Felia de Cluj: Despre dascăli, obiceiuri bune și tradiție [AUDIO]
Nu aș putea identifica toate elementele care au dus la acest aspect, poate doar câteva, dar sigur cel mai important a fost cel al lipsei de talent a dascălilor pe care i-am avut.
Articol editat de cristina.rusu, 9 iunie 2021, 06:00 / actualizat: 9 iunie 2021, 11:39
Bine, eu am prins și școala pe vremea răposatului, cum îi zicea tata, și tot cu educatorii și profesorii ăia am făcut școală și după revoluție: cu profa de muzică, care era dispusă să mă cadă la muzică pentru că nu aveam voce, fără să țină cont că eram un adolescent la pubertate și că mi se schimba vocea; la fel a făcut și profa de desen, a vrut să ne pice că nu eram talentați la desen, fără ca noi să fim la vreo școală de arte, dar cum altfel putea să rămână și dânsa în memoria colectivă a copiilor de pretutindeni?
Cam așa au fost dascălii pe vremea mea, nu toți, dar majoritatea da. L-am avut și pe domnul Moisa, profu’ de istorie, care ne-a cărat în 4 ani prin toate excursiile posibile și imposibile. Fără dânsul nu vedeam Dobrogea, nu vedea Ulpia Traiana, nu mergeam la Geoagiu – Băi și nici la mare în fiecare an.
Vă spuneam săptămâna trecută că am participat la un eveniment organizat de USAMV unde, printre altele, m-am întâlnit cu un bun prieten de-al meu, care acum este secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Dar nu despre întâlnirea cu prietenul meu vreau să vă vorbesc, ci despre cadrul în care ne-am întâlnit.
El era în vizită, iar eu am avut onoarea să jurizez concursul de final de an al clasei de Tehnologia Alimentară, grupă condusă de domnul profesor Avram Fițiu.
De ce să jurizeze un chef un examen la USAMV și de ce în același timp evenimentul ăsta este vizitat de un secretar de stat? Pentru că examenul de sfârșit de an al unei grupe de facultate a ajuns să fie un eveniment, iar acesta este strict meritul profesorului Fițiu, cel care de 14 ani a transformat un simplu examen într-un moment, poate unic în experiența educațională a acestor copii.
Dar ca să înțelegeți despre ce e vorba, e musai să vă zic mai multe. Și lucrurile stau cam așa: fiecare student este trimis în teritoriul său, unde trebuie să culeagă cel puțin un obicei tradițional, un fel de mâncare, și e musai să prezinte toate astea îmbrăcat în portul tradițional al locului.
Prezentarea lucrărilor se face sub forma unui bufet pe care copiii ăștia îl aranjează în mod tradițional- pun pe el bucatele gătite și stau în fața lor, în port popular, și-și prezintă captura.
Și tot așa de 14 ani; dacă la început părea că e circ, pe rând treaba asta a devenit un obicei și un eveniment, iar a ajunge să jurizezi acolo e o mare onoare, pentru mine, cel puțin.
M-am bucurat tare că există asemenea dascăli, apoi m-am întristat puțin pentru că niciodată nu am avut unul așa, nici eu și nici mulți din generația mea.
Prea puțini ne-au învățat să căutăm, să cercetăm, să punem întrebări și să visăm. Cred că cu toții am fi fost mai fericiți și cu cărarea mult mai bătătorită în ceea ce înseamnă cariera în viață. Eu, ca de obicei, am căzut în picioare și tot unde-mi place am ajuns, chiar dacă cu un ocol, dar am mulți colegi și prieteni care nu-și mai găsesc bucuria în lucrurile simple și în acelea de zi cu zi.
Întotdeauna să faci ce-ți place, pe cât posibil, e important!
Eu sunt Horia Șimon și vă dau întâlnire săptămâna viitoare, la o nouă ediție a Feliei de Cluj.
Chef Horia Șimon
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.