Sesam deschide cartea: „Grădina de la miezul nopții”, de Philippa Pearce [AUDIO]
În „Grădina de la miezul nopții”, de Philippa Pearce, vi se va deschide un univers fermecător, pe care, cu siguranță, nu vă veți dori să-l părăsiți prea curând. Publicat în anul 1958 și recompensat cu Medalia Carnegie, acest roman-fantezie vă invită la o călătorie în timp și la o aventură petrecută la granița dintre vis și realitate. Nu veți întâlni tărâmuri și ființe fantastice, dar în schimb vă veți cufunda în frumoasa iluzie a unui timp și a unui spațiu care se transformă subtil, ca într-o colecție de amintiri modelate de imaginație și retrăite după dorință. Îl veți urma la fiecare pas pe Tom Long, explorator în secret al grădinii de la miezul nopții.
Articol editat de cristina.rusu, 18 iunie 2021, 06:00 / actualizat: 18 iunie 2021, 7:03
Vacanța de vară de-abia a început, iar Tom e nevoit să plece de acasă și să-și ia adio de la jocurile din grădină pentru câteva săptămâni, cât timp fratele său, Peter, e izolat în cameră din cauza pojarului. Tom urmează să petreacă acest timp în cel mai plictisitor mod cu putință, stând în carantină în apartamentul unchiului și al mătușii, care, bineînțeles, nu are grădină. Posomorât din cale-afară, deși mătușa îi promite să-l răsfețe cu bunătăți și îi lasă în cameră un teanc generos de cărți, Tom nu poate închide un ochi toată noaptea. O cauză misterioasă a insomniei sale e pendula din holul casei din care face parte apartamentul. Deși bătrâna doamnă Bartholomew, proprietăreasa, o întorcea zilnic, nu o dată a surprins-o bătând ora greșită, de exemplu, o singură bătaie pentru ora cinci. Într-o noapte, pendula pare că a luat-o razna, bătând ora treisprezece! Tom coboară tiptil în hol, pentru a vedea cu propriii ochi ora afișată pe cadran. Dar holul e cufundat în întuneric și, pentru a obține o geană de lumină, Tom deschide ușa din spatele casei, aceea despre care auzise că dădea înspre o curte de serviciu, lăsând să pătrundă lumina lunii. Nu mai apucă să privească ora de pe cadran, fiindcă dincolo de ușă se deschide o priveliște uimitoare: o grădină întinsă, cu alei șerpuitoare, o mulțime de copaci, straturi de flori și o seră mare. Holul însuși se schimbă, umplându-se de mobilă, covoare și tablouri. Doar pendula rămâne la locul ei.
A doua zi, Tom își face curaj să intre în grădină, constatând că aceasta pare să existe doar pe timpul nopții și că la lumina zilei ușa dă într-adevăr înspre o curte cu tomberoane. În următoarele nopți, Tom va fi vizitatorul nelipsit al grădinii – o oază de irealitate într-o casă obișnuită. Ceea ce îl bucură și îl intrigă în același timp sunt clipele pline de jocuri și povești pe care le petrece în grădină alături de o fetiță orfană cu care se împrietenește, pe nume Hatty. Fetița nu e singura persoană pe care o întâlnește în grădină, dar e singura care îl poate vedea și auzi. Dacă fantomele există, oare care dintre ei este fantoma? Aceasta e doar una dintre enigmele grădinii pe care Tom își dorește cu orice preț să le descifreze: din ce epocă provin oamenii din grădină? De ce se schimbă atât de iute anotimpurile acolo? De ce atunci când se întoarce în pat ceasul arată că au trecut doar câteva minute, când de fapt în grădină pare că au trecut ore întregi? Ce reprezintă îngerul și inscripția de pe cadranul pendulei? Cum se face că Hatty crește de la o zi la alta, de parcă ar fi trecut ani? Veți fi îndemnați să găsiți voi înșivă răspunsurile.
Perfectă pentru vacanța de vară, cartea se adresează atât minților istețe, cât și sufletelor visătoare și vă așteaptă să o împrumutați de la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj!
Diana Pop, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.