Ascultă Radio România Cluj Live

Felia de Cluj: De ce trebuie să ții cont dacă vrei să deschizi un restaurant [AUDIO]

Foto: Alan Robb /Pixabay

Frumusețea e în ochii privitorului, așa spune un proverb. Asta am constatat și eu în acest weekend, când am fost la București. Oraș frumos, ar spune unii, loc bun de trăit, doar că eu îl văd o ruină și un mușuroi necontrolat și mult prea greu de digerat pentru stomacul meu de ardelean.

Felia de Cluj: De ce trebuie să ții cont dacă vrei să deschizi un restaurant [AUDIO]
Foto: Foto: Alan Robb /Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 26 mai 2021, 06:00 / actualizat: 26 mai 2021, 7:57

Frumusețea e în ochii privitorului, așa spune un proverb. Asta am constatat și eu în acest weekend, când am fost la București. Oraș frumos, ar spune unii, loc bun de trăit, doar că eu îl văd o ruină și un mușuroi necontrolat și mult prea greu de digerat pentru stomacul meu de ardelean.

Dacă frumusețea e în ochii privitorului, atunci liniștea cu siguranță e în suflet, așa că unii adoră adrenalina atât de tare, încât își trăiesc viața în viteză, fie ea și metaforică, și când crezi că mai mult nu se poate, ei atunci zic că mai pot apăsa puțin pedala. Știu asta pentru că și eu am avut o scurtă perioadă de viteză. Să-mi fie scuzată ieșirea, dar totuși sunt un ardelean de pe Someș. Iar pe cealaltă parte îi găsim pe cei ce zic că melcul a făcut țuști când a ieșit din tufă.

Printre multe alte activități, foarte necesare pentru bunul meu mers emoțional, dacă stau și nu fac nimic, mă deprim, am avut și câteva întâlniri de afaceri sau posibile afaceri. Așa am ajuns să cunosc niște oameni faini de tot care, printre altele, au un restaurant în București și își doresc să deschidă unul și la Cluj.  Și așa am început comparația între cele două orașe, dar și între cele două piețe, pentru că nu e unul și același lucru.

După cum bine am observat în mai multe discuții cu oameni care nu trăiesc în Cluj, orașul și piața Horeca, implicit, sunt văzute foarte bine. Avem o imagine curată, de oraș european cu cetățeni cosmopoliți care-și petrec mult timp pe terase și pe la toate festivalurile. De obicei, primul gând pe care-l am auzind lucrurile astea este legat de o situație pe care am trăit-o în Cinque Terre, acum câțiva ani, când, mergând printr-un tunel de legătură între două dintre orașe, eram toți turiștii înșirați de-a lungul tunelului, iar la capăt, când am ajuns în oraș, două localnice mai în vârstă au exclamat: “Uite cum vin ăștia ca vitele!!!”

Ce vreau să vă zic e că mulți spre foarte mulți localnici ai marilor atracții turistice sunt super sătui de turiști și, de obicei, cei ce își permit, în sezon pleacă de acasă doar să nu stea cu hoarda gălăgioasă care pozează tot. Tot așa cunosc și eu o mare parte din clujenii care fug de acasă în perioada festivalurilor.

Cam tot categoria asta, dar puțin mai lărgită își face veacul tot pe la aceleași birturi, chiar dacă acestea nu mai vin cu nimic nou. Adică mai schimbă o ciorbă, două, prin meniu și mai dau cu trafaletul când s-au îngălbenit pereții, dar dacă discutăm de experiențe culinare, majoritatea se mulțumesc cu ce se mulțumește clientul, puțin, de obicei.

Asta am observat în anii ăștia, că suntem conservatori, că sunt prea puțini clienți dornici de experiențe noi, iar când acestea, totuși apar, cumva, din frica de a ieși din zona de confort, oaspetele nu prea le frecventează. Lucru ce duce, evident, la descurajarea unor astfel de inițiative. Asta e ce simt eu din piața din Cluj, însă toți cei din afara ei o văd ca pe o posibilitate de business foarte serioasă.

Apoi, când eu mă pun să analizez piața din București, concluzionez următoarele: fie ea cum o fi, tot este cea mai mare piață de consum din țară, iar ăsta e un lucru bun pentru business. Apoi, chiar dacă multul e de calitate îndoielnică, totuși găsești varietate și asta iar e un lucru bun pentru business. Mai departe, trebuie să luăm în considerare că cei mai buni chefi își fac veacul tot în București, mai mult, marea lor majoritate au propriile lor restaurante, bistrouri etc.

Deci tot ceea ce e nou în materie de gastronomie, de acolo vine și vine bine. Tot oamenii ăștia își mai fac timp pentru eventuri, tv show-uri și alte activități foarte benefice breslei și industriei în general. Așa că, dacă ar fi să îmi investesc banii în una din piețele astea, toți ar merge la București, chiar dacă eu sunt din categoria celor ce crede că melcul face țuști din tufe!

Înainte să-ți investești banii, trebuie să-ți analizezi bine piața, e important! Eu sunt Horia Șimon și vă dau întâlnire săptămâna viitoare, la o nouă ediție a Feliei de Cluj.

 

Chef Horia Șimon

Foto: Alan Robb /Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

 

 

 

 

 

Etichete:
Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 12 ianuarie 2022, 06:00

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]

Lucrez cu și pentru producătorii locali de cel puțin 10 ani, cam de când mi s-a fixat în cap ideea că e mai bine cu ei decât cu...

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj miercuri, 15 decembrie 2021, 16:33

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc

Felia asta m-a prins în vria pachetelor de sărbători și cu vreo 15 kg de cârnați în afumătoare. Tot săptămâna asta am mai făcut jumări,...

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj vineri, 10 decembrie 2021, 18:18

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant

Pentru că am crescut în partea Transilvaniei cu o puternică influență ungurească, pentru mine e numai normal să mănânc preparate care au în...

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 1 decembrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii

La cererea ascultătorilor și cititorilor noștri, l-am rugat pe chef Horia Șimon să ne gătească oareșce mâncare de post 🙂 , asta pentru...

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 17 noiembrie 2021, 13:12

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]

Din 15 noiembrie, adică de luni, am intrat în postul Crăciunului, asta înseamnă că, o perioadă de 40 și ceva de zile, marea majoritate a...

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 20 octombrie 2021, 12:52

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]

Weekendul acesta organizez un eveniment într-o comună din județul Cluj; e în vecinătatea orașului, deci, cumva, o parte din sate au devenit...

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 13 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]

Zilele astea s-au făcut 18 ani de când am fucționat ultima dată după calendarul școlar, cel studențesc, mai exact. În octombrie 2003...

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 6 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie

Pentru că am tras prea mult chiulul (cel puțin așa crede Dan, șefu’ de la radio), m-am trezit exact ca pe vremea când mergeam la școală, că...

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie