Licitația pentru modernizarea străzii Kogălniceanu a fost finalizată
Lucrările vor dura până în 2023 și încheie investițiile în modernizarea stradală, preconizate să se realizeze în zona centrală a orașului.
S-a finalizat licitația, câștigător a fost declarat o firmă din Târgu Mureș. Licitația a fost adjudecată la o valoare de 37,3 milioane de lei. (Dan Tarcea)
Viceprimarul Dan Tarcea precizează că firma căreia i s-a atribuit contractul urmează să refacă întreaga zonă cuprinsă între Piața Unirii și strada Avram Iancu, respectiv Piața Ștefan cel Mare și strada Universității:
În acest moment suntem în etapa încheierii contractului de execuție. Durata de realizare a lucrărilor va fi de 19 luni, din momentul în care va fi dat ordinul de începere a lucrărilor. În acest an vom începe lucrările, estimarea noastră este că până la sfârșitul anului 2023 aceste modernizări vor fi gata. Sigur că ele vor fi făcute etapizat, astfel încât să nu blocheze traficul din Cluj-Napoca. Discutăm acolo de un ansamblu de străzi, nu doar despre str. Mihail Kogălniceanu. Vor fi făcute intervenții pe zece străzi: Mihail Kogălniceanu, Universității, Emmanuel de Martonne, I.C. Brătianu, mai e trotuarul din piața Ștefan cel Mare și str. Baba Novac. (Dan Tarcea)
Odată cu modernizarea acestei părți din zona centrală a Clujului, statuia Fecioarei Maria, aflată în prezent în spatele Bisericii sf. Petru din cartierul Mărăști, va fi repoziționată pe locul unde a fost amplasată inițial, în fața bisericii catolice de pe strada Universității.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 7 iunie 2021, 10:31 / actualizat: 11 iunie 2021, 12:24
Despre acest monument, istoricul Tudor Sălăgean spune că este prima statuie publică din Cluj-Napoca păstrată până în zilele noastre:
Statuia Fecioarei Maria a fost ridicată în anul 1744, după încheierea unei epidemii de ciumă, în semn de mulțumire față de protecția pe care Fecioara Maria s-a considerat că a exercitat-o asupra orașului Cluj. Inițiatorul ridicării acestei statui a fost guvernatorul Anton Kornis, care era membrul unei foarte importante familii catolice. Această statuie este primul monument public al orașului Cluj sau, cel puțin, cel mai vechi păstrat până astăzi. (Tudor Sălăgean)
Odată cu modernizarea părții de Sud a zonei centrale a Clujului, străzile cuprinse în acest perimetru vor deveni preponderent pietonale. Accesul mașinilor va fi restricționat, urmând să fie permis doar pe anumite porțiuni sau celor care locuiesc sau trebuie să ajungă la instituțiile din zonă.
Viceprimarul Dan Tarcea a adăugat că lucrările, în valoare de 37,3 milioane de lei, sunt finanțate din fonduri europene:
Vom amenaja câteva străzi fără diferențierea tipului de trafic, adică share space. Pe segmentul doi al străzii Universității, de la str. Mihail Kogălniceanu la Piața Unirii, se va elimina parcarea actuală, care ocupă majoritatea spațiului stradal și vom readuce pe locul inițial statuia Sfânta Maria Protectoarea, care a fost transmutată în 1957. Vom face, de asemenea, stații de încărcare pentru mașini electrice, stații de încărcare pentru biciclete vom uni pista de biciclete din “Avram Iancu” cu cea din Piața Unirii, astfel încât să avem un inel complet pentru cei care doresc să folosească această pistă de biciclete. Practic, este ultima parte din zona centrală pe care o vom moderniza. (Dan Tarcea)
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.