Cum va arăta malul Someșului?
Lucrările au fost scoase la licitație și, dacă nu vor fi contestații, contractul de execuție va fi semnat în următoarele luni. În etapa a doua, autoritățile locale din zona metropolitană au în plan amenajarea unei piste de biciclete care să lege Gilăul de Cluj-Napoca și apoi, mai departe, de Bonțida.
Am demarat licitația de execuție a lucrărilor pentru reamenajarea malurilor Someșului. Au fost depuse patru oferte, suntem în faza de evaluare financiară, urmând ca, după finalizarea procedurilor și în cazul în care nu vor exista contestații să începem lucrările și la acest proiect finanțat din fonduri europene. (Ovidiu Cîmpean)
Șeful Direcției de dezvoltare din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, anunță că, dacă nu vor fi contestații, până la sfârșitul verii ar trebui să înceapă lucrările de refacere a malurilor Someșului.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 18 iunie 2021, 11:00 / actualizat: 26 iunie 2021, 9:58
Investițiile au în vedere crearea mai multor zone pietonale, plantarea de arbori și desființarea parcării din fața Sălii Sporturilor unde va fi amenajată o zonă verde, dar va fi păstrată și un perimetru pentru organizarea de evenimente.
Ovidiu Cîmpean a adăugat că reabilitarea malurilor Someșului se va face în mai multe zone ale municipiului:
Reamenajarea malurilor Someșului cuprinde două faze, una de la intrarea în oraș, dinspre cartierul Grigorescu până la podul Horea și a doua în zona parcului Armătura, din cartierul Iris. Valoarea totală a lucrărilor este de peste 30 de milioane de euro. (Ovidiu Cîmpean)
Marele proiect legat de malurile Someșului este amenajarea unei piste de biciclete care va lega Gilăul de Cluj-Napoca și apoi de Bonțida. Înainte de a pune în practică această inițiativă, autoritățile locale mai au de trecut un hop.
Între Florești și Cluj-Napoca există o zonă de protecție specială, unde nu se poate construi nimic pentru că acolo sunt bazinele cu rezerva de apă a municipiului.
Primarul Emil Boc precizează însă că, și cu ajutor din partea ministrului mediului, va fi găsită o soluție pentru depășirea acestui obstacol:
Dacă vorbim de pistele pentru biciclete, marele proiect al Clujului este cel de 60 de kilometri velo și pietonal de la Gilău la Bonțida, pe malul Someșului. Am discutat cu ministrul mediului, pentru a ne ajuta să rezolvăm problema cu Compania de apă, cea legată de rezerva de apă a Clujului. Acolo ne blocăm, pentru că în acea zonă nu se poate construi nimic, conform legii în vigoare astăzi. Am discutat și vrem să găsim o variantă în lege, evident cu protejarea bazinelor de apă, dar e o distanță mare de acolo până la pistele pe care vrem noi să le construim. Dacă deblocăm asta, putem realiza ce ne-am propus, pentru că deja am vorbit cu ceilalți primari să-și rezerve în PUG-urile lor, pe malurile Someșului, această zonă. (Emil Boc)
Un prim sector al pistei pentru biciclete de pe malurile Someșului urmează să se amenajeze pe porțiunea unde râul traversează municipiul. Șeful Direcției de dezvoltare, Ovidiu Cîmpean, arată că acest culoar velo va fi gata până în 2023, urmând să fie realizat odată cu celelalte lucrări:
Vor fi amenajate alei pietonale și piste pentru biciclete în lungime de peste zece kilometri, vor fi plantați arbori, practic încercăm să renaturalizam malurile Someșului și să creăm aici un culoar verde de mobilitate sustenabilă. Sperăm că în vara aceasta, cel târziu în toamnă să începem lucrările, mai ales că acestea trebuie terminate până în 2023, conform regulilor europene. (Ovidiu Cîmpean)
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.