Made in Sighet: Brățări din pietre naturale, cu efecte terapeutice [FOTO/AUDIO]
Proiectul Piedras s-a dezvoltat din dorința și pasiunea de a crea ceva frumos cu elemente din natură cum sunt pietrele naturale, lemnul și cristalele. Ideile au fost inspirate încă din perioada liceului, când am început să practic speologia alături de oameni minunați, pe care îi port cu drag în suflet și care mi-au dăruit amintiri unice.Alături de prieteni am descoperit minunata lume a peșterilor cu fascinantele stalactite, stalagmite și diferite formațiuni de roci. Această experiență m-a dus mai departe înspre practicarea escaladei, unde am fost îmbrățișată de frumusețea naturii. Aceste experiențe au dat frâu liber imaginației pentru crearea acestor bijuterii. (Raluca Sandra Murczko)
Articol editat de Andrei Cretoiu, 21 mai 2021, 07:04 / actualizat: 21 mai 2021, 9:44
Lipsa de regularitate a pietrelor este una dintre trăsăturile remarcante, iar asta datorită creatoarei, care își dorește bijuterii mai diferite, cu aspect natural, unice în formele și dimenisiunile proprii.
Am reușit să creez colecția Irregular, care conține pietre de diferite forme, care au un stil mai boem, aparte, nu au o aranjare în ordine. De regulă, încerc să creez o unicitate pentru fiecare brățară, începând de la alegerea pietrelor, la compoziția nuanțelor, iar la final, asamblarea și crearea unei cromatici speciale pentru fiecare model. Tehnicile pe care le folosesc sunt de înșiruire a materialelor. Îmi place foarte mult să combin pietrele de diferite forme și dimensiuni.
Fiecare brățară are o semnificație aparte și un nume, în funcție de proprietățile pietrelor.
Pietrele au proprietăți aparte și efecte benefice asupra purtătorului. De exemplu Brățara Luna Neagră este compusă din piatra lunii, care oferă optimism, conectare, piatra pink zebra mată care oferă crativitate, piatra calcedonia este recunoscută pentru afecțiune și armonizare. Tot din colecția Irregular face parte și brățara Spring Joy, care are în compoziție piatra Agat mușchi, care oferă inspirație, prosperitate. O altă piatră este Ochiul de pisică verde care oferă protecție, noroc, Jadul oferă armonie, compasiune, iar Aventurinul speranță, pace și succes. Ochiul pisicii este o altă piatră nobilă semiprețioasă cu un aspect unic și nu poate fi confundat cu alt mineral. La mine, am remarcat dezvoltarea creativității, probabil și datorită faptului că sunt în contact aproape permanent cu pietrele, dar și că iubesc natura.
Raluca este pasionată de sport, drumeții în natură, alergare montană, escaladări, yoga, iar în viitor visează să călătorească în locuri exotice, și nu numai, de unde să își poată procura singură materie primă pentru brățări, direct din natură.
Materialele pentru brățări le comand de pe site-uri specializate, din țară dar și din străinătate. Caut mult până găsesc pietrele potrivite și de calitate. Visez însă să ajung în locuri deosebite și să-mi pot lua pietre direct din natură.
Puterea pietrelor: ce este litoterapia?
Cristalele, mineralele, pietrele prețioase și semiprețioase, folosite într-un anumit mod, constituie baza litoterapiei. Este una dintre vechile ramuri ale medicinei tradiționale. Litoterapia urmărește utilizarea energiilor, conținute în pietre și minerale, pentru a reda bunăstarea zilnică. În medicina orientală, în special cea chineză, aceasta prevedea echilibrarea energiilor yin şi yang în organism şi îmbunătăţirea forţei vitale. Pietrele erau folosite, de asemenea, pentru ameliorarea durerii, prin stimularea punctelor de acupunctură de pe corpul uman.În medicina ayurvedică, tratamentul cu pietre se face pentru vindecarea corpului prin încărcarea centrilor energetici ai corpului uman, yoghinii folosesc pietrele pentru întărirea sănătăţii şi câmpului bioenergetic.În Tibet şi Mongolia doctorii foloseau peste 100 de minerale pentru a-şi pregăti remediile medicale. Cristalele de cuarţ erau utilizate pentru încărcarea cu energie a apei şi prepararea „elixirului tinereţii”.
Pietrele trebuie curățate și purificate în mod regulat, mai ales dacă sunt purtate toată ziua, deoarece atunci când piatra este saturată de energia purtătorului, ea nu mai emite energia proprie.
Pietrele naturale, cele prețioase și semiprețioase au nevoie de îngrijiri mai speciale, de o purificare mai exact. Această purificare se face prin spălarea pietrelor cu apă caldă și săpun, prin masare ușoară cu ajutorul degetelor. Nu se bagă direct sub jetul de apă, sau în apă cu sare, pentru că se distrug. Unele pietre au nevoie de această purificare de câteva ori pe săptămână, iar altele mai rar. Totodată, pietrele necesită și încărcare, la lumina soarelui sau a lunii, depinde de piatră, pentru energie și culoare.
Foto: Facebook/Raluca Sandra Murczko
Mihaela Botiz
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!