Porția de sănătate: Leguminoasele. Mazărea
Astăzi vom continua discuția despre leguminoase.
Articol editat de cristina.rusu, 22 mai 2021, 00:00 / actualizat: 26 mai 2021, 9:53
Articol editat de cristina.rusu, 22 mai 2021, 00:00 / actualizat: 26 mai 2021, 9:53
Caracteristic acestei familii sunt fructele în formă de păstăi. Plantele conțin o cantitate relativ mare de proteine și puține grăsimi.
Mazărea, o leguminoasă extrem de apreciată, este bogată în vitaminele A, B1, B6, acid folic, C. Boabele de mazăre sunt o sursă importantă de vitamina K. Furnizează 46% din necesarul zilnic de vitamina K. Aceasta este o vitamină esențială pentru sănătatea oaselor și a inimii.
De asemenea, în boabele de mazăre este prezent și manganul. Manganul contribuie la activarea enzimelor necesare pentru buna utilizare internă a biotinei și a vitaminelor B1 și C.
Este: indispensabil pentru asigurarea structurii normale a oaselor; important în procesul de formare a tiroxinei, principalul hormon secretat de glanda tiroidă necesar pentru o bună digestie și asimilare a hranei; un factor important pentru reproducere și pentru buna funcționare a sistemului nervos central.
Manganul ajută la eliminarea oboselii. Îmbunătățește reflexele musculare. Contribuie la prevenirea osteoporozei. Stimulează memoria. Reduce iritabilitatea nervoasă.
Boabele de mazăre au un conținut mare de fibre și redus de grăsimi. În plus, sunt o sursă excelentă de proteine. O cană de mazăre conține 8g de proteine, ceea ce reprezintă o cantitate semnificativă. Aceeași cană de mazăre acoperă în mare parte și necesarul zilnic de fibre – 8 grame de fibre, adica 36% din necesarul zilnic.
Mazărea este o sursa bună de fibre și vitamine, având un conținut scăzut de calorii. Deoarece este bogată în fibre, mazărea contribuie la menținerea senzației de sațietate pentru un timp îndelungat și la menținerea greutății optime.
Această leguminoasă conține mari cantități dintr-un polifenol cu rol protector, numit cumestrol.
Boabele de mazăre sunt bogate în fier, de aceea sunt foarte utile în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează.
De asemenea, conține mari cantități de antioxidanți ajutând la prevenirea semnelor îmbătrînirii premature. Antioxidanții prezenți în boabele de mazăre îmbunătățesc aspectul tenului. Ei ajută in prevenirea ridurilor.
Numeroși compuși cu proprietăți antiinflamatoare se găsesc în boabele de mazăre. Aceștia contribuie la sănătatea vaselor sangvine. Cantități substanțiale de vitamine, precum vitamina B1 si acidul folic, vitaminele B2, B3 si B6, reduc nivelurile homocisteinei (o toxină periculoasă pentru organism), care reprezintă un factor de risc pentru bolile cardiovasculare.
Conținutul mare de fibre din mazăre îmbunătățește tranzitul intestinal și ajută la prevenirea constipației.
Boabele de mazăre conțin o cantitate mare de fitați, substanțe care pot reduce absorbția unor minerale ca fierul, calciul și zincul.
Gustoase şi săţioase, mîncărurile de mazăre îi aduc organismului un aport preţios de vitamine, minerale, proteine şi antioxidanţi, de un real folos în buna lui funcţionare.
O alimentație bogată în fructe și legume proaspete, condimente, hidratarea, mișcarea în aer curat, relaxarea, respectarea orelor de somn, vor aduce o stare de bine, echilibru și sănătate.
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală.
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Foto: Devanath /Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.