Ascultă Radio România Cluj Live

Porția de sănătate: Cerealele – Grâul

Foto: Klaus Beyer/Pixabay

Cerealele sunt o sursă importantă de fibre, vitamine şi minerale, de aceea specialiştii recomandă consumul lor zilnic.

Porția de sănătate: Cerealele – Grâul
Foto: Foto: Klaus Beyer/Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 12 iunie 2021, 06:00 / actualizat: 12 iunie 2021, 14:54

Cerealele sunt o sursă importantă de fibre, vitamine şi minerale, de aceea specialiştii recomandă consumul lor zilnic.

Nutriţioniştii sunt de părere că un consum optim de cereale aduce în organism fibre, proteine vegetale de calitate, vitamine, minerale şi o varietate de substanţe cu rol important în sănătate.

Unul dintre cele mai importante motive pentru a avea în dieta ta cereale, de preferat integrale, este aportul bogat de fibre.

Grâul este un aliment esențial în dieta noastră zilnică. În Europa Occidentală și în Orientul Mijlociu, grâul și derivatele sale fac parte din alimentația curentă.

100g grâu conțin aproximativ 386 kcal și reprezintă o sursă bogată de nutrienți esențiali, precum proteine, fibre dietetice, mangan, fosfor și niacină.

Grâul este o sursă importantă de carbohidrați. Este principala sursă de proteine vegetale din alimentația umană, având un conținut de proteine de aproximativ 13%.

Atunci când este consumat sub formă de cerealele integrale, grâul este o sursă de nutrienți multipli și fibre alimentare.

Cu toate că faina de grâu procesată este îmbogățită cu unele din substanțele pierdute anterior în procesul de fabricație, zincul, magneziul, vitamina B6, piridoxina, vitamina E și fibrele nu se pot înlocui.

Tărâțele de grâu reprezintă coaja rămasă după fabricarea făinei. Reprezintă o sursă foarte importantă de fibre, vitamina E și B. Prin urmare, este bine să consumăm produse făinoase integrale. Vom avea rezultate excelente în ceea ce privește întreținerea sănătății și prevenirea bolilor, cum ar fi: constipația și alte probleme digestive, bolile cardiovasculare.

Germenii de grâu sunt embrionii semințelor de grâu, bogați în proteine, fibre, grăsimi nesaturate, vitamina E, vitamina B1, B2, B5, B6, fosfor, zinc, magneziu. Sunt o sursă minunată pentru păstrarea vitalității organismului.

Germenii de grâu contribuie la echilibrarea metabolismului și cresc abilitatea corpului de a face față stresului.

Grișul este un produs obținut prin măcinarea grâului. Conține particule albe de granulozitate mare, obținute din miezul bobului de grâu. Este bogat în gluten, amidon și proteine. Se folosește, mai ales, pentru prepararea deserturilor. Reprezintă ingredientul de bază pentru preparatul numit gnocchi, pregătit cu lapte, griș, ou, parmezan și nucșoară, o combinație perfectă de substanțe nutritive esențiale.

Grișul se digeră ușor. Este recomandat celor aflați în convalescență.

Arpacașul este un produs alimentar obținut prin decorticarea și șlefuirea boabelor de grâu. Este folosit în prepararea colivei și a altor preparate precum supe, salate sau garnituri pentru fripturi.
Din arpacaș se prepară o mâncare asemănătoare cu pilaful, cu multă grăsime, denumită cașă.
Persoanele care suferă de boala celiacă, intoleranță la gluten, vor evita să consume grâu, orz, ovăz, secară.

O alimentație diversificată și echilibrată cantitativ poate să aducă necesarul optim de nutrienți.

În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!

 

Angelica Sebe, tehnician nutriționist

Foto: Klaus Beyer /Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Cursuri pentru tinerii medici gastroenterologi
Sănătate marți, 18 februarie 2025, 16:15

Cursuri pentru tinerii medici gastroenterologi

Tinerii medici gastroenterologi vor participa în 21 și 22 februarie la Cluj-Napoca la un curs de abilități practice în endoscopia digestivă...

Cursuri pentru tinerii medici gastroenterologi
Este nevoie de cel puţin 50.000 de asistenţi medicali în România
Sănătate luni, 17 februarie 2025, 13:12

Este nevoie de cel puţin 50.000 de asistenţi medicali în România

Acest lucru face ca profesia de asistent să devină una dintre cele mai căutate în următorii ani, în condiţiile unui decalaj demografic...

Este nevoie de cel puţin 50.000 de asistenţi medicali în România
Organele unei femei aflate în moarte cerebrală vor salva mai multe vieți
Sănătate vineri, 14 februarie 2025, 12:59

Organele unei femei aflate în moarte cerebrală vor salva mai multe vieți

Suferința unei familii se transformă în speranță pentru alți pacienți aflați în lupta pentru viață.   Familia unei femei de 38 de...

Organele unei femei aflate în moarte cerebrală vor salva mai multe vieți
Rezultatul anchetei epidemiologice de la ”Balul Însuraților” din Reghin
Sănătate joi, 13 februarie 2025, 16:08

Rezultatul anchetei epidemiologice de la ”Balul Însuraților” din Reghin

Ancheta epidemiologică declanșată de Direcția de Sănătate Publică Mureș, în urma raportării a 37 de cazuri cu simptome specifice unei...

Rezultatul anchetei epidemiologice de la ”Balul Însuraților” din Reghin
Sănătate joi, 13 februarie 2025, 11:02

Discuții despre utilizarea canabisului în scop medical

Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor a discutat, miercuri, 12 februarie, despre schimbarea regimului juridic pentru utilizarea canabisului...

Discuții despre utilizarea canabisului în scop medical
Sănătate miercuri, 12 februarie 2025, 13:43

Probleme grave în sistem, care blochează investigațiile și eliberarea rețetelor!

Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator (APMA) a atras atenția, miercuri, 12 februarie, asupra disfuncționalităților...

Probleme grave în sistem, care blochează investigațiile și eliberarea rețetelor!
Sănătate luni, 10 februarie 2025, 14:39

Ziua Leguminoaselor, să le mâncăm în sănătatea noastră!

Avem o zi mondială a leguminoaselor și pentru că sunt alimente extrem de valoroase pentru nutriția noastră, dar mai ales pentru că aceste...

Ziua Leguminoaselor, să le mâncăm în sănătatea noastră!
Sănătate luni, 10 februarie 2025, 10:43

Anchetă epidemiologică la restaurantul din Reghin | UPDATE

Inspectorii DSVSA au sechestrat 100 kg de alimente din restaurantul din Reghin. Este posibil ca un aperitiv să fie cauza toxiinfecției mai multor...

Anchetă epidemiologică la restaurantul din Reghin | UPDATE