asemenea, în intervalul precizat, pompierii militari, în cooperare cu angajații ABA Crișuri, au clădit diguri din saci de nisip în mai multe localități, pentru protejarea comunităților.
În municipiul Beiuș, pompierii militari au realizat diguri de protecție a locuințelor pe străzile Biruinței, Pescarilor, Crișului și Burgundia Mare, iar în localitatea Uileacu de Beiuș au acționat pentru consolidarea unui dig de pământ. Acțiuni similare au fost desfășurate și în localitățile Cociuba Mică și Poienii de Jos.
Județul Bihor se află, în continuare, sub incidența avertizărilor ce vizează fenomene hidrologice deosebit de periculoase.
Evoluţia fenomenelor hidrologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al inspectoratului, echipajele de pompieri fiind prezente în teren pentru a asigura siguranța cetățenilor, asigură maiorul Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al pompierilor.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.