Radio Cluj…la modă: O vizită la Galeria Costumelor de Teatru Doina Levintza
Acel frumos în sensul clasic dat de strămoșii noștri greci. Ei vedeau frumosul în măsură și echilibru, în proporția potrivită, strâns legat de calitățile umane pozitive, armonioase ale psihicului uman.
Articol editat de cristina.rusu, 3 iunie 2021, 06:00 / actualizat: 3 iunie 2021, 8:51
Un astfel de loc îl reprezintă Galeria de costume pentru teatru Doina Levintza, aflat în București pe B-dul Ion Mihalache la numărul 113. Un loc magic, special, asemănător camerei Sambo din Nopți de Sânziene. Un spațiu unde timpul stă pe loc prin intermediul contemplării frumosului.
Am avut ocazia specială să-l vizitez și printr-un miracol nemeritat să mă bucur de compania doamnei Doina Levintza pe post de ghid.
O colecție impresionantă de costume realizate de cunoscuta scenografă și creatoare de modă este pusă inteligent în valoare, și nu doar iubitorii de teatru, cei care au avut ocazia să vadă spectacolele în care aceste costume au evoluat, ci și publicul care nu a avut această șansă, se pot bucura la propriu de acest spectacol magnific.
Nu este nici un fel de tendință hiperbolizantă în folosirea acestor epitete, vă puteți convinge singuri.
Ideea, în sine, a Doinei Levintza de a valorifica obiectele, acum aparent lipsite de viață, nu lăsate să moară, asemeni bradului de Crăciun din povestea cu nume similar a lui H.C. Andersen, este una originală ce are ca punct de plecare dragostea unui mare creator pentru frumos în toate expresiile sale.
Nici nu se poate altfel. Când iubești să creezi, iar acest fapt rămâne evident prin roadele existente ale creației, când iubești Drumul de la schiță la miracol, așa cum, tot magic se intitulează albumul apărut în 2015 cu costumele Doinei Levintza, nu există altă cale posibilă decât aceea a prezervării acestor roade.
Am făcut un mare efort ca să adun din toate teatrele din țară câte puțin din ce a mai rămas. Fac un apel: Vă rog, păstrați costumele, ca să existe o istorie a teatrului în costume. A fost o muncă imensă să pot face rost de fotografii și de costume ale marilor actori cu care am avut șansa să lucrez. Din păcate, când eram tânără, nu m-am gândit la faptul că aceste costume trebuie să supraviețuiască dispariției actorilor…
DOINA LEVINTZA
Într-adevăr, mai mult decât documentarea necesară pentru un iubitor al costumului, muzeul creionează implicit și un parcurs istoric al teatrului românesc, lucru care nu poate fi decât benefic.
Căutam în toamnă pe unde m-am priceput imagini din spectacolul Furtuna al lui Liviu Ciulei. Costumele realizate de Doina Levintza nu mai există, așa cum mi-a povestit. Au fost alterate, distruse, iar din tot s-au mai păstrat cizmele lui Ariel pe care le puteți vedea în muzeu.
Mărturia concretă, palpabilă a costumelor continuă ca un fir de viață istoria spectacolelor efemere, iar haina- obiectul disputat, adesea considerat superficial sau inutil este ceea ce rămâne mult timp după ce omul s-a stins sau ecourile aplauzelor s-au estompat.
Formele concrete, păstrează ca într-un tabernacol prețios, suflarea de viață, fragilă și inefabilă, contaminând omul contemporan intrat în acest spațiu unic și privilegiat cu măsura frumosului. Ce poate fi rău în asta?
Călina Langa, fashion designer
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.