Unul din doi copii este supus unei forme de abuz, iar unul din trei se află în risc de sărăcie şi excluziune socială. Acesta este semnalul de alarmă tras, astăzi, de Asociaţia Salvaţi Copiii România.
Articol editat de Andreea Leonid,
1 iunie 2021, 10:29 / actualizat: 1 iunie 2021, 16:47
UPDATE:
Unul din doi copii este supus unei forme de abuz, iar unul din trei se află în risc de sărăcie şi excluziune socială. Acesta este semnalul de alarmă tras, astăzi, de Asociaţia Salvaţi Copiii România.
Organizaţia cere Parlamentului şi Guvernului măsuri urgente pentru 10 probleme majore care afectează minorii din țara noastră. Printre acestea se numără sărăcia familiilor şi comunităţilor în care trăiesc.
Totodată, asociația solicită educaţie echitabilă şi de calitate pentru toţi copiii, stoparea violenţa și oferirea de asistenţa psihoterapeutică post-pandemie.
De asemenea, cere autorităților competente protecţia copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate, integrarea în sistemul educaţional a minorilor cu dizabilităţi şi participarea copiilor în procesele decizionale care-i privesc în mod direct.
În perioada pandemiei un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional, arată un studiu realizat de Organizația „Salvați Copiii” România. În cazul adolescenților, proporția celor afectați a fost și mai mare, iar consecințele, mai grave.
În centrele de consiliere psihologică ale organizației, cele mai frecvente diagnostice în cazul preșcolarilor au fost reprezentate de anxietate și dificultate de readaptare școlară. De asemenea, s-a constatat că diminuarea concentrării la orele online, precum și scăderea abilităților și a interacțiunilor sociale au condus la multiplicare episoadelor de furie și irascibilitate. Totodată, imposibilitatea de a face activități în aer liber și de a ieși în afara casei a intensificat comportamentele de tip anxios.
În cazul adolescenților, peste jumătate dintre cazurile înregistrate de centrele de consiliere ale „Salvați Copiii” reprezintă cazuri de anxietate. Îngrijorător este faptul că la această grupă de vârstă s-au înregistrat cinci tentative de suicid. Ancheta a vizat datele de cazuistică ale centrelor de consiliere ale Organizației „Salvați Copiii”, având ca grupuri-țintă copiii și părinții beneficiari ai serviciilor de consiliere ale organizației.
Cercetarea a fost efectuată în perioada martie 2020-martie 2021.
Foto: Candelario Gomez Lopez /Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.