Admitere la Universitatea Babeș-Bolyai
Universitatea Babeș-Bolyai scoate în acest an la concursul de admitere peste 9000 de locuri bugetate pentru programele de licență și de master. Iar oferta e de aproape 2 ori mai mare la locurile cu taxă.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 15 iunie 2021, 13:16 / actualizat: 23 iunie 2021, 10:44
Universitatea Babeș-Bolyai scoate în acest an la concursul de admitere peste 9000 de locuri bugetate pentru programele de licență și de master. Iar oferta e de aproape 2 ori mai mare la locurile cu taxă.
Facultatea de Științe Economice și Dreptul au primit și în acest an cele mai multe locuri.
Admiterea la UBB se va desfășura între 12 și 29 iulie, în funcție de calendarul anunțat de fiecare facultate în parte și de modalitățile de selecție a candidaților pe care acestea le-au stabilit.
Pentru absolvenții de liceu Universitatea Babeș-Bolyai are disponibile 5279 de locuri la buget. Acestora li se adaugă alte 10600 de locuri cu taxă, rezervate, de asemenea, programelor de licență.
Candidații au la dispoziție un total de 252 de specializări în limbile română, maghiară, germană, dar și engleză sau franceză.
Secțiilor de la licență li se adaugă 235 de programe la master, pentru care există 3880 de locuri la buget și 6330 cu taxă.
Rectorul UBB, Daniel David, explică de ce e bine să alegi cea mai mare universitate din țară:
Dacă vrei să primești un învățământ de calitate la costuri accesibile, un învățământ care, după aceea, să-ti dea o platformă de a fi un specialist în țară sau în străinătate, cred că UBB este una dintre cele mai bune variante din țară, sigur eu, ca rector, spun că este cea mai bună opțiune din țară. Mereu le-am spus tinerilor: dacă vreți sau sunteți deja hotărâți să lucrați într-o țară vestică, e OK să mergeți să studiați acolo. Dacă nu sunteți hotărâți sau dacă vreți să lucrați în țară, este o investiție proastă să mergeți să studiați în străînătate. Veniți la o universitate bună din țară, care o să vă dea o platformă să fiți ce doriți voi în următorii ani. (Daniel David)
Pentru studenții care învață la Universitatea Babeș-Bolyai există un fond de 65 de milioane de lei pentru acordarea de burse. Banii vin de la bugetul de stat, dar universitatea asigura și ea, din resurse proprii, o parte din sumă, pentru ca toți cei care îndeplinesc condițiile să poată primi acest stimul financiar.
Prorectorul Dan Lazăr arată că aproape jumătate dintre studenții aflați pe locurile bugetate primesc burse, fie de merit sau de performanță, fie burse sociale:
Aproximativ 4 – 5000 de studenți sunt beneficiari de bursă, atât din fondurile universității, cât și de la nivel guvernamental. Spun între 4 și 5000 fiindcă depinde foarte mult de cumulul burselor. Studenții, dacă provin din familii defavorizate sau cu probleme sociale, pot să beneficieze și de bursă socială și – dacă au și rezultate bune la învățătură – pot beneficia și de una dintre celelalte burse de merit, de performanță sau de burse științifice. (Dan Lazăr)
La fel ca în anii precedenți, Facultatea de Științe Economice, unde sunt și cele mai multe secții și specializări, are alocate și cele mai multe locuri fără taxă, 760, în timp ce la Drept sunt disponibile 550 de locuri bugetate.
Rectorul UBB, Daniel David, și-ar dori ca noul an universitar să înceapă în format clasic, cu toți studenții la cursuri, dar o decizie finală în acest sens va fi luată în Senatul universității, care e programat la sfârșitul lunii viitoare.
Noi am luat deja această decizie. N-am aprobat-o încă în forurile finale – și anume Consiliul de Administrație și Senat -, dar la nivelul Rectoratului am propus deja acest scenariu. Noi pornim cu ideea, și acesta este mesajul pe care-l transmit tuturor, că vom începe într-un regim clasic. Asta înseamnă inclusiv că studenții vor avea acces la cele peste 7000 de locuri din cămine. Sigur, dacă vor apărea modificări în reglementările naționale, ne vom adapta. (Daniel David)
Pe lângă dotările și bazele de practică pe care le are, Universitatea Babeș-Bolyai dispune și de 7200 de locuri în căminele proprii. În cazul în care restricțiile nu vor fi pe deplin ridicate până la toamnă, cel mai probabil doar studenții vaccinați vor putea beneficia de cazare în aceste cămine, au mai avertizat reprezentanții celei mai mari universități din țară.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.