Sesam deschide cartea: Vrăjitorul din Oz și povestea neobișnuită a creatorului său [AUDIO]
Creatorul lui Oz, Lyman Frank Baum era născut în luna mai, motiv pentru care m-am gândit că ar fi tocmai momentul potrivit să vorbim despre el în biblioteca noastră Sesam.
Frank Baum s-a născut la New York în 1856 și a murit la Hollywood în 1919, la doar 63 de ani, din cauza unei operații nereușite la vezica biliară. A avut o viață foarte interesantă și o personalitate încântătoare. A avut tare multe meserii și a început să scrie relativ târziu, pe când avea aproape 40 de ani.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 mai 2021, 06:00 / actualizat: 28 mai 2021, 8:10
Nu avea studii superioare, pe care le și considera pierdere de vreme, spunând că la facultate ajung doar leneșii cărora nu le place să muncească. Și nu s-a ferit de muncă Frank Baum. A crescut găini, a administrat un magazin, a condus un club de baseball, a fost reporter, a avut o companie de teatru și a fost și actor. La 20 de ani s-a îndrăgostit fulgerător de Maud, cea care i-a devenit în scurt timp soție și care i-a stat alături toată viața. Împreună au avut 4 copii, primul public în fața căruia Frank a citit primele capitol din capodopera sa, ”Vrăjitorul din Oz”.
În primăvara anului 1898 prima versiune a cărții era încheiată. După ce a predat manuscrisul la o editură, Baum a înrămat capătul de creion cu care îl scrisese, convins că povestea lui va avea succes. Cartea a văzut lumina tiparului în 1900, cu ilustrații semnate de William Wallace Denslow.
Cartea a avut un succes enorm de la început, iar Baum a devenit cel mai bine vândut autor pentru copii din Statele Unite. De altfel, nu era doar cel mai bine vândut scriitor de cărți pentru copii, ci și întemeietorul genului în America, pentru că până la apariția lui Oz copiii americani citiseră doar povești europene.
În Vrăjitorul din Oz povestea începe în Kansas, în centrul Statelor Unite. Dorothy este o fetiță care locuiește împreună cu Unchiul Henry și Mătușa Em în mijlocul unei câmpii nesfârșite. Un uragan cumplit o smulge pe Dorothy cu casă cu tot și o plimbă prin aer, pentru ca apoi să o trântească într-un tărâm fermecat. Din fericire, fetița nu e singură, cățelul Toto a fost permanent alături de ea în timpul fantasticului zbor.
Ei, și de aici începe călătoria. O călătorie pe cărarea galbenă care o duce pe Dorothy departe, o plimbă prin tărâmuri cârmuite de vrăjitoare înfricoșătoare sau din contră cumsecade, care se supun toate temutului Oz, un vrăjitor cu puteri nemărginite, pe care însă nimeni nu l-a văzut vreodată.
De-a lungul drumului, Dorothy se împrietenește cu niște făpturi tare simpatice: Leul cel Laș, Omul de tinichea și Sperie-Ciori. Împreună trec prin primejdii de tot felul și au parte de multe aventuri. Toți caută câte ceva: Dorothy caută drumul către casă, Leul are nevoie de curaj, Sperie-ciori își dorește un pic de minte, iar Omul de tinichea spune că ar fi tare fericit dacă ar avea și el o inimă cu care să poată iubi.
Și merg și merg eroii noștri, pentru ca până la urmă să-și dea seama că nu trebuie să străbați mări și țări pentru a găsi ceea ce cauți. De cele mai multe ori acest ceva se află chiar în tine. Trebuie doar să ai curaj și vitejie, pentru ca acea comoară nevăzută să iasă la suprafață.
Este o carte foarte frumoasă Vrăjitorul din Oz. E frumoasă pentru că e scrisă simplu și clar. E frumoasă pentru că ne vorbește despre prietenie și despre curaj. Despre curajul de a te lua la trântă cu fricile tale, pentru că doar așa poți să devii mai bun, mai curajos și mai sensibil.
Cartea a inspirat și un film realizat în 1939, cu Judy Garland în rolul lui Dorothy și este și în prezent unul dintre cele mai vizionate filme din istoria cinematografiei.
Există și o adaptare radiofonică a Vrăjitorului din Oz, pe care vă recomand să o ascultați.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.