Specia autohtonă de albine denigrată de autorități
Apicultorii din România avertizează asupra riscului de hibridizare a speciei autohtone Apis mellifera carpatica.
Articol editat de cristina.rusu, 21 mai 2021, 13:05
Articol editat de cristina.rusu, 21 mai 2021, 13:05
Studii efectuate de Națiunile Unite și de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii arată că populațiile de albine și polenizatori sălbatici s-au restrâns drastic, în ultimii ani, ca o consecință a activității umane iraționale: agricultura intensivă, utilizarea pe scară largă a pesticidelor, poluarea sau schimbările climatice.
Dispariția albinelor amenință siguranța alimentației, având în vedere că o treime din producția agricolă la nivel mondial depinde de polenizare, realizată cu precădere de albine, susțin specialiștii.
De Ziua Mondială a Albinelor, apicultorii din România au lansat o avertizare asupra riscului de hibridizare a speciei autohtone Apis mellifera carpatica.
Asociațiile Crescătorilor de Albine au făcut apel la autorități pentru menținerea acesteia în nomenclatorul de specii din România:
Asistăm, în acest moment, la o denigrare a rasei noastre autohtone și la încercarea de recunoaștere a altor rase. Noi avem o albină foarte bine dezvoltată, suntem pe locul 1 în Europa. Nu are instinct accentuat de roire, deci nu văd ce ar trebui să distrugem noi în România și să inventăm în acest moment altceva.
În Uniunea Europeană, 84% dintre culturi depind total sau parțial de polenizatori precum albinele, iar pentru un kilogram de miere muncesc peste trei milioane de albine.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.