Schimbările climatice necesită noi varietăţi de culturi
O echipă condusă de geograful Florian Zabel, din München, a simulat în patru scenarii diferite efectul schimbărilor climatice asupra randamentelor celor mai importante patru culturi: orez, grâu, porumb și soia. Cercetătorii au presupus o creștere globală a temperaturii medii între 1,4 și 3,9 grade Celsius, a anunţat Universitatea Ludwig Maximilian din München.
Articol editat de cristina.rusu, 19 mai 2021, 05:00
Rezultatul calculelor arată că o încălzire moderată de 1,4 grade până la sfârșitul secolului ar fi încă gestionabilă pentru agricultură. Conform simulării, 85% din suprafața actuală ar putea fi cultivată în mod optim cu soiurile existente. Veniturile ar putea crește chiar cu aproape 20%.
Acest lucru contribuie, de asemenea, la faptul că creșterea conținutului de CO2 în atmosferă poate avea un efect pozitiv asupra unor culturi, a spus Zabel.
O încălzire puternică sau foarte puternică ar avea efecte grave.
În scenariul cu cea mai mare încălzire, am avea nevoie de noi soiuri pe până la 40% din suprafața globală de cultivare, dintre care unele ar trebui să aibă proprietăți care nu există încă astăzi.
În unele regiuni ale lumii, plantarea de noi soiuri nu ar fi de nici un folos, deoarece ar deveni prea uscate. Potrivit oamenilor de știință, acestea includ Turcia, nord-estul Braziliei, Texas, Kenya și părți din India. În schimb, potrivit studiului, creșteri ale randamentului deosebit de ridicate ar putea fi realizate prin plantarea de noi soiuri în părți din Europa, China și Rusia. În studiu au fost implicați oameni de știință din mai multe universități și instituții de cercetare din Germania, SUA, Belgia, Austria, China, Marea Britanie și Suedia.
RADOR
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.