Personalitatea zilei: Charles Aznavour [AUDIO/VIDEO]
Charles Aznavour
A fost unul dintre cei mai simpatizaţi şi mai longevivi cântăreţi francezi, fiind totodată şi unul dintre cei mai cunoscuţi în restul lumii. A apărut în 90 de filme şi a compus peste 1300 de cântece, pe care le-a interpretat în 8 limbi de circulaţie internaţională. În 22 mai 1924 s-a născut Charles Aznavour.
A fost unul dintre cei mai simpatizaţi şi mai longevivi cântăreţi francezi, fiind totodată şi unul dintre cei mai cunoscuţi în restul lumii. A apărut în 90 de filme şi a compus peste 1300 de cântece, pe care le-a interpretat în 8 limbi de circulaţie internaţională. În 22 mai 1924 s-a născut Charles Aznavour.
Charles Aznavour s-a născut într-o familie de imigranţi armeni din Paris. Tatăl său, fiu de bucătar, deschisese în capitala franceză un mic restaurant – „Le Caucase” -, pentru a-şi întreţine familia: un loc care era frecventat de imigranţi, dar care nu aducea cine ştie ce beneficii. Părinţii săi încercau să binedispună clienţii restaurantului oferind concerte, în această atmosferă producându-se şi debutul artistic al micului Charles, la vârsta de nouă ani. A renunţat repede la şcoală, dedicându-se prestaţiilor artistice, iar banii pe care îi câştiga reprezentau un real ajutor pentru familia sa.
În anul 1936 a debutat într-un rol minor, în filmul La guerre des gosses, urmat, după doi ani, de un alt rol de elev în Les disparus de St. Agil. În timpul ocupaţiei naziste a cântat prin cabarete, inclusiv pentru a păstra viu spiritul patriotic francez, în condiţiile în care tatăl său devenise membru al rezistenţei franceze. În 1946, când împlinise 22 de ani, a avut şansa să fie remarcat de Edith Piaf, pe care a însoţit-o într-un turneu în oraşe franceze şi americane. Artista l-a încurajat să studieze cât mai mult, să descopere tot ce ar putea să facă cu vocea lui şi, pe cât se poate, să interpreteze compoziţiile proprii. Dar tocmai pentru că se afla sub protecţia lui Edith Piaf criticii francezi nu l-au tratat cu mănuşi: l-au ţintit imediat ca fiind prea urât, prea scund şi cu o voce oribilă.
https://www.youtube.com/watch?v=nK9H2owUQQ8
Au urmat ani în care Charles Aznavour a compus mai multe melodii pentru celebrul Gilbert Becault, iar anul 1956 marca primul recital propriu de mare succes, la Casablanca, unde publicul marocan şi presa locală s-au exprimat în termeni extrem de laudativi la adresa cântăreţului de origine armeană. Hituri precum She sau The Old Fashioned Way au cucerit în anii ’70 spaţiul anglofon, tot în această perioadă media de peste Ocean caracterizându-l ca fiind „un Sinatra francez”.
Şi chiar a cântat cu Frank Sinatra, Aznavour fiind unul din puţinii artişti europeni care au primit o astfel de invitaţie, dar a înscris colaborări şi cu Andrea Bocelli, Bing Crosby, Ray Charles, Bob Dylan, Liza Minelli sau Elton John. În 1960 a înregistrat un mare triumf cinematografic, în rolul principal din Trageţi în pianist al lui François Truffaut, iar în 1979 s-a remarcat în filmul Toba de tinichea, într-un rol secundar, producţia fiind premiată cu un Palme d’Or. Începând cu anul 2008 a primit şi cetăţenia armeană, iar un an mai târziu a fost numit ambasador al Armeniei în Elveţia. Charles Aznavour a încetat din viaţă în 2018.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.