Despăgubiri de 80.000 de euro pentru un muncitor rănit pe șantier
Banii trebuie să fie achitați, în solidar, de proiectantul planșeului, arhitectul care a avizat proiectul, firma care a coordonat proiectul și cea care avea rolul a oferi asistență la proiectarea tehnică structurală a clădirii. Decizia nu este definitivă, ea poate fi atacată cu recurs.
Articol editat de cristina.rusu, 17 iunie 2021, 10:14
Teodor Sava este unul dintre muncitorii răniți grav în accidentul produs pe șantierul clădirii Oradea Plaza, al cărui planșeu s-a prăbușit peste patru muncitori, ucigând un bărbat de 42 de ani și rănind grav alți trei.
Deși Sava a solicitat 250.000 de euro despăgubiri morale și 20.000 de lei, daune materiale, Tribunalul Bihor i-a acordat despăgubiri de 75.000 de euro, raportându-se la venitul pe care ar putea sa îl obțină un muncitor pe șantier timp de 20 ani. Cu alte cuvinte, 300 de euro/lună. Acesta a contestat la Curtea de Apel Oradea propunerea judecătorilor de la Tribunalul Bihor, arătând că un muncitor în construcții câștigă un salariu minim lunar de 500 de euro, deci suma stabilită de instanța penală echivalează cu munca pe șantier pe o durata de doar 12 ani.
În final, magistrații Tribunalului i-au acordat lui Teodor Sava despăgubiri materiale de 15.100 de lei, luînd în considerare suma de 4.900 de lei plătită de asigurator.
La Curtea de Apel Oradea a fost înlăturată dispoziția referitoare la obligarea pârâților în solidar la plata către reclamant a acestei sume cu titlul de daune materiale. Însă, judecătorii de la Curtea de Apel au menținut nivelul de 80.000 de euro al daunelor morale stabilit de Tribunalul Bihor.
Soția muncitorului decedat a primit despăgubiri de 25.000 de euro, iar fiul acesteia, 50.000 de euro.
Reamintim, că în accidentul din 12 februarie 2009 un muncitor și-a pierdut viața pe loc, iar alte trei persoane au fost rănite. Samuel Muj, inginerul care a semnat proiectul, și Gheorghe Popa, expertul care l-a supervizat, au fost trimiși în judecată pentru vătămare corporală și ucidere din culpă. După 7 ani de procese, amândoi au fost achitați pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă, pe motiv că fapta nu există. În schimb, au fost condamnați la 3, respectiv 2 ani, de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă. Totodată, în solidar cu antreprenorul general, cei doi au fost obligaţi să plătească despăgubiri civile de aproape 2,5 milioane euro în favoarea victimelor şi beneficiarului clădirii.
Crina Dobocan
Foto: BihorOnline
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.