Porția de sănătate: Cerealele – Grâul
Cerealele sunt o sursă importantă de fibre, vitamine şi minerale, de aceea specialiştii recomandă consumul lor zilnic.
Articol editat de cristina.rusu, 12 iunie 2021, 06:00 / actualizat: 12 iunie 2021, 14:54
Articol editat de cristina.rusu, 12 iunie 2021, 06:00 / actualizat: 12 iunie 2021, 14:54
Nutriţioniştii sunt de părere că un consum optim de cereale aduce în organism fibre, proteine vegetale de calitate, vitamine, minerale şi o varietate de substanţe cu rol important în sănătate.
Unul dintre cele mai importante motive pentru a avea în dieta ta cereale, de preferat integrale, este aportul bogat de fibre.
Grâul este un aliment esențial în dieta noastră zilnică. În Europa Occidentală și în Orientul Mijlociu, grâul și derivatele sale fac parte din alimentația curentă.
100g grâu conțin aproximativ 386 kcal și reprezintă o sursă bogată de nutrienți esențiali, precum proteine, fibre dietetice, mangan, fosfor și niacină.
Grâul este o sursă importantă de carbohidrați. Este principala sursă de proteine vegetale din alimentația umană, având un conținut de proteine de aproximativ 13%.
Atunci când este consumat sub formă de cerealele integrale, grâul este o sursă de nutrienți multipli și fibre alimentare.
Cu toate că faina de grâu procesată este îmbogățită cu unele din substanțele pierdute anterior în procesul de fabricație, zincul, magneziul, vitamina B6, piridoxina, vitamina E și fibrele nu se pot înlocui.
Tărâțele de grâu reprezintă coaja rămasă după fabricarea făinei. Reprezintă o sursă foarte importantă de fibre, vitamina E și B. Prin urmare, este bine să consumăm produse făinoase integrale. Vom avea rezultate excelente în ceea ce privește întreținerea sănătății și prevenirea bolilor, cum ar fi: constipația și alte probleme digestive, bolile cardiovasculare.
Germenii de grâu sunt embrionii semințelor de grâu, bogați în proteine, fibre, grăsimi nesaturate, vitamina E, vitamina B1, B2, B5, B6, fosfor, zinc, magneziu. Sunt o sursă minunată pentru păstrarea vitalității organismului.
Germenii de grâu contribuie la echilibrarea metabolismului și cresc abilitatea corpului de a face față stresului.
Grișul este un produs obținut prin măcinarea grâului. Conține particule albe de granulozitate mare, obținute din miezul bobului de grâu. Este bogat în gluten, amidon și proteine. Se folosește, mai ales, pentru prepararea deserturilor. Reprezintă ingredientul de bază pentru preparatul numit gnocchi, pregătit cu lapte, griș, ou, parmezan și nucșoară, o combinație perfectă de substanțe nutritive esențiale.
Grișul se digeră ușor. Este recomandat celor aflați în convalescență.
Arpacașul este un produs alimentar obținut prin decorticarea și șlefuirea boabelor de grâu. Este folosit în prepararea colivei și a altor preparate precum supe, salate sau garnituri pentru fripturi.
Din arpacaș se prepară o mâncare asemănătoare cu pilaful, cu multă grăsime, denumită cașă.
Persoanele care suferă de boala celiacă, intoleranță la gluten, vor evita să consume grâu, orz, ovăz, secară.
O alimentație diversificată și echilibrată cantitativ poate să aducă necesarul optim de nutrienți.
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Foto: Klaus Beyer /Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.