Conflictele izbucnesc uneori din motive absolut incredibile. Aşa a fost şi în Italia secolului 14, când măcelul a pornit de la furtul unei găleţi din lemn!
Articol editat de cristina.rusu,
31 mai 2021, 06:00 / actualizat: 31 mai 2021, 7:05
Conflictele izbucnesc uneori din motive absolut incredibile. Aşa a fost şi în Italia secolului 14, când măcelul a pornit de la furtul unei găleţi din lemn!
În noiembrie 1325, două armate s-au întâlnit la Castello di Serravalle. Era vorba de ghibelinii din Modena, loiali împăratului german, şi de vecinii lor, guelfii din Bologna, susţinători ai Papei. Pe atunci Italia nu era o ţară unificată: era o colecţie de oraşe-state care puteau stabili legături diplomatice şi puteau porni războaie pe cont propriu, după cum le venea la socoteală.
Cele două părţi au apărut cu un număr surprinzător de mare de combatanţi: se zice că 35 de mii de infanterişti şi 4 mii de călăreţi au luat parte la conflictul armat, iar numărul morţilor a fost estimat la 2000.
În final au câştigat ghibelinii din Modena, dar la atâtea secole distanţă acest lucru nici nu mai e interesant. A rămas însă motivul indirect al înfruntării:
o găleată absolut obişnuită, din stejar, folosită în vremuri de pace pentru a scoate apa din fântână.
Guelfii şi ghibelinii aveau conflicte cam de vreo 200 de ani, dar acestea s-au intensificat în vara lui 1325. Trupe din Bologna au pătruns atunci în Modena, au masacrat bărbaţii, au necinstit femeile, au incendiat câmpurile şi au jefuit casele, au avut aşadar un comportament tipic pentru conflictele Evului Mediu.
Cei din Modena nu au rămas mult fără replică: în septembrie s-au strecurat în Bologna şi, conform legendei, pe lângă alte lucruri de valoare au sustras şi sus-numita găleată. Poate că a fost recipientul în care au cărat obiectele de preţ furate, poate că le-a plăcut pur şi simplu, poate o fi fost un trofeu; cine poate să ştie?
În orice caz, au expus găleata în centrul oraşului, ca pe un obiect de artă de mare preţ. Această ultimă mişcare i-a înfuriat atât de mult pe cei din Bologna încât au apărut cu o armată de 32 de mii de soldaţi: o greşeală, de vreme ce armata din Modena, care avea doar un sfert din acest efectiv, tot a reuşit să-i învingă ruşinos.
Ba mai mult: legenda spune că după victorie a fost luată încă o găleată în semn de trofeu… dar asta deja pare prea cusută cu aţă albă.
Găleata furată din Bologna (sau, în orice caz, o găleată foarte veche din lemn) se poate admira şi astăzi în Modena, la Palazzo Comunale.
Sursă: NLC.hu
Andrea Nagy
Foto: ModenaToday
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.