A debutat în volum în 1979, cu romanul Ziua mâniei. A primit de 3 ori premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, ultima oară în 2004. Prozatorul Ştefan Agopian împlineşte astăzi 74 de ani:
Articol editat de cristina.rusu,
16 iunie 2021, 06:00 / actualizat: 16 iunie 2021, 10:42
A debutat în volum în 1979, cu romanul Ziua mâniei. A primit de 3 ori premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, ultima oară în 2004. Prozatorul Ştefan Agopian împlineşte astăzi 74 de ani:
Debutul
Trecut în acte ca Ştefan, botezat ca Gheorghe, scriitorul Ştefan Agopian a văzut lumina zilei într-o casă de pe str. Călușei din Bucureşti. A urmat cursurile liceului Iulia Haşdeu, unde a avut rezultate mediocre, exceptând pasiunea sa pentru chimie. A scris poezie încă de pe băncile şcolii, primele publicându-le într-un supliment al revistei Ramuri. A fost student la facultatea de chimie, de unde a fost exmatriculat pentru absenteism.
A avut, în anii ’70, o perioadă în care a fost pasionat de numismatică. De fapt la cercul de numismatică al Casei Armatei l-a cunoscut pe Nichita Stănescu, care l-a încurajat în încercarea lui de a termina un roman. În această perioadă i-a cunoscut pe poeţii Valeriu Pantazi şi Iolanda Malamen prin intermediul cărora a intrat în boema bucureşteană, dar şi pe scriitorul Mircea Ciobanu, cu ajutorul căruia a publicat, în 1979, romanul Ziua mâniei.
Stilul
– Proza lui Ştefan Agopian a fost comparată cu realismul magic al lui Gabriel Garcia Marquez. În general, întâmplările cărţilor sale sunt situate în trecutul istoric, fapt despre care Agopian declara într-un interviu din 2006: „Am început cu Primul Război Mondial în Ziua mâniei. Un prieten bun al meu, regretatul Mircea Nedelciu, îmi zicea: „dacă trăiești destul de mult, vei ajunge în preistorie“.”
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.