Prima pagină » Diverse » Diavolul tasmanian se reîntoarce în sălbăticie după 3.000 de ani
Diavolul tasmanian se reîntoarce în sălbăticie după 3.000 de ani
Foto: graabstein /Pixabay
Diavolul tasmanian s-a întors. Planul australian de a repopula marsupialul carnivor care de ani de zile este pe cale de dispariție, începe să dea roade.
Articol editat de cristina.rusu,
28 mai 2021, 06:00 / actualizat: 28 mai 2021, 8:10
Diavolul tasmanian s-a întors. Planul australian de a repopula marsupialul carnivor care de ani de zile este pe cale de dispariție, începe să dea roade.
Experţii care s-au ocupat de proiect anunţă că alte şapte exemplare au fost eliberate în sălbăticie, într-un sanctuar care se întinde pe peste 400 de hectare în Barrington, la nord de Sydney. Acestea se adaugă exemplarelor deja eliberate în octombrie anul trecut în această zonă departe de trafic și – se speră – de bolile care în ultimii ani au decimat speciile plasate în 2019 de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) printre cele aflate „în pericol”.
Speranța concretă este că, după 3.000 de ani și o populație redusă acum la 20-25.000 de exemplare libere, „micul” diavol va putea repopula ariile protejate, ajutând astfel la restabilirea echilibrului ecosistemului.
Operațiunea a fost definită drept „istorică” de Tim Faulkner, președintele Aussie Ark (unul dintre ONG-urile care au participat la proiect) și comparabilă cu cea americană desfășurată în anii 90 pentru reintroducerea lupului în Parcul Yellowstone.
În 1996, răspândirea cancerului facial transmisibil și letal (DFTD) la diavolii tasmanieni a decimat populația. Înainte de sosirea patologiei, existau până la 150 de mii de exemplare în sălbăticie. În Australia continentală însă, animalul dispăruse deja de mii de ani, din cauza sosirii omului și a câinelui dingo.