Sfârșitul săptămânii trecute ne-a adus, pe unul dintre site-urile renumite ce difuzează filme, o mini-serie care îl are ca personaj principal pe designerul american Halston.
Articol editat de cristina.rusu,
20 mai 2021, 06:00 / actualizat: 20 mai 2021, 8:22
Sfârșitul săptămânii trecute ne-a adus, pe unul dintre site-urile renumite ce difuzează filme, o mini-serie care îl are ca personaj principal pe designerul american Halston.
Deși nu suntem la cronica de film, m-am simțit datoare să vorbesc puțin despre acest eveniment, destul de controversat din perspectiva legatarilor arhivei Halston, mai precis din perspectiva nepoatei sale, Leslie Frowick.
Înainte de această mini-serie, două documentare au mai tratat povestea spectaculoasă a carierei și stilului de viață marca Halston. Unul se numește Ultrasuede: In search of Halston, realizat în anul 2010 iar celălalt din anul 2019 se intitulează fix așa: Halston.
Acum ce motive aș avea eu să tratez la pastila de modă săptămânală acest subiect? Multe și foarte evidente. Halston a fost unul dintre designerii americani de mare succes, care a pus America pe harta modei, așa cum sună exprimarea stereotipă din materialele care circulă pe internet.
Această prezentare necesită JavaScript.
Cariera lui Halston și-a trăit apogeul în decada 70-80, fulminantă ea însăși din perspectivă socială.
Cuprinde capitolul nu mai puțin controversat al Studio 54, Bătălia de la Versailles dintre moda franceză și cea americană din anul 1973, eliberarea totală a femeiii din constrângerile normatoare privind trupul și sexualitatea.
Estetica lui Halston s-a potrivit de minune cu mentalitatea americană a perioadei, unde atribute ca frumusețea și tinerețea privite prin lentila diversității, vedetismul, glamour-ul, un pic de snobism și aroganță, laolaltă cu un minimalism manifest din punct de vedere stilistic s-au dovedit rețeta cea mai sigură pentru succes.
Deloc întâmplător, pe continent, la apogeu se afla cariera lui Yves Saint-Laurent, motiv demn de a-i alătura pe cei doi într-un volum scris de Patricia Mears: Yves Saint Laurent + Halston Fashioning the 70 din 2015.
Comparația lui Halston cu Saint Laurent nu este deloc deplasată, pentru că în moda americană Halston a reprezentat cam ce a fost și YSL pentru francezi, iar similititudinile vieții celor doi designeri ne pot surprinde.
Roy Halston Frowick a ajuns celebru mai întâi, pentru crearea pălăriei lui Jackie Kennedy, acea pillbox hat, binecunoscută astăzi de o lume întreagă.
De la acest eveniment și până la succesul major repurtat ulterior au existat multe puncte cheie în cariera designerului ca prietenia care l-a legat de Liza Minelli, și care a funcționat ca un factor catalizator pentru cariera sa.
De altfel, asocierea și prietenia lui Halston cu multe dintre celebritățile americane ale epocii nu este decât exemplificarea crezului său despre creație și design.
You are only as good as the people you dress a rămas unul dintre citatele cheie atunci când vine vorba despre designer.
Modul cum imaginea creatorului a rămas în memoria colectivă are mult de-a face cu metamorfozarea statutului designerului în epoca modernă.
De la un simplu făcător de veșminte, până la o vedetă în adevăratul sens al cuvântului, parcursul a fost presărat în primul rând cu dorința de identificare a publicului sau a consumatorului cu aura de celebritate a designerului anturat de alte și alte fețe celebre din epocă.
Mini-seria recent lansată păcătuiește tocmai prin exacerbarea acestui aspect, superficial, cu care moda este, adesea identificată.
Această prezentare necesită JavaScript.
Accentul pe viața sa personală cu turbulențele inerente date de avere și celebritate lasă prea puțin loc esenței lui Halston ca și creator.
Nu deduci deloc din film nimic despre felul său de a crea, absolut spectaculos și plin de măiestrie, așa cum un alt creator, Ralph Rucci povestește într-unul din documentare că a întâlnit singular la Halston.
Omul avea o viziune tridimensională excepțională asupra croiului, preferând ca Madeleine Vionnet tăietura en biais. Veșmintele păreau simple, erau sexy și minimale realizate din materiale prețioase și păreau efortless, și ușor de purtat.
Una din piesele sale pret-a-porter de succes a fost rochia cămașă Ultrasuede, realizată dintr-un material sintetic ce imita perfect pielea și care putea fi spălată și purtată ușor și vîndută în milioane de exemplare. Secretul materialului i-a fost dezvăluit designerului de Issey Miyake un alt mare creator.
Sunt multe lucruri interesante de aflat care nu apar deloc în filmul care speculează doar aspectul de senzațional țintind ca și tabloidele doar pe un anume segment de piață, dar, cu siguranță, vom detalia săptămâna următoare.
Călina Langa, fashion designer
Imaginile provin din: Fashion Designers from A-Z, Editura Taschen/ Dictionnaire International de la Mode, French Edition 2005/ Vogue ediția americană, iunie 2016
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.