Sesam deschide cartea: Cărți noi de citit la vară
O să încep cu o serie de cărți pentru cei mai tineri cititori, care acum descoperă tainele literelor. Este vorba despre mai multe cărți educative de la Editura Gama, care îl au ca protagonist pe Castor. El este tâmplar, vopsește, meșterește, repară biciclete, este croitor sau grădinar. Iar lui Castor îi place foarte mult și să gătească. Este curios, conștiincios, metodic și plin de creativitate. Cărțile sunt scrise de Lars Klinting și au fost traduse de Gabriela Eftimie. Volumele sunt frumos ilustrate și pot fi o excelentă sursă de ispirație pentru activități creative în casă sau în grădină.
Articol editat de cristina.rusu, 21 mai 2021, 00:00
Cititorilor mai mari le semnalez două volume foarte interesante publicate de Editura Girasol.
33 de fete protagoniste ale istoriei prezintă 33 de povești despre niște fete de pe toate continentele, care au trăit în culturi și epoci foarte diferite. Toate au încercat să înțeleagă lumea în care au trăit și toate au visat la un viitor mai luminos.
În această călătorie prin istoria și geografia lumii, descoperim toate lucrurile pe care aceste fete le au în comun, în ciuda distanțelor istorice și geografice care le despart.
Există un volum similar și pentru băieți, numit Istoria unor băieți diferiți și curajoși.
Oamenii care au schimbat lumea n-au fost, de cele mai multe ori, prinți cu armate de slujitori. Marii oameni au fost și ei copii și poate chiar au visat să aibă ce avem noi astăzi.
Unii s-au născut în familii sărace, alții au rămas orfani la vârste fragede și au fost îngrijiți de rude sau au crescut în orfelinate, sau au trecut prin mari suferințe emoționante, sau au fost supuși unor presiuni sociale uriașe.
Dar au îndrăznit să-și închipuie un viitor diferit și și-au urmat visurile. Au muncit neîncetat pentru a transforma în realitate ceea ce aveau în minte și au reușit, dăruind omenirii rezultatele eforturilor lor. Găsiți în librării și această colecție de povești de la Girasol.
Fanilor lui Harry Potter le spun că s-a reeditat un volum al seriei, numit Harry Potter și copilul blestemat, scris de J.K. Rowling, Jack Thorne și John Tiffany.
Bazat pe o povestire nouă și originală, scenariul piesei Harry Potter și copilul blestemat a apărut initial ca ediție specială a repetiției cu public, în paralel cu premiera mondială, care a avut loc la un teatru londonez din West End, în vara lui 2016. Piesa a fost întâmpinată cu recenzii entuziaste încă de la prima reprezentație, atât din partea iubitorilor de teatru, cât și a criticilor, în vreme ce scenariul a devenit imediat un bestseller internațional. Ediția de față cuprinde scenariul final, cu dialogul definitiv al piesei, precum și materiale suplimentare.
Pentru Harry Potter mereu a fost greu să fie el însuşi, iar acum, când lucrează până la epuizare la Ministerul Magiei, are soţie şi trei copii care merg la şcoală, nu e cu mult mai uşor.
În timp ce Harry se războieşte cu un trecut care refuză să rămână unde îi este locul, fiul lui cel mic, Albus, luptă şi el cu greutatea unei moşteniri de familie pe care nu şi-a dorit-o niciodată. Când trecutul şi prezentul se contopesc ameninţător, şi tatăl, şi fiul descoperă un adevăr incomod: uneori întunericul vine de unde nu te aştepţi.
Traducerea în limba română îi aparține Tatianei Dragomir, iar cartea a apărut la Editura Arthur.
O să vă recomand și un titlu clasic pe care l-am iubit foarte mult în copilărie. Cuore a fost publicată în limba italiană în 1866, autorul ei fiind Edmondo de Amicis.
Acest jurnal al copilăriei, scris simplu, direct, uneori moralizator, adesea sentimental, nu ne apare astăzi câtuși de puțin desuet. Clasa micului Enrico, colegii lui, întâmplările lor, relațiile dintre ei și adulți, aceasta mică lume reprezintă simbolic întreaga societate, întreaga Italie din acea epocă. O lume în care diferențele sociale, temperamentale sau înzestrările native diferite se estompează într-o conviețuire armonioasă, în respect, prietenie, sinceritate.
Dacă încă n-ați descoperit seria de Lecturi școlare de la Editura Litera, data viitoare când mergeți prin librării să o căutați, pentru că textele clasice conțin povești care pot fi refugiu și consolare, mai ales într-o lume în schimbare ca cea de azi.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.