Oradea – capitala Art Nouveau [AUDIO]
În aceste zile, în Oradea, singurul oraș din România, inclus în rețeaua europeană a orașelor Art Nouveau, au loc o serie de evenimente menite să promoveze valorile, importanța și frumusețea creațiilor acestui stil.
Articol editat de cristina.rusu, 11 iunie 2021, 06:00 / actualizat: 11 iunie 2021, 13:09
Titlul de capitală Art Nouveau i-a fost conferit în anul 2011, după ce 20 de clădiri din municipiu au fost identificate și recunoscute ca aparținând stilului Art Nouveau. Mai precis, celui Secession, de inspirație austriacă.
Despre mișcările artistice cunoscute în această zonă, la sfârșitul secolului al XIX-lea, a oferit mai multe detalii arhitectul Cristian Pușcaș.
Când spun Oradea – Art Nouveau nu pot să nu mă gândesc la una dintre teoriile lansate de academicianul Răzva Teodorescu, care sublinia în această teorie faptul că acest perimetru geografic în care ne aflăm noi este o zonă în care diferite culturi se întâlnesc, este o zonă în care Europa Orientală se întâlnește cu Europa Occidentală și din această întâlnire, din această confruntare a celor două civilizații europene rezultă această efervecență culturală, religioasă, interetnică, care se traduce în ceea ce înseamnă pentru perioada 1900 în această diversitate extraordinară a arhitecturii Art Nouveau în Oradea.
Crina Dobocan: Putem aminti câteva clădiri reprezentative acestui stil Art Nouveau?
Cristian Pușcaș: Putem aminti chiar în incinta Campusului universitar un ansamblu, revoluționar la vremea lui, proiectat de Jozsef Vago, care se înscrie în linia Secessionului austriac, a Secessionului vienez. Pe de altă parte, avem Palatul Vulturul Negru, avem sediul Companiei de Apă, avem Palatul Stern, care toate se înscriu în școala lehneriană, școala lui Ödön Lechner , arhitectul reprezentativ pentru zona geografică Ungariei, de la sfârșitul secolului al XIX-lea, început de XX. Fostul Palat al Finanțelor Publice, Clădirea Primăriei – sunt clădiri – simbol care într-un fel sau altul se înscriu sub umbrela acestei denumiri Art Nouveau.
Semnificația Zilelor Art Nouveau a fost explicată și de criticul de artă orădean Ramona Novicov:
Se crează un curent pe mapamond pentru că merge în Cuba, Turcia, în Rusia. Este un fir roșu care leagă astăzi aceste orașe. Orașele se întrec în a fi inventive. Tema din acest an este Art Nouveau și fauna și atunci copiii sunt invitați să-și dea drumul la imaginație și să se bucure de ce li se oferă. Oradea are clădiri excepționale care îi dau acest drept de preminență în ansamblul orașelor cu patrimoniu Art Nouveau, un patrimoniu în curs de restaurare și care se redescoperă.
În Campusul Central al Universității din Oradea este în curs de amenajare un spațiu urban, dedicat arhitecților Jozsef și Laszlo Vago, care va cuprinde elemente arhitecturale reprezentative ale stilului Art Nouveau. Criticul de artă Ramona Novicov explică în ce scop a fost creat acest spațiu:
Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Universitatea din Oradea este un act de restituire, de recuperare, de restaurare a elementelor marginale, fragmentare, care riscă să se piardă într-un noian de alte artefacte. Ne dorim să facem din acest campus universitar un Muzeu în aer liber Art Nouveau.
Program Zilele Art Nouveau
În zilele de 12 – 13 iunie 2021
– se vor desfășura pe strada „Vasile Alecsandri” și în zona Pasajului „Vulturul Negru” (ateliere de pictură, alaiul copiilor în costume zoomorfe, desen, jocuri cu baloane de săpun, întâlnire cu Dragonul și cu Prințea-Fluture – pentru copii;
– tururi ghidate – limitate la 20 de persoane pe grup – pe ruta „Vasile Alecsandri” – Palatul „Moskovits” – Palatul „Vulturul Negru” – Casa „Nemes” – Casa „Poynar” – Casa „Darvas-LaRoche”, cu ghizi, în limbile română, maghiară și engleză, la următoarele ore: ora 10, ora 11 (RO); ora 12, ora 13 (HU); ora 12 (EN); ora 17, ora 18 (RO); ora 18, ora 19 (HU); ora 20 (EN).
– sâmbătă și duminică, 12 și 13 iunie 2021, între orele 18.00 – 20.00 – la „Casa Darvas-La Roche” – expoziția „Decorațiuni zoomorfe” și vizionarea filmului „Art Nouveau fără granițe”
Prezentarea expoziţiei – Decoraţiuni zoomorfe – Art Nouveau în România – alături de arhitect Vida Mara şi istoric Matei Flavia, masterand în „Patrimoniu cultural şi studii evreieşti” la CEU Viena. Evenimentul este organizat de Oradea Heritage, în parteneriat cu Institutul Naţional al Patrimoniului.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.