Ascultă Radio România Cluj Live

Profesori și elevi în grevă japoneză după demiterea directorului celui mai bun colegiu din Oradea

Florin Nicoară(stânga)/Virgil Blage

Mai mulți profesori, elevi și părinți ai elevilor Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea protestează, luni, 24 mai, față de măsura demiterii directorului instituției, profesorul Florin Nicoară. Dascălii și elevii au anunțat că intră în grevă japoneză, iar la final de cursuri, la ora 12.30, vor protesta în curtea instituției și în fața Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

Profesori și elevi în grevă japoneză după demiterea directorului celui mai bun colegiu din Oradea
Foto: Liceul Emanoil Gojdu Oradea

Articol editat de cristina.rusu, 24 mai 2021, 09:29

Mai mulți profesori, elevi și părinți ai elevilor Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea protestează, luni, 24 mai, față de măsura demiterii directorului instituției, profesorul Florin Nicoară. Dascălii și elevii au anunțat că intră în grevă japoneză, iar la final de cursuri, la ora 12.30, vor protesta în curtea instituției și în fața Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

Ca o primă reacție, imediat după anunțul de demitere a directorului, unii dintre elevii, profesorii sau părinții Colegiului și-au actualizat fotografia de profil de pe pagina de facebook cu o ramă pe care apare mesajul: „Gojdu protestează. Uniți pentru directorul Nicoară” și au cerut demisia de onoare a șefului IȘJ Bihor, Virgil Blage.

Noi vom protesta prin toate mijloacele democratice, inclusiv prin sloganuri în platformele de socializare. Luni, 24 mai 2021, vom intra în grevă japoneză. Vom purta banderole portocalii și vom organiza un miting de susținere . Dorim să ne exprimăm dezacordul față de ceea ce noi considerăm a fi un abuz grosolan, a spus un profesor din școală.

De asemenea, mulți dintre ei s-au arătat jigniți de afirmațiile făcute de șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Virgil Blage, potrivit cărora: elevii sunt ținuți în școală ca în pușcărie sau că elevii de la Gojdu sunt la ora 12 pe terase.

Astfel, unii dintre elevii cu rezultate remarcabile la învățătură au postat pe conturile de pe rețelele de socializare mesaje ironice, precum: „Elev la terasă”, „Pușcăriaș de la terasă” ori „La terasă sau la pușcărie, hotărâți-vă?!”.
Mai mult, elevii vor să protesteze în fața Inspectoratului Școlar Județean Bihor cu cafele în mână, pentru a-și arăta disprețul făță de afirmația conform cărora „ar sta pe terase și nu la cursuri”.

În opinia inspectorului școlar general Virgil Blage, aceste acțiuni sunt acte de manipulare și au grave consecințe:

Toate școlile au fost atenționate să adopte măsuri care să reflecte trendul existent spre normalitate. Nimeni nu este demis dacă înțelege să respecte legea. Manipularea unor grupuri sociale, indiferent în ce formă, este regretabilă și are consecințe grave. Programul școlilor și al pauzelor se recomandă a fi decalat. Nu am observat acest lucru. Hotărârile Consiliilor de Administrație nu pot contraveni legii, iar președintele Consiliului de Administrație răspunde de legalitatea lor. Membrii, prin vot, devin solidari cu deciziile luate, a declarat inspectorul șef Virgil Blage.
Nemulțumirile elevilor vin în contextul în care, în toate școlile din Oradea, cursurile sunt de 40 de minute, iar pauzele de 5-10 minute. În plus, decizia privind renunţarea la purtarea măştii de protecţie sanitară în curtea şcolilor a rămas la latitudinea fiecărei unităţi de învăţământ, condiţia fiind asigurarea unui program decalat pentru evitarea aglomerărilor.

Acuze

Profesorul Florin Nicoară, directorul Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea a fost demis de conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor. Decizia a fost luată vineri, 21 mai, în Consiliul de Administrație al IȘJ Bihor, la propunerea inspectorului școlar general Virgil Blage.

Șeful IȘJ Bihor susține că decizia a fost luată după ce Florin Nicoară nu a ținut seama de avertismentele primite referitoare la revenirea la programul normal de predare al școlii pe care a condus-o.

Situația este legată de nerespectarea hotărârilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a Ordinului Comun al Ministerului Sănătății și al Educației și această nerespectare se referă la faptul că deși suntem în scenariul verde sau în primul scenariu, la Colegiul Național «Emanuil Gojdu» din Oradea o zi pe săptămână, fiecare clasă desfășoară ore online. Decizia contravine de fapt prevederilor legale, pentru că toți elevii ar trebui să fie prezenți fizic la ore, iar fiecare oră ar trebui să dureze 50 de minute, iar pauza să fie de 10 minute. În Gojdu, orele sunt de 40 de minute, iar pauzele de 5 minute. Mai grav este că elevii nu sunt lăsați să iasă în pauze din clasă, a declarat inspectorul școlar general Virgil Blage.

Acesta a arătat că și vineri, 21 mai, în Consiliul de Administrație al Colegiului s-a decis ca, săptămâna viitoare, când Oradea este tot în scenariul verde, o zi pe săptămână, clasele să fie online, decizie care, în opinia șefului IȘJ Bihor, nu se justifică și contravine legii.

În condițiile în care trendul este descendent în privința ratei de infectare cu noul coronavirus, mi se pare nefiresc să reducem durata orelor și a pauzelor sau să-i trecem pe elevi în online. Nu mi se pare normal ca elevii să nu aibă voie să iasă în pauze. Ei stau și își așteaptă profesorul în clasă. În cele cinci minute se face schimb de profesori. Mie cel puțin nu mi se pare normal acest lucru, a mai spus Blage.
Condiții de siguranță

La rândul său profesorul Florin Nicoară spune că deciziile au fost luate în Consiliul de Administrație al Colegiului cu scopul de a asigura condiții de siguranță pentru elevi, dar și pentru dascălii școlii.

Trebuia să le asigur condiții de telemuncă profesorilor cu probleme de sănătate, dar și să evităm aglomerația pe coridoare, la baie sau în curtea școlii. Trei dintre profesorii școlii au decizii de la Medicina Muncii pentru a fi trecuți complet în telemuncă, șase cu revizuire periodică și un coleg are o boală terminală. Consiliul de Administrație a luat o decizie cât se poate de benefică pentru elevi și profesori în condițiile date. Orele sunt reduse pentru că Regulamentul de Organizare și Funcționare a Învățământului Preuniversitar permite Consiliului de Administrație al școlii ca, în starea de alertă, să reducă durata orei de la 50 de minute la 40 de minute. Este mult pentru elevi să stea cu mască 50 de minute. Iar pauzele de cinci minute au fost decise tocmai pentru a respecta acel ordin comun al ministerelor Educației și Sănătății. Cei 1.200 de elevi care ies în același timp în pauze în curte, își formează grupuri din mai multe clase. Și riscul de infectare poate fi mai mare. Noi am decis ca fiecare clasă să iasă pe rând câte 5-10 minute în curte. Elevii ies cu profesorii în curte, stau grupați, nu e presiune, nu e înghesuială. În tot acest timp se aerisesc sălile de clasă. Eu cred că măsurile luate de Consiliul de Administrație au fost corecte și sunt în interesul elevilor și al profesorilor, a explicat Florin Nicoară.

Acesta spune că demiterea sa nu are legătură cu acuzele care i se aduc, și susține că șeful IȘJ Bihor a pornit un război cu acesta s-a împotrivit deciziei de a reduce numărul de clase propus de Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea.

Problemele au început după ce ni s-au redus clasele. Eu atunci nu am fost de acord și nu am stat cu capul plecat, a declarat Nicoară.

Inspectorul-șef neagă aceste acuze și susține că măsura a fost luată în contextul în care a fost încălcat Ordinul comun al Ministerului Educației și al Sănătății, potrivit căruia Consiliul de Administrație trebuie să aleagă în funcție de rata de incidență existentă la momentul respectiv, unul dintre cele două scenarii – verde sau galben. Scenariul I este atunci când avem o rată de infectare de 1 la o mie de locuitori, care presupune prezența fizică a tuturor elevilor în școală, cu respectarea prevederilor legate de siguranța sanitară (copii care în mod motivat nu pot să participe la ore din motive medicale, și profesorii).

Cei 2, 5 profesori de la Gojdu sunt îndreptățiți să predea online, iar școala din câte noi știm are capacitatea de a asigura transmiterea în regim de video-conferință a orei predate de profesorul respectiv în clasă. Elevul poate să fie în clasă și să urmărească ora. Nu este niciun fel de profesor. La rândul lor, copiii care, tot din motive medicale, nu pot să participe la oră, pot să urmărească de acasă ora care se desfășoară cu ceilalți colegi ai lui în clasă. Asta nu înseamnă că-I discriminăm nici pe profesori, nici pe elevii care din motive întemeiate nu pot să participe la activitatea fizică. Aceasta este excepția, nu este normal. Din nefericire, domnul director nu înţelege aceste lucruri, interpretează în felul în care doreşte, ceea ce nouă ni s-a părut că este un abuz şi a trebuit să intervenim administrativ, a precizat inspectorul școlar general Virgil Blage.

Consiliul Județean al Elevilor Bihor: „Solicităm respect pentru elevii gojdiști!”

Consiliul Județean al Elevilor Bihor, structura reprezentativă a celor peste 95.000 de elevi bihoreni, face un apel la autoritățile locale să se sesizeze cu privire la acțiunile inspectorului general Virgil Blage.

Solicităm respect pentru elevii gojdiști, este mesajul transmis de Biroul Executiv al Consiliul Județean al Elevilor Bihor.

Consiliul Județean al Elevilor Bihor, vocea celor peste 95.000 de elevi din Bihor solicită autorităților locale să se sesizeze cu privire la acțiunile inspectorului general Virgil Blage, prin care – arată aceștia, „defăimează elevii Colegiului Național «Emanuil Gojdu» din Oradea”.

Cunoscuta situație de la momentul actual, cea în care directorul Colegiului Național «Emanuil Gojdu» a fost demis din funcție de către inspectorul general, pe motiv că orele de 40 minute și pauzele de 5 minute sunt prea scurte, în condițiile în care o bună parte din liceele bihorene funcționează după un orar aproape identic, a condus la jignirea elevilor instituției de învățământ chiar de către cel de la care așteptăm să vină în ajutorul elevilor și să ne asculte vocea și doleanțele.  Colegii noștri din C.N. «Emanuil Gojdu», au fost numiți «pușcăriași», «ținuți după sistemul Orwell». Și totuși, tot dânsul a prezentat faptul că «elevii de la Gojdu sunt la terase la ora 12». La pușcărie sau la terase până la urmă?, se întreabă reprezentanții elevilor.

Aceștia subliniază că afirmațiile referitoare la condițiile din liceu au fost contrazise de elevii gojdiști, care au pornit vineri, 21 mai 2021, un întreg protest în online, postând sute de mesaje pe paginile de socializare.

Elevii se simt atacați și înjosiți de jignirile aduse, dar și arată susținere față de directorul demis. Ne arătăm pe deplin nemulțumiți de atacurile aduse către elevi, atât din partea inspectorului general al ISJ BH, dar și din partea presei, motiv pentru care solicităm ca autoritățile locale să se sesizeze în vederea rezolvării acestei situații care duce în mod cert la defăimare, înjosire, discriminare și pune elevii într-o situație care nu ar trebui permisă de un sistem de învățământ. Odată cu ațintirea unor jigniri consecutive către elevii unui liceu de prestigiu, manifestările de acest gen vor continua către restul elevilor bihoreni pentru care milităm. Acest lucru este evidențiat de modul în care elevii din alte licee din Bihor susțin public elevii gojdiști și se alătură protestelor, ieșind în evidență solidaritatea reciprocă dintre elevii bihoreni, lucru pe care inspectorul general nu îl vede tocmai primitor. Cât despre demiterea domnului director Florin Nicoară, solicităm ca vocea, părerea și viziunea elevilor să fie ascultate în momente critice pentru că, dincolo de deciziile luate de conducerea școlii, stau la bază rezultatele, dorințele și modul în care elevii își petrec orele de curs, mai este stipulat în comunicatul semnat de Biroul Executiv al Consiliul Județean al Elevilor Bihor.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Etichete:
Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Reportaje miercuri, 6 noiembrie 2024, 11:39

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj

Poluarea cauzată de maşini a devenit o problemă deosebit de gravă care afecteză nu doar mediul înconjurător, ci şi sănătatea oamenilor....

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Reportaje sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 11:50

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC

Vineri seara, 1 noiembrie, Narcisa Badea, o tânără de 25 de ani din Salonta, stabilită în Oradea, a electrizat scena de la „Vocea României”...

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Muzeul din bibliotecă | FOTO
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 13:40

Muzeul din bibliotecă | FOTO

Un simplu click poate deschide porțile Muzeului Virtual Emil Isac oferind vizitatorului o mulțime de informații despre viața și opera poetului....

Muzeul din bibliotecă | FOTO
Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 12:16

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei

În septembrie 2024 consumatorii au returnat 15 milioane de ambalaje pe zi, ceea ce însumează o rată de colectare de peste 80% în sistemul...

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje miercuri, 30 octombrie 2024, 11:18

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO

Sere inteligente, roboți care fac curățenie, site-uri care te ajută să-ți găsești un loc de muncă. Acestea sunt doar câteva din ideile pe...

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO
Reportaje marți, 29 octombrie 2024, 13:11

Istoria povestită de Generația Z

În vremurile astea, când internetul a pus stăpânire chiar și pe pasiunile noastre, rar mai auzim de oameni uniți prin preocupări. În urmă cu...

Istoria povestită de Generația Z
Reportaje vineri, 25 octombrie 2024, 11:56

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO

Programul Școala Altfel permite cadrelor didactice să organizeze activități foarte interesante nu doar pentru copii, ci și pentru părințiilor....

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO
Reportaje joi, 24 octombrie 2024, 17:01

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca

Cum arăta agrafa cu care-şi prindea veşmintele o prinţesă barbară, ce standarde ciudate de frumuseţe aveau hunii şi cum încercau...

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca