Sesam deschide cartea: Povestirile lui Lev Tolstoi [AUDIO]
Zilele trecute am descoperit o carte apărută în limba română în 1988, la Editura Ion Creangă. Sunt povestiri ale marelui scriitor rus Lev Tolstoi.
Articol editat de cristina.rusu, 4 iunie 2021, 06:00
Traducerea în limba română aparține unor ilustre personalități ale culturii noastre, Profira Sadoveanu, Valeria Sadoveanu, Xenia Stroe și Mihail Calmâcu.
Volumul conține și ilustrații preluate din ediția originală în limba rusă și semnate de Alexei Pahomov.
Lev Tolstoi scrie povestiri foarte scurte, unele de mai puțin de jumătate de pagină, iar dacă asculți cu atenție auzi glasul său de bunic înțelept care istorisește.
Sunt povești poate un pic prea sumbre și întunecate pentru lumea de astăzi, dar toate conțin în ele o învățătură și pot fi un excelent punct de pornire atunci când vrem să vorbim despre prietenie, responsabilitate, grijă față de ceilalți, minciună și adevăr.
Majoritatea personajelor sunt copii și animale. În povestea ”Scatiul” de exemplu, facem cunoștință cu Serioja, un băiat care a primit de ziua lui o capcană pentru păsări. Reușește să prindă un scatiu pe care îl îngrijește o vreme, dar apoi uită de el. Ce se întâmplă cu animalele de companie pe care le luăm iar apoi ne plictisim de ele? Iată o temă la care să ne gândim după ce terminăm de citit această poveste.
În altă povestire alfăm cum o vrabie a ocupat cuibul unei rândunici și cum celelalte păsări i-au venit acesteia în ajutor ca să scape de intrusă. Cu alte cuvinte, ce pățești atunci când iei ceva ce nu-ți aparține și nici măcar nu ceri voie și nici rău nu-ți pare de ce ai făcut.
Aflăm și despre povestea neobișnuită a prieteniei dintre un leu de la grădina zoologică și o cățelușă.
Fiecare poveste cuprinde o plidă și o morală, care nu sunt scrise explicit, dar care vă dau vouă ocazia să vă gândiți ce-ați face într-o anume situație și cum se poate să devii un om mai bun, fără violență, cu respect și atenție la tot ce te înconjoară.
Lev Tolstoi este considerat și astăzi unul dintre cei mai mari scriitori ai tuturor timpurilor. Printre capodoperele sale se numără ”Război și pace” și ”Anna Karenina”.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.