Filmul de weekend: Holy Father [VIDEO]
Cel mai adesea propria familie devine modelul de urmat. Asta dacă ai niște părinți grijulii și iubitori și ai avut mereu șansa de a te simți protejat și ocrotit. Ce faci însă dacă propriul părinte te-a abandonat și ai vrea din tot sufletul să nu repeți greșelile lui?
Articol editat de cristina.rusu, 22 mai 2021, 00:00
Este și situația regizorului Andrei Dăscălescu, pe care tatăl său l-a părăsit când era foarte mic și acum află că el și partenera lui, Paula, urmează să aibă un copil. A fost crescut doar de mama lui, care suferea de o boală incurabilă. Din dorința de a nu călca pe urmele tatălui și mai ales din nevoia de a înțelege trecutul s-a născut documentarul ”Holy Father”, în care spectatorul va aprecia sinceritatea cu care se dezvăluie toate personajele implicate în poveste.
Tatăl meu ne-a părăsit pe mine și pe sora mea când aveam șase ani. După o perioadă, a devenit călugăr. Când am aflat că urmează să devin și eu tată, am căutat să înțeleg cum aș putea fi un părinte bun pentru fetița mea. Am construit filmul în jurul întâlnirii cu tatăl meu, pe care am simțit că am curajul să-l reîntâlnesc cu acest pretext, în speranța de a ne cunoaște, de a ne înțelege reciproc mai bine, de a clarifica aspecte din trecut. Mi-am dorit să înțeleg decizia lui de a părăsi familia și toate lucrurile lumești, pentru Dumnezeu. Am dat peste multe îndoieli, peste ziduri greu de dărâmat, pe care ambii le-am ridicat în timp. Dar știam că, indiferent ce se va întâmpla, nu voiam să încalc promisiunea pe care i-am făcut-o fiicei mele, aceea de a face cu adevărat tot posibilul pentru a deveni un tată bun, spune regizorul Andrei Dăscălescu.
Cele două călătorii la muntele Athos pentru discuții cu tatăl absent – acum părintele Calinic reprezintă nucleul filmului. Un film care demonstrează că percepțiile noastre din copilărie pot fi eronate și că e nevoie de timp și răbdare pentru a face pace cu petele întunecate din trecutul nostru.
”Holy Father”, cel de-al treilea documentar semnat de Andrei Dăscălescu, a primit premiul special al juriului la festivalul de la Sarajevo și premiul publicului la Astra Film Festival în 2020. Este disponibil începând din 13 mai pe HBO Go.
Anca Mureșan Bota
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.