Astăzi vom continua discuția despre leguminoase. Caracteristic acestei familii sunt fructele în formă de păstăi. Plantele conțin o cantitate relativ mare de proteine și puține grăsimi. Alături de celelalte leguminoase, lintea este o alegere alimentară preferată de vegetarieni. Datorită timpului de fierbere redus, lintea este o excelentă alternativă la fasole.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
29 mai 2021, 06:00 / actualizat: 29 mai 2021, 13:40
Astăzi vom continua discuția despre leguminoase. Caracteristic acestei familii sunt fructele în formă de păstăi. Plantele conțin o cantitate relativ mare de proteine și puține grăsimi. Alături de celelalte leguminoase, lintea este o alegere alimentară preferată de vegetarieni. Datorită timpului de fierbere redus, lintea este o excelentă alternativă la fasole.
Lintea este catalogată ca aliment de grad nutrițional A, datorită conținutului ridicat de fibre, fier, magneziu, fosfor, proteine si a conținutului extrem de scăzut de grăsimi. Lintea aduce un aport caloric de cca 110-160 kcal/100g, în funcție de varietatea preparată și modul de preparare.
Lintea este o sursă bună de vitamine B.
Deși conține multe minerale, acidul pitic din compoziție îngreunează absorbția acestora.
Putem adăuga alimente bogate în vitamina C, pentru a îmbunătăți absorbția fierului.
Deși lintea este bogată în proteine, acestea nu conțin toți aminoacizii esențiali. O soluție excelentă este să asortăm meniul cu orez sau cereale integrale.
Sunt cunoscute mai multe specii de linte:
Lintea maroeste una dintre cele mai folosite tipuri de linte în bucătărie. Se gătește repede, în aproximativ 20-30 de minute. Își menține destul de bine forma în timpul gătirii și este ideală atunci când vrei să prepari o tocăniță sau o supă.
Lintea Puy este închisă la culoare și are aspect pestriț. Își păstrează forma când este gătită, chiar mai bine decât cea verde sau maro. Are gust condimentat. O putem folosi la prepararea salatelor.
Lintea verde poate varia în dimensiune și, de obicei, este o alternativă mai ieftină a lintei Puy.
Lintea roșie și galbenă ,ambele sortimente sunt specifice rețetelor indiene. Durează aproximativ 20 de minute pentru a le găti și se descompun cu ușurință, devenind foarte moi. Sunt indicate pentru prepararea supei cremă.
Indiferent de culoare, consumul de linte ne aduce foarte multe beneficii:
Este recomandată în dieta diabeticilor deoarece are efect de echilibrare a valorilor glicemice;
Este o sursă importantă de proteine de calitate;
Este o sursă importantă de fier, 100g de linte asigurandu-ne 60% din necesarul zilnic;
Combate anemia, crește nivelul de energie al organismului și sporește rezistența la efort;
Ajută la combaterea constipației prin accelerarea tranzitului intestinal deoarece este o sursa importanta de fibre solubile;
Este recomandata femeilor însărcinate datorita conținutului de acid folic și fier;
Conține o gamă largă de vitamine și minerale ;
Previne afecțiunile sistemului osos;
Ajută la scaderea colesterolului și previne apariția afecțiunilor cardiovasculare.
Este bine de știut că nu trebuie înmuiată înainte de preparare.
Există o substanță, numită purină, pe care o găsim prezentă în linte. Aceasta poate provoca depunerea acidului uric în articulații. Este bine să fie evitată de persoanele care suferă sau sunt predispuse la gută.
Gustoase şi săţioase, mîncărurile din linte îi aduc organismului un aport preţios de vitamine, minerale, proteine şi antioxidanţi, de un real folos în buna lui funcţionare.
O alimentație bogată în fructe și legume proaspete, condimente, hidratarea, mișcarea în aer curat, relaxarea, respectarea orelor de somn, vor aduce o stare de bine, echilibru și sănătate.
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală.
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Angelica Sebe
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.