Porția de sănătate: cerealele: orzul
Cerealele sunt o grupă de plante din a cărei componență fac parte: grâul, secara, orzul, ovăzul, porumbul, meiul, orezul, hrișca. Ele reprezintă o sursă importantă de fibre, vitamine şi minerale, de aceea specialiştii recomandă consumul lor zilnic.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 iunie 2021, 00:00 / actualizat: 7 iunie 2021, 15:33
Cerealele sunt o grupă de plante din a cărei componență fac parte: grâul, secara, orzul, ovăzul, porumbul, meiul, orezul, hrișca. Ele reprezintă o sursă importantă de fibre, vitamine şi minerale, de aceea specialiştii recomandă consumul lor zilnic.
Nutriţioniştii sunt de părere că un consum optim de cereale aduce în organism fibre, proteine vegetale de calitate, vitamine, minerale şi o varietate de substanţe cu rol important în sănătate.
Unul dintre cele mai importante motive pentru a avea în dieta ta cereale, de preferat integrale, este aportul bogat de fibre.
Adulţii au nevoie de 25-35 de grame de fibre zilnic, iar cerealele integrale conţin şi fibre solubile şi fibre insolubile, ambele benefice sănătăţii. Sunt studii care demonstrează că persoanele care mănâncă mai multe fibre au nevoie de mai puţine laxative.
Valoarea nutritivă a cerealelor este aproximativ aceeași, dar această valoare depinde de componența solului pe care sunt cultivate.
Toate cerealele integrale sunt mai bogate în fibre, vitamine B și minerale decât cele procesate. Cu excepția porumbului, celelalte sunt foarte sărace în betacaroten. Toate cerealele au conținut redus, aproape nul de vitamina C și B12.
Persoanele care suferă de boala celiacă, intoleranță la gluten, vor evita să consume grâu, orz, ovăz, secară.
Orzul este o cereală consumată încă din antichitate. Era considerat un aliment întăritor și era consumat de gladiatori.
Orzul conține fibre solubile și betaglucan, care ajută procesele de eliminare a colesterolului. De asemenea, conține inhibitori de protează, fiind de folos în prevenirea cancerului.
Orzul este bogat in mangan, seleniu, fosfor, cupru, magneziu, fier, zinc și potasiu, însă cantitatea de calciu, vitamina C, B5 și B12 din compoziția sa, este destul de redusă.
Orzul este bogat in vitamina B6, B3, riboflavina si acid folic.
De asemenea, orzul este una dintre cele mai importante surse de fibre atât solubile cât și insolubile, este bogat in tocotrienol, un antioxidant care diminuează riscul apariției bolilor cardiovasculare și a problemelor legate de colesterolul crescut.
Este benefic să folosiți cât mai des acest aliment în bucătărie. Se poate adăuga, ca făină, în rețetele de biscuiți, briose, prăjituri. Se poate folosi alături de alte cereale și legume. Combinat cu laptele, face ca acestuia din urmă să îi crească indicele de digerabilitate și budinca să fie foarte gustoasă.
Medicina tradițională folosește apa cu orz și lămâie pentru tratamentul cistitei și a infecțiilor urinare. Pentru a o prepara, turnați 15g de orz nedecojit, spălat, într-un vas cu 500ml apă și două lămâi spălate, tăiate în patru, nedecojite. Aduceți la punctul de fierbere, acoperiți și fierbeți la foc mic timp de 30 min. Scurgeți, păstrați la frigider și beți 2 pahare pe zi.
Substanțele indulcitoare din orz îl fac aliment excelent pentru ameliorarea durerilor de gât și a iritațiilor gastrice.
Deoarece conține minerale și vitamine din complexul B, este util pentru cei care sunt obosiți, stresați sau în perioada de convalescență.
O alimentație diversificată și echilibrată cantitativ poate să aducă necesarul optim de nutrienți .
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.