Incluziv: Lecţii de istorie pentru nevăzători, transformate în podcast
Ne-a povestit mai multe Andreia Bruckner, vicepreşedinte al asociaţiei Tandem Arena:
Articol editat de cristina.rusu, 25 mai 2021, 11:54
Andreia Bruckner: Noi am vrut să facem o platformă cu materiale auxiliare de studiu pentru copiii cu deficienţe de vedere. Între timp am progresat ca să zic aşa: avem deja lecţiile audio şi ne-am gândit că acestea ar putea să fie mult mai uşor de ascultat de către copii, oriunde ar fi ei, dacă sunt transformate într-un podcast, cu pastile scurte, de 5 minute, pe subiecte importante din istoria României.
Andrea Nagy: Ce conţin aceste materiale?
Andreia Bruckner: O parte sunt fragmente editate din cartea O scurtă istorie ilustrată a românilor a domnului profesor Neagu Djuvara. Altele sunt citate din cronicari români sau străini, laolaltă cu diverse alte tipuri de materiale pe care le-am conceput în cadrul proiectului, care sunt transformate într-un fel de… Nu chiar piese de teatru radiofonic, dar sunt citite de domnul Petre Mărgineanu şi au ilustraţie muzicală potrivită cu ele.
Andrea Nagy: La ce nivel de complexitate sunt materialele acestea?
Andreia Bruckner: După părerea mea, ele pot fi ascultate de oricine. E o modalitate de a povesti despre personajele şi evenimentele istorice foarte uşoară şi relaxată cea pe care a abordat-o domnul Djuvara. Cred că le pot asculta copiii de la clasa a 5-a în sus, fără limită superioară de vârstă.
Andrea Nagy: Cine pune laolaltă materialele, în aşa fel încât să se păstreze acurateţea ştiinţifică, dar în echilibru cu partea atractivă a acestor podcasturi?
Andreia Bruckner: Noi nu am transformat textul domnului Djuvara, doar l-am editat scoţând în evidenţă părţile principale. Sunt fragmente scurte: la un fişier de 5 minute avem cam o pagină de text, pentru fiecare din subiecte.
Andrea Nagy: Istoria este totuşi un domeniu sensibil, în care obiectivitatea e greu de atins. Aţi avut conflicte, discuţii în acest sens?
Andreia Bruckner: În măsura în care am lucrat doar pe textele domnului Neagu Djuvara nu, pentru că nici cartea lui nu este, am impresia, foarte controversată. Celelalte materiale sunt strict cu valoare istorică.
Andrea Nagy: Ce feedback aţi avut până acum?
Andreia Bruckner: Foarte bun, lumea a început să asculte podcastul. Copiii şi profesorii cu care am lucrat păreau foarte mulţumiţi.
Andrea Nagy: Câte episoade plănuiţi în total?
Andreia Bruckner: În total sunt 45 de episoade. Ele au mai fost publicate în cadrul platformei Istoria prin sunet şi atingere, iar acum sunt sub formă de podcast. Până acum am publicat câte un episod pe săptămână. Noi le-am încărcat pe toate platformele disponibile (mai puţin pe Apple Podcast, unde nu au intrat încă). Ele au avantajul că pot fi ascultate pe drumul spre şcoală sau în maşină, înspre serviciu.
Andrea Nagy: Plănuiţi să extindeţi genul acesta de podcasturi şi pentru alte domenii?
Andreia Bruckner: Lucrăm acum la un proiect cu materiale de fizică şi de chimie, care va avea la rândul lui 15 podcasturi.
Lecţiile de istorie sub formă de podcast pot fi ascultate pe platforma Spotify AICI:
https://open.spotify.com/show/5Sb9ChIeDrfpHeVrk2iPgD
https://open.spotify.com/show/5Sb9ChIeDrfpHeVrk2iPgD
Sau pe Google Podcasts:
https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy81MTYyNGI0Yy9wb2RjYXN0L3Jzcw==
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.